Илустрација (Фото: pixabay.com)
Друштво Србија

Кору наранџе сви бацамо, а она лечи 8 врста болести: Спречава појаву канцера, регулише крвни притисак, топи килограме!

Наранџа је богат извор хранљивих материја, али и њена кора има извесне здравствене предности које је стављају у ранг са сочним плодом. Јести кору од поморанџе, односно цео плод заједно са његовим омотачем, представља немерљиву благодет коју можемо да приуштимо сопственом здрављу.

ПАЦОЛИ ПОРУЧУЈЕ БЕОГРАДУ: Никада нећемо разговарати о размени територија

Велика већина људи обично баца кору од наранџе након конзумирања. Међутим, многи од нас нису ни свесни чињенице да је наранџина кора пуна минерала и других хранљивих материја које су веома корисне за наше здравље.

ОВО ЈЕ МИЛОВА НАЈВЕЋА НОЋНА МОРА: Ако до овога дође, следи крај његове каријере

Више од 55 врста флавоноида и преко 170 различитих врста фитонутријената присутно је у кори поморанџе заједно са различитим врстама минерала, витамина, пектина и влакана.

Ако поједете око 100 грама наранџине коре појешћете око 98 калорија заједно са 1,6 грама протеина, 24 грама угљених хидрата и 10,5 грама влакана.

(ФОТО) ЗБОГ ОВЕ ФОТОГРАФИЈЕ ГОРИ ЦРНА ГОРА! Крузер испустио фекалије у Бококоторски залив?!

Уз све ово, у кори поморанџе налази се врло мала количина масти, док холестерола и натријума уопште нема. Наранџина кора је богат извор флавоноида као што су ПМФ (полиметоксифлавони), хесперидин и друге фитохемикалије.

Минерали и витамини

(ВИДЕО) Руски монах открио научнику природни лек за све болести: Медицина проверила, и остала у чуду

Кора наранџе богата јевитамином Ц, тако да једна кашика садржи око 8,2 милиграма овог важног витамина. Остали витамини који су присутни у поморанџиној кори су тиамин (Б1), рибофлавин (Б2), ниацин (Б3), витамин А, фолат, витамин Б5 и Б6. Минерали присутни у површинском делу поморанџе су калцијум (има га око 10 милиграма) и мале количине магнезијума, гвожђа, фосфора, калијума, бакра, селена и цинка.

Предности једења коре поморанџе:

1. Помаже у регулисању вишка тежине

(ВИДЕО) ОВО СУ ТРИ НАЈМИСТЕРИОЗНИЈЕ ЛОКАЦИЈЕ У СРБИЈИ: О њима круже приче од којих се леди крв у жилама!

Један од разлога зашто људи не воле да једу кору од поморанџе је њен горак укус, али управо тај део овог јужног воћа највише помаже губитку вишка тежине јер у себи има много влакана и садржи много мање калорија. На овај начин наранџина кора прави је сарадник у мршављењу и смањењу укупног уноса калорија чиме се постиже избацивање вишка килограма и спречава стварање масног ткива.

2. Има противупална својства

Звучи невероватно, али наранџина кора спречава и настанак упала, што је један од битних иницијалних фактора за развој многих тешких обољења. Она има противупалне особине и у организму делује веома слично као индустријски лекови којима је циљ да сузбију запаљенске процесе у људском телу.

3. Ублажава респираторне проблеме

Кора поморанџе обезбеђује велику подршку за отклањање респираторних поремећаја и ефикасна је у лечењу астме. Она помаже у чишћењу плућа јер игра кључну улогу у разбијању секрета и његовом излучивању. Велике количине различитих врста антиоксиданата присутних у наранџиној кори помажу у ублажавању симптома различитих респираторних болести као што су прехлада, грип, бронхитис, па чак и рак плућа. Кора наранџе садржи једињење познато као бетакриптоксантин, за које се доказало да значајно смањујеканцер плућа.

4. Спречава компликације дигестивног тракта

У кори наранџе налази се велика количина дијететских влакана, тзв. нерастворивих полисахарида као што су танини, хемицелулоза и пектини. Ова једињења помажу у спречавању затвора тако што успешно смањују време током којег храна остаје у контакту са танким цревом. Једење поморанџе заједно са њеном кором спречава горушицу, киселину и повраћање.

5. Поспешује орално здравље и избељује зубе

Ко го пати одлошег задаха може га се решити на потпуно природан начин жвакањем поморанџине коре. Она такође помаже у избељивању обојених зуба, а успут их и подстиче да буду јачи. У случају избељивања зуба кору није потребно јести, већ је довољно унутрашњим делом који се налази уз сочни плод трљати зубе како би постали светлији.

ИЗ ЗИМСКИХ ЈАКНИ ПРАВО НА СУНЧАЊЕ: У Србију поранило право лето! Већ следеће недеље НАЈТОПЛИЈИ дан од почетка године

6. Штити од рака

Судећи према неколико обављених научних студија, наранџина кора смањује и ризик од настанка неколико карцинома, као што су рак дојке, дебелог црева и коже. Она штити од канцера дебелог црева везивањем за токсичне хемикалије присутне у храни; чиме се спречава њихово излагање мембранама дебелог црева.

7. Побољшава здравље срца

Једна од врста полиметоксифлавона је нобилетин, који је веома присутан у кори од поморанџе. Полиметоксифлавони су једињења која показују добар ефекат на здравље срца и смањују крвни притисак. Ризици од упале и кардиоваскуларних обољења смањују се са конзумирањем ових једињења, а такође се и смањује ниво лошег холестерола у крви (тзв. ЛДЛ).

ДАЧИЋ ОТКРИВА: Са Пацолијем као са родом рођеним, толико лепо говори када седнемо насамо да ми је непријатно

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
18°
21°
Fri
23°
Sat
25°
Sun
23°
Mon