Printscreen
Економија Србија

Коридор 11: Кинезима последња опомена

Зашто касне радови на две деонице Коридора 11, од Лајковца до Љига и од Обреновца ка Убу? Могућ раскид уговора са извођачем - фирмом "Шандонг". Проблем слабо ангажовање радника.

План да се у новембру комплетира део ауто-пута од Обреновца до Прељине највероватније се неће остварити, јер је на једној деоници, од Лајковца до Љига, завршено тек око 70 одсто радова, док је на другој, од Обреновца до Уба, за три године обављено тек нешто више од пола уговореног посла. Министарка грађевинарства Зорана Михајловић је минулог викенда обишла радове на једној од деоница и упутила оштре критике извођачу, кинеској компанији „Шандонг“. Михајловићева је истакла да је овој фирми већ дата опомена, док би следећи корак могао бити раскид уговора за посао на 26,2 километра од Обреновца до Уба.

Пред кинеским извођачем и Министарством грађевинарства, као инвеститором на овом пројекту, два су пута – или ће успети да се договоре да „Шандонг“ ангажује више подизвођача и да убаци у „пету“ брзину како би радове привео крају, макар и са закашњењем или ће морати да се „растану“. Кинеској компанији следе пенали због пробијања рокова, па је питање да ли ће они бити обрачунати по раскиду уговора или по окончању посла.

На овој деоници предвиђена је изградња 14 мостова и петље „Уб“. Планирано је и измештање 11 локалних путева, изградња 16 цевастих и кутијских пропуста, као и изградња осам потпорних зидова у које се уграђује око 4.000 кубних метара бетона. Пројектовано је и измештање и регулација 17 водотока.

Како „Новости“ сазнају, до сада су готово завршени земљани радови, а од девијације 11 локалних путева завршена су тек три, док су на два радови у току. Урађена је и регулација само седам водотока.

А, иако је до истека рока изградње остало још око три месеца, још се не изводе радови на уређењу путног појаса, заштити косина насипа, уградњи саобраћајне сигнализације и опреме ауто-пута.

Главне замерке извођачу су неорганизованост и недовољно ангажовање радника и механизације. Како „Новости“ сазнају, Кинезима се, осим кашњења замера и на квалитету онога што је урађено, због слабе контроле подизвођача радова. Неколико пута су опомињани и због квалитета бетона који уграђују у мостове и остале објекте приликом изградње ауто-пута.

Ништа боља ситуација није ни на деоници од Лајковца до Љига, јер још није пробијена ниједна тунелска цев у тунелу „Бранчићи“, који ће бити дуг око километар. С обзиром на то да тек после тога следе обимни радови, посла ће на овој позицији бити бар до половине следеће године.

Извор: Новости

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ЈЕЗИВО: Шта је уловио човек из Тексаса?

МАКЕДОНСКА ТВ ТЕЛМА: Запослени у амбасади Србије ПОВУЧЕНИ НА ХИТНЕ КОНСУЛТАЦИЈЕ у Београд

ШПАНИЈА КЉУЧА: Антимуслимански протести широм земље (ВИДЕО)

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
30°
30°
Wed
31°
Thu
25°
Fri
24°
Sat