Америка Русија

Конгрес уводи НОВЕ санкције Русији!

Представници конгреса САД-а усвојили су нацрт закона о санкцијама против Руске Федерације, Ирана и Северне Кореје. За је гласало 419 конгресмена, а против 3.

За усвајање документа био је потребан глас две трећине чланова конгреса (укупно их са правом гласа тренутно има 435). Резултати гласања показују да конгрес лако може да надјача вето председника у случају да он одбије потписивање документа (после његовог признавања од стране сената).

Даље следи разматрање документа пред сенатом, а онда, ако буде усвојен, иде код председника на потписивање. Нове санкције прете да постану највеће и најкомплексније од почетка 2014. године, када је због догађаја на Криму, у Украјини и такозване ,,умешаности РФ“ у изборе у САД-у усвојен цео пакет ограничавајућих мера у односу на руске грађане и компаније.

Бела кућа је јасно дала објашњење да у потпуности подржава документ, који подразумева озбиљно ограничење овлашћења председника по питању увођења и, наравно, укидања санкција.

Конкретно, нацрт закона укључује тачку која председника обавезује да са представницима законодавне власти унапред усагласи свако смањење или укидање санкција. Претходне мере санкција су се, по правилу, уводиле указима председника и у складу са Министарством финансија САД-а.

Брисел је већ изразио забринутост због планова САД-а, јер једна од најважнијих тачака нацрта закона је увођење енергетских санкција против Русије, а самим тим и против Европе. То изазива примедбе и од стране великих америчких компанија, чији ће се интереси наћи у незавидној ситуацији у случају усвајања нацрта закона.

Из Кремља су, очекивано, изјавили да ,,крајње негативно“ оцењују нацрт закона, а у Европској унији су нацрт закона назвали ,,једностраним деловањем Вашингтона“.

Извор: Говори Србија

 

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ТРАМП: ,,Захтевам истрагу о саботажи избора од стране Украјине“

Немачка предложила проширење антируских санкција због Сименса

ПРЕОКРЕТ: ЕУ против нових америчких санкција Русији

 

 

 

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
20°
20°
Thu
20°
Fri
23°
Sat
24°
Sun