Printscreen
Аналитика

Конфликт на Блиском истоку је постао тужна константа

Председник Међународног комитета Црвеног крста Петер Маурер изузетно је забринут поводом веома лоше хуманитарне ситуације у Сирији, као и због тога што радници ове хуманитарне организације не могу да укажу адекватну помоћ цивилима. Маурер је учествовао у раду Московске конференције о безбедности, где је указао да се крши међународно право.

ТАКАВ ШОК РУСИЈА НИКАД НИЈЕ ДОЖИВЕЛА: Путине, ако прихватиш позив и одеш код Трампа бићеш ухапшен

„Управо зато што се крше норме међународног права, цивилно становништво додатно страда од рата који букти у региону“, истакао је Маурер у интервјуу за Спутњик.

 Председник Међународног комитета Црвеног крста је био у Сирији у марту и током свог боравка на кризним подручјима која су годинама у ратном вихору, Маурер је закључио да су оружани сукоби, насилно изазване миграције, хуманитарне катастрофе и други ужаси постали доминантна карактеристика конфликта на Блиском истоку.

Лазански: Русијо, ми смо прошли кроз то 1999

„Ситуацију на Блиском истоку је нажалост сад већ тешко и замислити без неког сукоба. Испада да је то главна особина овог региона, који заправо заслужује много боље“, закључује наш саговорник.

„Последњих година се суочавамо са много нерешених проблема, који су већ постали константа током претходних неколико година, па и деценија. Због тога су последице по цивилно становништво необично велике. Данас, Блиски исток као регион пати од дубоке хуманитарне кризе, а Сирија је место одакле је потекао највећи број насилно исељених лица која и даље живе у веома лошим условима и којима је неопходна велика и стална помоћ“, говори Маурер.

ТРЕЋИ СВЕТСКИ РАТ НА ПОМОЛУ До краја дана ћемо сазнати да ли ће Трамп напасти Сирију

У оквирима Московске безбедносне конференције председник Међународног комитета Црвеног крста је констатовао да стране у сиријском конфликту покушавају да користе хуманитарну катастрофу како би спроводиле сопствене циљеве.

Током последње две године, Сирија је постала главни правац сарадње Међународног комитета Црвеног крста и Русије, констатовао је Маурер.

Огласио се Вучић поводом Тачијевих претњи – ево шта је рекао..

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
22°
22°
Mon
22°
Tue
22°
Wed
18°
Thu