thinkstock
Занимљивости

Коначно откривено шта је било „чудо“ описано у Старом завету

Научници верују да се прво помрачење Сунца догодило пре више од три хиљаде година, што би могло да значи да смо коначно на прагу да дешифрујемо Стари завет и “чудо“ које се у њему помиње.

Верује се да се помрачење Сунца догодило 30. октобра 1207. године п. н. е., за време владавине египатских фараона Рамзеса ИИ и његовог сина Мернепта.

Помрачење Сунца се помиње у Старом завету када је Јошуа, син Нунов, водио људе до израелске области Канан, у данашњи модерни Израел и Палестину.

Молећи се Јошуа је замолио Сунце да буде стабилно и објаснио како је Сунце стајало мирно, а Месец се зауставио док се нација светила непријатељима.

Професор сер Колин Хамфри са Универзитета у Кембриџу каже да превод Старог завета на модерни енглески није добар.

“Ако се вратимо на оригинални хебрејски текст, можемо лако схватити да се ради о помрачењу Сунца које је, природно, у том тренутку престало да сија“, каже он.

Професор Хамфри и његов тим су потом почели да рачунају да ли се баш у то време догодило помрачење и утврдили су да је једино видљиво помрачење изнад Канана било 30. октобра 1207. године п. н. е.

“Помрачења Сунца су се користила као одредница за догађаје у античком свету. Уз помоћ ових нових калкулација коначно знамо и када је тачно владао фараон Мернепта, од 1209. или 1210. године п. н. е., а према одавно познатим списима зна се да је његов отац Рамзес Велики владао од 1276. до 1210. године п. н. е“, закључује.

Извор: Б92

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

БАКИР ИЗЕТБЕГОВИЋ ЈЕ ПОТПУНО ПОЛУДЕО: У Сарајеву сковао паклени план, да Србији отме ПОЛА БАЈИНЕ БАШТЕ!

ЦЕО ЖИВОТ ИЗА РЕШЕТАКА: Ово су жене из Србије које су због најбруталнијих убистава својих НАЈМИЛИЈИХ осуђене на НАЈВЕЋЕ ЗАТВОРСКЕ КАЗНЕ

Овако је прошла земља коју су Американци већ уценили да — бира столицу

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
31°
31°
Thu
24°
Fri
24°
Sat
25°
Sun