Printscreen
Регион

КОМЕМОРАЦИЈА ПРАЉКУ: Загреб блокиран, државни врх на испраћају ратног злочинца

Након што је у Хрватској обележена годишњица смрти првог председника Фрање Туђмана, иако је он последњом хашком пресудом означен као вођа удруженог злочиначког подухвата у БиХ, у Загребу је данас готово ванедно стање с обзиром на то да је град блокиран ради одржавања комеморације Слободану Праљку, осуђеном у Хагу за ратни злочин у БиХ.

Комеморација ће бити одржана у дворани „Лисински“, а након тога и миса у цркви Света Мати Слободе на Јаруну.

(УЗНЕМИРУЈУЋИ ВИДЕО) ПАЛЕСТИНАЦ НОЖЕМ ИЗБО ИЗРАЕЛСКОГ ЧУВАРА: Шокантан напад на главној аутобуској станици Јерусалима!

Генерал Праљак је извршио самоубиство у судници Хашог трибунала испијањем отрова, како је утврђено цијанида, а након тога је преминуо у оближњој болници. Праљак је отров попио након што му је потврђена затворска казна од 20 година за ратне злочине у самопроглашеној републици Херцег-Босни. Казне су потврђене још петорици његових колега у случају који се пред тим судом звао „Прлић и остали“.

У оквиру тих пресуда некадашњи државни врх на челу са Фрањом Туђманом означен је као вођа удруженог злочиначког подухвата на делу територије БиХ у протеклом рату.

(ВИДЕО) ЗАСМЕЈАВАО ЈЕ МИЛИОНЕ, БАЛКАН ГА ЈЕ ОБОЖАВАО: Мало ко зна како је Чкаља зарадио чувени надимак!

Хрватски државни врх ту пресуду сматра неправичном и најавио је да ће испитати све политичке и правне механизме за покретање њеног опозива.

С обзиром на то да се очекују велике гужве, загребачка полиција је предузела посебне мере безбедности и организације превоза свих учесника овог догађаја.

Многе улице ће, како је саопштено, бити затворене за саобраћај, осим за аутобусе који довозе учеснике комеморације.

Поједине загребачке улице биће затворене од јутарњих до касних поподневних сати, а сви учесници комеморације који долазе организованим превозом аутобусима или појединачно, позвани су да возила паркирају на одређеним за то посебно приређеним местима.

Иако је било најављивано да у „Лисински“ неће доћи нико од државних званичника, у кафићу у оквиру дворане се појавио министар бранитеља Томо Медвед и Надан Видошевић, бивши шеф Хрватске привредне коморе, иначе, оптужен да је из те институције илегално извукао најмање 39 милиона куна, јавио је портал Индекс.

Портал Дневник је пренео да су у „Лисински“ стигли и Владимир Шекс, Лука Бебић, Иван Пенић, Здравко Томац, Жељко Сачић, Перо Ковачевић, Јосип Лучић…

Комеморацију организује Хрватски генералски збор, а председник тог збора Павао Миљавац је рекао за хрватски радио да ће програм трајати око 40 минута.

На комеморацији ће говорити и Мирослав Туђман, а Златко Витез рецитираће Шекспира.

Миљавац је рекао да не могу контролисати оно што ће се догађати ван дворане „Лисински“, али да ће унутрашњасност бити обезбеђена и неће бити никаквих „чудних застава или натписа“.

(ВИДЕО) ЗАТВОР ГОРИ И ОД АЛКАТРАЗА: Најозлоглашенији робијаши овде живе у самицама од 6 квадрата, а контакт са људима имају само МИНУТ дневно

Хрватски генералски збор тврди да комеморација неће бити помпезни догађај с великим говорима већ „достојанствени опроштај од генерала Праљка као колеге“.

(ФОТО) ПИЈАНИ ВОЗАЧ СЕ ЗАБИО У ДНЕВНУ СОБУ: Власник гледао телевизију када му је аутомобил пробио зид

„Програм ће бити сажет. Прочитаће се Шекспиров 66. сонет. Међу говорницима су породица, пријатељи и генерали. Клапа Драча отпеваће химну и песму Дида и ја. Неће бити помпе, протокола и политичких говора“, изјавио је секретар Генералског збора Маринко Крешић за ХРТ.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Путин у Хмејмиму: Враћамо се из Сирије са победом

Скандал тресе САД: Пљуште оставке конгресмена

ХАШКИ ТУЖИОЦИ ТРАЖЕ ЗА ШЕШЕЉА 28 ГОДИНА ИЛИ НОВО СУЂЕЊЕ: Расправа о жалби у среду

Извор: Танјуг

Оставите коментар