Фото: СРНА
Политика Регион Србија

Коме смета најављена Декларација о опстанку српског народа? (ВИДЕО)

Декларација која би требало да заштити интересе Срба у региону, коју су најавиле Србија и Српска, а која још није написана – већ изазива опречне коментаре.

Док се бројни аналитичари противе таквој врсти заштите српског питања, Срби из региона пружају подршку таквој врсти сарадње.

Декларација која би требало да заштити национални интерес свих Срба, безопасна је и бенигна идеја која треба да помогне очувању српског језика, културе и националних интереса, поручује један од иницијатора, председник Србије, Александар Вучић.

Иза приговора на текст који још нема ниједног слова, додаје Вучић, стоје међународни фактори који кажњавају Србију, како каже, јер није пријавила шта ће тамо да пише.

– Ја сам слушао три, четири аналитичара који то критикују а ниједно слово није написано. Моје питање, колико Србија треба да буде мала и слаба, да вама не би била велика или претећа опасност. Људи, прекините са тим. Бавили смо се нашим језиком који нестаје, истакао је Вучић.

И не само језиком. Наведена Декларација би, како је најављено, требало да се бави свим проблемима Срба у региону.

– Да се тражи од Словеније да српској националној заједници да статус мањине, да се у Хрватској у којој се системски брани ћирилица, да се то омогући јер је то дeо Европске конвенције, да се омогући поштовање Устава у БиХ што се не поштује од стране међународне заједнице, да се оцени како ћемо реаговати што се тиче Црне Горе, поручио је председник Српске Милорад Додик.

Подршка за израду Декларације стигла је од Срба из Црне Горе.

– Неопходно је да донесемо тако важан национални документ. Срби морају да се организују и поново превреднују ствари са којима су се суочили у последњих 20 година и да на све заједнички дамо одговор. Ми Срби из Црне Горе, ћемо учествовати са нашим предлозима и сугестијама и радићемо на том документу, како би то био документ свих Срба, нагласио је председник Нове српске демократије Андрија Мандић.

И Срби из Хрватске подржавају идеју да се Србија и Српска позабаве проблемима Срба у региону.

– Положај Срба у региону је такав да тражи појачану бригу, тако да Србија и Република Српска, као део БиХ имају разлога да се посвете том питању, и не само разлога него и обавезе, напомиње председник Српског народног већа Милорад Пуповац.

И из Руминије стиже подршка за Декларацију. Представници Срба сматрају да будућност Срба у Румунији, Србији, Републици Српској и ма где да живе, зависи од њих самих и да треба искористити сва средства за побољшање њихове позиције и очување националног и културног идентитета.

Идеја о декларацији Србије и Српске настала је на састанку представника Срба из региона пре 6 дана, а требало би да буде завршена до 1. децембра.

Извор: РТРС

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ДОСИЈЕ ЗЛОЧИНЦА ДАУТА ХАРАДИНАЈА! Рамушев брат убица, терориста, дилер дроге…

ОТРОВНА ЈАЈА СВЕ БЛИЖЕ СРБИЈИ: Тона јаја загађених инсектицидом пронађена и у Румунији

Србија и Исланд најтолерантнији у Европи, али Холивуд и НВО клевећу Србе

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
29°
30°
Wed
31°
Thu
25°
Fri
24°
Sat