informer.rs
Аналитика

КОЛБАНОВСКИ: Руско војно присуство у Србији може да спречи војно заоштравање на Косову и Метохији

Руски експерт Виктор Колбановски сматра да руско војно присуство у Србији може да спречи војно заоштравање конфликта на Косову и Метохији.
„Та околност, да је ситуација на Балкану била стављена на дневни ред заседања Савета безбедности РФ, одржаног 17. децембра, сведочи о томе да, дати регион улази у фокус интереса руске националне безбедности“, пише руски експерт Виктор Колбановски за руску информациону агенцију ЕADaily.

Даље се додаје, да ће осим војно-политичког проблема, везаног за ширење НАТО-а на Балкану, војно заоштравање косовског конфликта, довести и до масовног прилива избеглица, наглог пораста активности терористичких и екстремистичких групација, као и појачаног промета наркотика.

„Провоцирајући крвави хаос на Балкану, који може да доведе до распада саме ЕУ, Американци највероватније желе да ,,очитају лекцију” сопственим европским савезницима, који не прате увек амерички курс и да утврде своје позиције у својству континенталног жандарма Европе“, пише Колбановски.

Али за Москву, наводи он, за коју многе европске земље и даље остају важни, између осталог економски партнери, такав сценарио је потпуно неприхватљив. Зато косовски конфликт сада заузима посебно место у сфери интереса националне безбедности Руске Федерације.

„Одлука о трансформацији тзв. Косовских снага безбедности у пуноправну косовску ,,војску”, донета под покривитељством САД 14. децембра ове године, у суштини је пуном паром покренула замајац заоштравања косовског конфликта“, нагласио је он, и додао да, за сада још увек постоји могућност да се спречи директни сукоб српских војника са косовским Албанцима.

Према његовим речима, неопходно је формирање војно-стратешког паритета при којем ће било које оружане провокације косовскоалбанских сепаратиста наићи на одлучни одговор српске војске.

Основни проблем састоји се у америчкој војној помоћи Приштини, а могуће и у директном мешању у конфликт НАТО војне групације на страни косовских Албанаца, као што се већ десило 1999. године. При таквом негативном сценарију развоја догађаја српска војска неће бити у стању да изађе на крај са војним задацима одбране суверенитета и територијалног интегритета државе, који су на њу положени. Ипак, из те опасне ситуације постоји излаз, који ће свести на минимум вероватноћу директне војне интервенције САД и НАТО у потенцијално могућем регионланом конфликту“, казао је Колбановски.

Дати прилаз, сматра он, састоји се у постављању на територији Централне Србије руског војног контигента, који би осигурао оперативну контролу ситуације и помоћ спрским војницима у модернизацији и техничком осавремењивању оружаних снага земље.

„На данашњи дан америчка војна база Бондстил, која се налази на окупираној српској територији, постала је фактички центар припреме ударне песнице косовских Албанаца. Руско војно присуство може да осигура Србији и региону војни паритет при којем распиривање војних конфликта од стране косовскоалбанских сепаратиста који имају покриће НАТО-а може да остави негативне последице за саме ратне хушкаче“, оцењује Колбановски.

Истиче да је стварање војног баланса у Србији неопходно као полазна тачка за даљу деескалацију косовског конфликта, као и за заштиту српских грађана, који живе на окупираним територијама.

„Тренутно спољнополитичка служба ЕУ, уз подршку САД и НАТО инсистира на томе да руководство Србије потпише са Приштином такозвни ,,споразум о свеобухватној нормализацији односа”, који би постао основа за пријем самопроглашеног Косова у НАТО, УН и друге међународне организације.  Кретање Београда у зони западних захтева изазива раскол у српском друштву и огромно незадовољство Српске православне цркве. Митинзи са десетинама хиљада учесника који су одржани у Београду 8, 15. и 22. децембра ове године очигледно сведоче о томе да је социјални конфликт у Србији прешао у отворене форме грађанског протеста“, наводи Колбановски.

Све ове српске унутарполитичке околности, према његовим речима, представљају неповољан фон за посету председника Русије Србији, на којој активно инсистира званични Београд.

„Ипак у данашњој ситауцији може да дође до кардиналног рестартовања односа, ако званични Београд одлучно одустане од потписивања било ког вида сепаратних договора са косовским Албанцима и званично се обрати Москви са молбом за пружање војне помоћи, укључујући постављање руског војног контигента у Србији ради осигурња безбедности земље и региона“, закључује он.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ОВАЈ НИШЛИЈА ЈЕ ИСТИНСКИ ХЕРОЈ: Милан чуо за несрећу, па појурио за ћерком ка аутобусу смрти! А КАКО ЈЕ СПАСАВАО ДЕЦУ ВИЂА СЕ САМО НА ФИЛМОВИМА

СВИ БОЛЕСНИ ДЕТАЉИ ИЗ ЖИВОТА ХАШИМА ТАЧИЈА! У центру Приштине има харем са 52 сексуалне робиње, оргија данима, а понекад толико уме да се уради кокаином да…

(ВИДЕО) ОВА ЛЕПОТИЦА ЋЕ БИТИ ПУТИНОВА ЖЕНА? Ево ко је Алина Кабајева, коју многи виде као ПРВУ ДАМУ РУСИЈЕ!

ИН4С

Оставите коментар