Фото: РТ
Европа Свет

Ко су људи у црном који праве хаос по Хамбургу?

Док је Хамбург тонуо у хаос, многи гледаоци широм света по први пут су обратили пажњу на демонстранте прекривених лица потпуно обучене у црно. Зову их Црни блок. Али то заправо није назив неке групе већ тактике.
Фото: РТС

Они су од главе до пете у црном, са марамама преко лице или фантомкама, капуљачама или капама, често и наочарима за сунце. Цео свет је за њих чуо у предвечерје самита Г20 након сукоба са полицијом, иако га, према извештајима медија, они нису изазвали. Али су се радо укључили – ка жандармерији су летели молотовљеви коктели, каменице, флаше.

Зову их Црни блок иако тај назив нису сами себи смислили, штавише дала им га је омражена држава – тако их је у једном процесу још 1981. означило франкфуртско Државно тужилаштво.

У петак увече је, према наводима полиције, око 1.500 њих пустошило Хамбург, иза су остајали спаљени костури аутомобила и разбијени излози. Жандармерија је напослетку опколила четврт Шанценфиртел у којој се налази чувени левичарски алтернативни центар Црвена флора. Биланс је 197 повређених полицајаца и преко сто ухапшених.

Али ко су они заправо?

Иако назив сугерише да се ради о некаквој групи, Црни блок је заправо тактика уличних протеста, често насилних. Тако се обично називају демонстранти који се умешају међу мирније незадовољнике, а свој идентитет од полицијских камера скривају маскама. То је забрањено према немачком закону о окупљањима и био је испрва разлог да полиција заустави протестну колону.

Црни блок је у Хамбургу окупио радикалне левичаре, аутономне активисте и анархисте. Иако их уједињују одећа, отпор „систему“ и спремност на насиље, људи у црном заправо заступају разнородне идеологије. Поред комуниста који се, како се зна, залажу за јаку социјалну државу и прерасподелу тако стоје анархисти који би најрадије сасвим укинули државу.

Повезани су и међународно. „Углавном сам чула да говоре италијански и шпански. То су дакле људи које је савршено баш брига како ће Хамбург изгледати у понедељак“, рекла је једна жена на улицама Хамбурга за „Дојчландфунк“.

Начин идентификације

У међувремену је одећа постала и начин идентификације, сигнал спремности на насиље. „То је могућност да се наступи милитантно, мада та могућност не мора нужно да се употреби“, рекао је о томе Себастијан Хаунс, професор Универзитета у Бремену који истражује аутономне протестне покрете.

Овакав начин бацања рукавице у лице држави постао је популаран осамдесетих у Западној Немачкој током протеста против нуклеарних електрана и присилног исељавања левичарских сквотова. Током самита Г8 у немачком Ростоку 2007. године је Црни блок током изгреда повредио око 400 полицајаца.

Служба за заштиту уставног поретка процењује да данас у Немачкој има 28.500 „потенцијалних левичарских екстремиста“. „Полиција је омиљени непријатељ аутономних, али и аутономни су омиљени непријатељ полиције“, додаје Хаунс .

 

Извор: РТС

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
20°
26°
Tue
25°
Wed
21°
Thu
20°
Fri