РТРС
Uncategorized

Ко руши институције Републике Српске? (ВИДЕО)

Покушај да се у Републици Српској направи "врућа јесен", председник Српске Милорад Додик оцењује као смишљен и договорен план, па га не чуде изјаве које долазе из СДС-а, да су и немири начин рушења ненародне власти. Стручњаци из области безбедности све ове покушаје оцењују као стварање "обојених револуција" које за крајњи циљ имају рушење Републике Српске. Председник Републике ипак каже да је власт стабилна, а да би тако остало, зна шта и учинити.

Додик је поручио да идеја о насиљу на улицама није нова, а то је било познато и након прошлогодишњег опозиционог митинга који је требало да се претвори у нереде. Коментаришући став посланика СДС-а Миладина Станића да је, уколико се неко одлучи за немире, и то начин рушења ненародне власти, Додик је поручио да ће власти учинити све да улице и градови Републике Српске остану мирни као што су били и до сада.

– Њихова журба говори о томе да постоји неки план. Ми знамо да је у БиХ дошла екипа која је путем Сорошевих разних организација радила у Македонији на рушењу Груевскога, и имају нека искуства у том погледу уличног насиља које је проведено, прије свега, у Македонији – истиче Додик.

Председник СДС-а Вукота Говедарица каже да се иза Додика крије велики страх, а да СДС никада није, нити ће рушити институције Републике Српске.

– Позивам Додика да не застрашује народ и буде председник свих, а не одабраних и нека се не плаши свог народа, јер ће га један дан народ позвати на одговорност, а тај дан је близу – каже Говедарица.

Посланик СНСД-а у Представничком дому БХ. Парламента, Никола Шпирић поручује Говедарици да коначно пређе на страну свог народа.

– Одсуство минимума образа и морала Говедарица сведочи сада безочно лажући како председник Републике Српске диели народ. Управо он и његова „братија“ су покушали да од нашег народа направе сарајевске чаршијски послушне и бањалучке непослушне Србе – каже Шпирић.

Операцију дестабилизовања Српске, стручњак за безбедност Предраг Ћеранић, назива старим планом који се повремено ажурира. За обојену револуцију, каже Ћеранић, потребно је неколико невладиних организација, попут РеСтарта Српска, медији и догађај којем се даје већи значај него што заслужује и један амбициозни неостварени опозициони политичар.

Наручиоци и финансијери углавном су у страним амбасадама, а покушаји у Српској преписани су из Македоније, закључује Ћеранић.

– Високи амерички државник, Брајан Хојт Ји, успио је да издејствује, уз велике притиске, промену власти и сада покушава да учини исто у Београду и Бањалуци. Мислим да је то у позадини свега, а план је врло негативан по Републику Српску и Србију – истиче Ћеранић.

Из РеСтарта Српска, реаговали су на Ћеранићеве изјаве и Џорџу Сорошу упутили писмо у којем га симболично моле да им уплати који милион, пошто су већ означени као страни плаћеници. Прозвани ПДП-ов Драшко Станивуковић, каже да нико не руши институције Српске, а да РеСтарт и он само траже да Влада ограничи средства за куповину аутомобила.

– Када се тај захтев испуни и ова петиција која иде, ми немамо потребе за протестима. И тада стајемо са том причом. Ако они то ураде, нити ће бити крај августа, ни почетак септембра, ни било какви протести – каже Станивуковић.

У Уједињеној Српској су става да, ако уопште постоји потреба да се мења власт, онда је треба мењати на нивоу БиХ. Власт коју у Сарајеву обављају представници из Српске евидентно је показала своју неспособност и зато је сада на делу покушај рушења институција Републике Српске, поручују из ове партије.

– Како нису успели да сруше институције Републике Српске, они морају да се окрену другом начину решавања свог циља, односно насилно на улици да сруше институције и власт у Републици Српској – каже Дарко Кременовић из Уједињене Српске.

Шире посматрано, каже политички аналитичар Драгомир Анђелковић, западни центри моћи у свим државама које нису унутар НАТО и које му се опиру, желе да уклоне власт.

– У Републици Српкој, односно БиХ, Додик је проблем јер он спречава улазак БиХ у НАТО. У слледећој фази биће под ударом Вучић, а вероватно и Орбан јер одудара од евроатланског курса – сматра Анђелковић.

Анђелковић закључује да је показатељ да се геополитички интереси Вашингтона бране организовањем наранџастих револуција. И због тога је тврди, поново активирана политика удара Америке на све земље Европе које нису покорне.

Извор: РТРС

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Шеф Пентагона: ,,Могућ рат са Северном Корејом ако…“

Крим: Украјински диверзант покушао да минира далековод (ВИДЕО

(ВИДЕО) ПАНИКА У МЕТРОУ У ЛОНДОНУ: Евакуисана станица због пуцња и дима!

ИВАНОВИЋ ЗА КИПАРСКИ МОДЕЛ решења питања Косова

Убијен главни албански трговац белим робљем

 

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
20°
31°
Wed
30°
Thu
25°
Fri
24°
Sat

Истакнуто