Регион

КО ЈЕ СУДИЈА ШАБАН МАКСУМИЋ: Србе тукао у логору, а Орића је ослободио!

Судија Шабан Максумић, председавајући већа које је донело срамну одлуку. Сведок га оптужује да је током рата тукао заточене у сарајевској касарни.

После ослобађајуће пресуде Насеру Орићу, представници институција Републике Српске огорчени су чињеницом да је допуштено да Судским већем у случају Орића председава бивши војни судија Шабан Максумић из Сарајева, који је деведесетих година сарајевске Србе слао у логоре. Због његове ратне биографије постоје и две кривичне пријаве из 2001. и 2005. године, које су отишле у Тужилаштво БиХ из ЦЈБ Источно Сарајево, каже, за „Новости“, Милорад Којић, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица.

Он даље каже да је судија Максумић у рату радио у касарни „Виктор Бубањ“, где је судио Србима, а за време рата у делу овог објекта је био логор за Србе.

– О његовим пресудама и тортурама над Србима у логору постоје и кривичне пријаве, али стоје већ више од деценију у фиоци Тужилаштва БиХ – говори Којић.

О случајевима физичког злостављања логораша, један од сведока је изјавио да је у паузама суђења Максумић са другим судијама причао како су претходне ноћи у затвору тукли „четнике“ и да су тако тренирали бокс. Све судије и тужиоци у канцеларијама Суда имали су кревете за спавање, па су и ноћи проводили тамо.

– Максумић је и кључан човек у предмету Орић, јер је 2009. потписао решење о пребацивању предмета из Окружног тужилаштва Бијељина у Тужилаштво БиХ, на захтев Орићевог адвоката Васвије Видовић. У образложењу је навео да је штетно да се у Бијељини води поступак због бошњачких породица које су претрпеле геноцид у Сребреници – наставља Којић.

Он даље каже да је ово преседан у правосуђу, јер иначе Тужилаштво БиХ тражи пребацивање предмета.

ТРОЧЛАНО ВЕЋЕ

У судском већу које је ослободило Орића, осим Максумића, били су још судија Станиша Глухајић, судија из Тузле, као и Весна Јасенковић. Она је читав рат такође провела у Сарајеву и где је после радила у Општинском суду.

Извор: Новости

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

САЛАМЕ У СРБИЈИ ПУНЕ МЕСА КОЈЕ У ЕВРОПИ НЕ ДАЈУ НИ ПСИМА: Откривамо од чега се праве сухомеснати производи

На Антарктику формирана рупа величине Србије

Супротно споразуму НАТО-Русија: У Пољску „тихо“ стигла оклопна бригада САД

 

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
20°
24°
Fri
27°
Sat
28°
Sun
21°
Mon
24°
Tue
Close