Занимљивости

Ко хоће на море, а нервирају га гужве, ево пар савета

И овог викенда на граничним прелазима и путевима у Србији очекују се велике гужве. ,,Блиц" пише како избећи гужву и са што мање стреса стићи до одредишта .

За почетак, наводи ,,Блиц“, важно је знати да су петком и суботом гужве веће ка уласку у земљу, док је недељом гужва при изласку, али треба узети у обзир и да Македонци 2. августа славе Илиндан и тада крећу ка Грчкој, те се очекују већи застоји. Осим тога, највеће гужве су 1. и 15. у месецу, када су смене туриста, као и у време празника.

Уредник и водитељ емисије САТ Мирко Алвировић саветује возаче да избегавају велике граничне прелазе, али и да се редовно одмарају и пију доста течности.

,,Као по правилу, гужве на прелазима су у раним јутарњим часовима или током вечери, али у време сезоне се не може ништа тврдити. Није лоше бити на прелазу у око 13, 14 часова“, саветује Алвировић.

Он објашњава да се гужве на прелазу Прешево могу избећи код Врања или код Прокупља, где после треба возити ка Прохору Пчињском.

,,По уласку у Македонију вратићете се на главни пут код Куманова. Добра опција је и користити гранични прелаз Дојран. До њега се долази тако што се са аутопута Скопље-Ђевђелија искључите на одвајању за Валандово и Струмицу код села Удово“, саветује Алвировић.

Он још каже да при одласку у Црну Гору не треба ићи кањоном Мораче.

,,Када се иде у Црну Гору сви иду ка кањону Мораче, а осим гужве, он је оптерећење за возаче због кривина и многобројних тунела, па је добро користити прелаз Јабука. То је мали прелаз и могуће су гужве, али знатно мање него на Бродареву, где је хаос. Ако идете у Херцег Нови није лоше ићи преко Требиња“, саветује он.

Ка Бугарској Алвировић саветује пут преко Власине, тамо су прелази Стрезимитовце и Рибарце који јесу мали, али не би требало да има гужве као на Градини.

,,Пре уласка у Грчку увек кажем возачима да иду на прелаз Ники јер се дешавало да у сезони не буде ниједно возило, а пут је сличан нашој Ибарској магистрали. Евзони на улазу у Грчку дефинитивно треба избегавати“, каже Алвировић.

Туристи, важна вест: Нови ауто-пут у Грчкој

Грчка је добила нови ауто-пут који ће скратити путовање од Јонске обале до престонице земље. Јонски ауто-пут у Грчкој пуштен је у рад, па ће путовање од Јањине до Атине трајати највише три и по сата. За путарине на новој саобраћајници биће потребно издвојити све укупно 37,25 евра, преносе грчки медији. Пут од северозападне Грчке, то јест од града Јањина који је удаљен од Атине 450 километара, до главног града те земље, при вожњи од 120 километара на час трајаће максимум три и по сата.

Возећи преко Рио Антириа моста, северног Пелопонеза и Коринта, возачи могу да очекују плаћање путних трошкова и то: Атина-Рио за који је потребно издвојити 11,5 евра, мостарина Рио Антирио 13,3 евра и Антирио-Јањина 12,45 евра. Укупни трошкови путовања користећи овај ауто-пут износе 37,25 евра.

Извор: Б92

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Запаљен аутомобил Оливера Ивановића

Нови сукоби у Јерусалиму, Палестинци напали полицију

Српски тенкисти спремни за тенковско такмичење у Русији! (ФОТО, ВИДЕО)

Оставите коментар