Аналитика Блиски исток Свет

Ко долази после ИСЛАМСКЕ ДРЖАВЕ*?

Колико времена треба ИСИС-у да се поново покрене?

 

Иља Пљеханов, за РИА Новости

 

Јутрос (11. јул) је извор из међународне терористичке групе Исламска држава* потврдио смрт вође организације Абу Бакра ел-Багдадија. Ова вест се појавила у позадини вести о победи ирачких владиних снага у Мосулу, о борби у Раки и припреми операције у Деир ез Зору. Исламска држава брзо губи позиције, и питање какав ће даље облик попримити радикални ислам на Блиском истоку чујемо све чешће.

 

Интереси великих играча

За Американце слика дана и списак претњи њиховим интересима су јасни. Они верују да ако се ништа не предузме, вакуум власти у региону након пораза ИД ће попунити Русија и Иран уз помоћ шиитских побуњеника различитих врста, као и покрета Хезболах. Сједињене Америчке Државе то неће допустити – јачање Ирана би била претња за интересе америких савезника Израела и Јордана.

Осим тога, са нестанком заједничког непријатеља вероватно ће се погоршати сви актуелни сукоби између Курда и Турака, Ербила и Багдада, Саудијаца и Иранаца у Јемену, египатске власти и терориста унутар самог Египта, монархија Залива и Катара, сиријске власти и Израела, турских исламиста и присталица секуларног пута. Очекује се да се шиитски проповедник Муктада ал Садр, бивши ирачки премијер Нури ал Малики и актуелни премијер Хајдер Ал Абад заједно боре за власт у земљи.

У Америци се данас разматрају опције за стално војно присуство у Ираку и Сирији. Питање је, под којим условима и у којој количини. Каква ће бити подршка Курда, ако је уопште буде, имајући у виду значај односа са Турском? Ако САД престану да помажу Курде, онда ће Курди почети да траже подршку од снага повезаних са Ираном, Сиријом и Русијом.

Главни унутрашњи проблем у Сједињеним Америчким Државама је следећи: колико дуго ће Американци моћи да буду неутрални у свој овој збрци сукоба у региону и који су ризици директне конфронтације Америке са проиранским снагама или чак са руском војском?

 

Где ће отићи милитанти ИСИС-а

О томе шта ће бити са међународним тероризмом после ИСИС- разговара се најмање годину дана. До сада постоје две основне претпоставке: да ће место ИД заузети Ал Каида* или да ће остаци ИД и Ал Каида да се договоре и да створе заједнички фронт. Ни једна претпоставка још увек није остварена, а специфични предуслови за то још нису видљиви.

Упркос сталним гласним изјавама Ал Каида данас више не игра тако важну улогу у свету тероризма, посебно након раскида са Ал Нусром* у Сирији 2016. године. Ал Каида тешко да ће имати довољно снаге да попуни вакуум.

Такође нема доказа да ће милитанти ИСИС-а изненада да теже оснивању било каквог заједничког покрета са Ал Каидом. Међусобна мржња припадника две групе једних према другима је толико јака да су шансе за њихово уједињење веома мале.

Али Суфан, аутор књиге „Анатомија терора: од смрти Осаме бин Ладена до рођења Исламске државе“, сматра да ће крах ИД показати исламистима широм света слабост стратегије изградње ,,раног калифата“, када је избор становништва један – смрт или признавање власти екстремиста.

Стратегија Ал Каиде, која намерава да прогласи „калифат“ј само у последњој фази џихада, када становништво скоро потпуно и добровољно дели исламистичка уверења, према Али Суфану, има веће шансе.

Ипак, бренд ИД вероватно неће нестати са сцене у блиској будућности, чак и након губитка контроле над градовима у Сирији и Ираку. Физичко сузбијање ИД и тријумф Шиита тешко да ће имати позитиван утицај на расположење Сунита и сунитски терор ће поново да се покрене.

Већина страних стручњака се слаже да ИД користи своје искуство „државних послова“ у области опорезивања, трговине, пословања. Тачније, за разлику од претходних организација, имаће много већа независна финансијска средстава, на тај начин ће бити у стању да плаћа за тероризам као у Ираку и Сирији, и да га тако пренесе на Запад.

 

Први знаци

Док су у Мосулу девет месеци трајале борбе и ИД губила четврт по четврт, у другим градовима Ирака ситуација није била тако ружичаста. У ослобођеној Рамади из полиције су нестајали докази о везама појединаца са Исламском државом, сведоци су се плашили да сведоче против исламиста, а за мито од 20$ могла је да се купи пропусница за град или да се прође тестирање на контролним пунктовима. У Киркуку су подмићивали полицију и  откупљивали осумњичене за везе са ИД. У провинцији Салах ал Дин градоначелник једног од градова је добијао претње смрћу од исламиста. Према мишљењу ирачке војске у провинцији Анбар су остале „успаване ћелије“ ИД, спремне да поново започну борбе и терористичке активности. У Рамади листе сарадника са ИД броје на хиљаде имена, а још увек не постоји физичка могућност да се свако од њих провери.

Институт за проучавање рата (Institute for the Study of War) је још у фебруару издао упозорење да је међу Сунитима у Ираку почео да се формира нови покрет побуњеника. Према подацима Института тарикат Накшбандија, Револуционарна бригада 1920 и чланови партије Баат града Хавиџа у ирачкој провинцији Киркуку су изразили намеру да се боре против актуелне ирачке власти и после пораза ИД. Осим тога, пораз ИД им у великој мери иде на руку јер је уклоњен њихов главни конкурент.

  1. године у Ираку ће се одржати парламентарни и покрајински избори. Башар ел Асад зимус није искључио могућност одржавања ванредних председничких избора у Сирији до 2021. године, али тек након победе над терористима.
  2. године Џорџ Буш, тадашњи амерички председник, посетио је провинцију Анбар, како би симболично нагласио да је Ал Каида уништена и живот постаје бољи под влашћу централне ирачке владе. У лето 2013. године током покрајинских избора у сунитским провинцијама у Ираку није било ни једне политичке снага која би се могла борити за њихова права и против политике премијера Нурија ал Маликија.

У јесен исте године у Рамади на протестима су већ биле примећене заставе ИД. Годину дана касније, 2014. године, сунитска политичка фрагментација, недостатак политичких механизама за спровођење њихове воље и оштро сузбијање протеста довело је до лаке победе Исламске државе, која се вешто играла расположењем становништва.

Данас се опет поставља питање: ако се ни један од проблема који је довео до заузимања делова територије Ирака од стране Исламске државе не реши, колико времена ће требати исламистима да се поново покрену?

(Иља Плеханов – оснивач и главни и одговорни уредник Зборника „Уметност ратовања“. Као ратни дописник посетио је велики број «врућих тачака»)

* Терористичке организације која су забрањене на територији Русије

 

Извор: Говори Србија

 

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Закључци из Мосула: шта највећа битка деценије говори о савременом ратовању и будућности Блиског Истока? (ВИДЕО, ФОТО)

НОВА СЕРИЈА НАПАДА: Најмање 19 жртава бомбаша самоубице

,,БАЋУШКА-БЛОГЕР“: Руси покрећу нови интернет пројекат

Окончана драма у Крагујевцу (ВИДЕО)

ВУЧИЋ ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ: Реците када Србија постаје члан!

 

 

 

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
20°
20°
Thu
20°
Fri
23°
Sat
24°
Sun