Извор: pixabay.com
Свет

Климатолози упозоравају: Спремите се за повратак ,,Луцифера“

Климатолози упозоравају да би Европљани требало да се припреме за повратак Луцифера, јер би топлотни талас који је овог лета погодио делове континента могао постати уобичајена појава због климатских промена.

Температуре више од уобичајених су у подручју Медитерана довеле до већег броја пацијената у болницама, бројних шумских пожара и економских губитака између јуна и августа.

Врхунац је био током три дана почетком августа, када су у Италији и на Балкану температуре прелазиле 30 степени чак и ноћу.

,,Нашли смо јасне доказе људског утицаја на рекордну топлоту овог лета, и за укупне температуре и за топлотни талас Луцифер“, рекао је Герт Јан ван Олденборг, виши истраживач на Холандском краљевском метеоролошком институту.

Он је део тима чији извештај закључује да су емисије гасова стаклене баште изазване људском активношћу повећале шансе топлотних таласа између четири и десет пута у односу на почетак 20. века.

Гасови попут угљен-диоксида који се ослобађа сагоревањем фосилних горива, задржавају топлоту у атмосфери и загревају планету.

Извор: Бета

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Како је Мишковић приватизовао правосуђе

Америчка ТВ Н1, Јанковић, Родић и Ђилас славе ослобађање Мишковића

Каталонски студенти у протестном маршу против шпанске владе

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
2°
13°
Thu
15°
Fri
17°
Sat
19°
Sun