Pixabay
Друштво Србија

КЛИЈЕНТ У НОВОМ САДУ НА СУДУ ПОБЕДИО БАНКУ: Спас за 37.000 презадужених у францима

Задужени у "швајцарцима" верују да ће после одлуке апелације у Новом Саду, српски судови усагласити праксу. Несразмера у давању банке и отплате клијента. Дужник није био информисан.

ПОСЛЕДЊА пресуда Апелационог суда у Новом Саду, којом се раскида уговор о кредиту у швајцарским францима, улива наду грађанима Србије, који годинама грцају у скоро утрострученим ратама. Чињеница да је суд увидео несразмеру у давању банке и онога што враћа клијент, али и утврдио да дужник није био ваљано информисан, наговештава да би проблем „швајцарских“ дужника у сличној ситуацији – могао бити решен.

(ФОТО) ЦРНОГОРСКИ ЏИП НАСМЕЈАО БЕОГРАЂАНЕ: Погледајте шта му пише на таблицама! СВИ СУ СЕ ОКРЕТАЛИ И СЛИКАЛИ ГА

 Ово је четврта одлука Апелационог суда по тужби клијената задужених у францима. Три су донете у Новом Саду, једна у Београду и две су биле одбијајуће, а две у корист грађана.

– Све четири се тичу раскида уговора о кредиту у швајцарским францима – објашњава Дејан Гавриловић, председник удружења „Ефектива“. – Прва одлука Апелационог суда у Новом Саду је била одбијајућа, а друга усвајајућа, у корист грађана. Обе су ишле на Врховни касациони суд, да кажем на трећи степен. И Врховни касациони суд је вратио одбијајућу назад јер има елемената за раскид уговора и сада се у том предмету поново чека Апелациони суд.

(ФОТО) Лука предосећао СМРТ! Неколико дана пре убиства, Радуловић радио нешто што РАНИЈЕ НИЈЕ!

Четврта пресуда, у Београду, била је одбијајућа и отишла је на Апелациони суд у главном граду. Београдска апелација, међутим, није прихватила жалбу.

– То је била занимљива ситуација, јер је апелација донела одлуку после свега девет дана – додаје Гавриловић. – Необично је да Апелациони суд у Београду, у моменту када Врховни касациони суд признаје елементе за раскид уговора, доноси супротну одлуку. Ми сумњамо да је то урађено да би натерали Врховни касациони суд да пресече. Он је већ два пута пресекао да има елемената за раскид. Ми очекујемо да ће Врховни касациони суд ићи у прилог раскида након чега ће се формирати јединствена судска пракса.

(ВИДЕО) РУСКО ТАЈНО ОРУЖЈЕ БЛОКИРАЛО ТРАМПОВЕ РАКЕТЕ: Красуха у Сирији дезоријентисала пројектиле

НИШТАВНОСТ УГОВОРА

ОДЛУКУ Апелационог суда у Новом Саду поздравља и Удружење CHF. Они верују да су дужници сада корак ближи расплету, али сматрају да треба ићи на утврђивање ништавости, а не раскидање уговора.

(ВИДЕО) ЈЕЗИВА ИСПОВЕСТ УДОВИЦЕ ОКОРЕЛОГ ЏИХАДИСТЕ: Силовао је девојчице преда мном! Не знам да ли ћу икад успети да се вратим кући!

– Сада суд признаје несразмерност давања и неинформисаност клијената – каже Јелена Павловић из Удружења CHF. – Осим ништавости индексације, ови уговори су ништавни по питању обраде кредита и разних трошкова, по најмање четири до пет основа. Ова пресуда је помак, али је несхватљиво колико нашим судовима треба времена да утврди незаконитост тих уговора. Хрватска је то решила још 2013. године, а наши судови тек улазе у суштину проблема. Очекујемо да стигну сада пресуде и из других, дугих парница и да се утврди таква судска пракса.

(ВИДЕО) НАТАШИНА МАЈКА ОТКРИЛА ДЕТАЉЕ: Лука је моју ћерку физички, економски и психички малтретирао!

– Уколико једино у Србији, међу 14 земаља које су имале овај проблем, будемо једини ишли на раскиде уговора, уместо на њихово поништење, постоји опасност да банке касније туже Србију и траже накнаду штете – упозорава Јелена Павловић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Лавров: Напад Запада на Сирију је напад на женевске преговоре

Осумњиченом за убиство бабе одређен притвор

(ВИДЕО) ПОТПУНА КАПИТУЛАЦИЈА ЏИХАДИСТА У ДАМАСКУ: Сиријске снаге преузеле контролу над престоницом, први пут после 7 година!

(Видео) КАО У НАУЧНО-ФАНТАСТИЧНИМ ФИЛМОВИМА Лансиран сателит чија камера види и боју дугмета на вашој јакни

ДАН ВОЈСКЕ СРБИЈЕ: Одржана свечаност у београдској касарни Бањица

Извор: Новости

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
14°
21°
Fri
23°
Sat
25°
Sun
24°
Mon