youtube.com
Друштво Србија

Кинези снимају документарац о последицама НАТО бомбардовања осиромашеним уранијумом

Особље државне телевизије из Пекинга прикупља материјал на југу Србије. Десетине ветерана рата из 1999. године оболеле од малигних болести. Стотине људи на југу годишње оболи од рака.

– Мој циљ као председника удружења је да помогнем грађанима Врања и Србије како би наша истина и мука допрле до очију и ушију највеће нације света. Такође, упознали смо их и с тужбом против челника НАТО због многобројних појава малигних обољења као последице бомбардовања 1999. О томе је говорио и адвокат Срђан Алексић из Ниша, из многочланог правно-експертског тима који ради на тужби – наводи Стошић.

Иако се у светској јавности ломе копља око тога да ли осиромашени уранијум изазива малигна обољења, „Ратни ветерани Србије“ се позивају на судске процесе којима је италијанским војницима из састава КФОР-а исплаћена велика одштета. Према Стошићевим речима, њих 47 је умрло после боравка на Косову на местима која су такође бомбардована осиромашеним уранијумом.

– У нашем удружењу већ има на десетине оболелих од малигних болести, а само у овој години умрла су два некадашња борца са 40 и 47 година. Сваке године у Пчињском округу региструје се 500-600 новооболелих од рака. Највише је оболелих од карцинома плућа, коже, крвно-лимфног система, органа за варење. Последице употребе овакве муниције су несагледиве, а посебно забрињава чињеница да држава није обезбедила средства за редовно праћење и испитивање угрожености здравља ризичних група становништва, као ни за праћење подземних вода, угроженог биљног и животињског света – каже Драгољуб Стошић.

Током НАТО бомбардовања, велики број пројектила са осиромашеним уранијумом је испаљен на телевизијски репетитор на брду Пљачковица, удаљен само 1.000 метара ваздушном линијом од Врања. Са више стотина пројектила гађана су и подручја села Братоселце, Свињиште, Боровац и Рељан у општини Прешево, где је погинуло седморо војника тадашње Војске Југославије.

НЕПОЗНАНИЦА

ЈОШ се не зна тачно колико је пројектила са осиромашеним уранијумом бачено на подручје Србије. Подаци НАТО говоре да их је испаљено 31.000, док Војска Србије износи податак да је било око 50.000 пројектила. Гађане су четири локације у југоисточној Србији, једна у Црној Гори и 107 на Косову.

Извор: Новости

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ДАЧИЋ БЕЗ ДИЛЕМЕ: Косово неће бити примљено у УНЕСКО!

(ВИДЕО) ИСИС ПОСЛАО ЈЕЗИВУ ПОРУКУ ТРАМПУ: Битка ће се завршити у вашим земљама, АЛАХ НАМ ЈЕ ОБЕЋАО ПОБЕДУ!

ТУРЦИ ОТКРИВАЈУ: Српски Канвас започео „Арапско пролеће“! Срђа Поповић као продужена рука САД-а на северу Африке!

Ухапшене пироманке из Далмације: Палиле смо јер тамо живе Срби!

ОТКРИВЕНЕ НОВЕ МУЋКЕ ПРЕДСЕДНИКА ОПШТИНЕ НОВИ БЕОГРАД АЛЕКСАНДРА ШАПИЋА

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
19°
27°
Tue
29°
Wed
29°
Thu
29°
Fri