Кина Свет

Кинези приказали злочине НАТО

Емисије о последицама бомбардовања Србије осиромашеним уранијумом на кинеској националној ТВ. Срђан Алексић: Добро је да је истина коначно допрла до грађана највеће нације.

Проблем осиромашеног уранијума и драматични подаци о броју умрлих од рака на југу Србије због последица НАТО бомби, нашао се на кинеској националној телевизији! Прва два од шест документарних прилога о последицама бомбардовања ракетама са осиромашеним уранијумом током 1999. године, емитована су 23. новембра у веома гледаној информативној емисији кинеске телевизије CCTV. Претпоставља се да је драматичне сцене, исповести и број људи које је покосио канцер на југу Србије видело око 100 милиона људи!

Бакир спрема Бошњаке на рат

Док кинески водитељи најављују прилог, износе драматичне податке – сваке године у Србији око 33.000 људи оболи од канцера, да 22.000 оболелих годишње изгуби битку са овом опаком болешћу, као и да сваког дана у Србији једно дете добије овакву дијагнозу. Огроман кинески аудиторијум могао је да сазна да се малигне болести код нас јављају у све ранијем узрасту и да много краће трају, да преко 80 одсто њих завршава – смрћу.

Новинарка Занг Јинг је са екипом CCTV током августа снимала овај материјал за документарни прилог, на крајњем југу Србије и Косову и Метохији. По речима адвоката Срђана Алексића, једног од саговорника прилога, али и заступника око 1.000 житеља из села у околини Врања који су оболели од карцинома, добро је што је српска истина и мука коначно допрла до ушију грађана највеће нације.

– Више од месец дана пре објављивања, овај прилог је са изузетном пажњом најављиван на кинеској телевизији, а новинарка Занг Јинг се истински саосећала са саговорицима и патњом људи које је упознала на југу Србије. Рекла је да је ово „највећа“ прича у њеној досадашњој каријери – каже Алексић. – По још два прилога биће емитована у два наредна дана. Они ће приказати да је пронађена узрочно-последична веза између бомбардовања уранијумом током 1999. године и великог броја оболелих од рака.

(ФОТО) Младић убијен у сачекуши је шурак Дарка Миличића: Живео је брзо и раскошно, доказ је његов Фејсбук профил

Током НАТО бомбардовања, велики број пројектила са осиромашеним уранијумом испаљен је на телевизијски репетитор на брду Пљачковица, на километар ваздушном линијом од Врања. Са више стотина пројектила гађана су подручја села Братоселце, Буштрање, Боровац и Рељан. Процењује се да је избачено чак 15 тона осиромашеног уранијума на југ Србије и Косово и Метохију.

– У ова четири села је од бомбардовања до данас умрла 861 особа, а од тога од рака чак 80 одсто – каже Алексић, коме је од рака пре годину дана преминула и мајка Алтана Алексић из села Буштрање. – У питању је запрепашћујући податак, јер ово је иначе крај без индустрије. Сматрам да нарочито интелектуалци, ми адквокати не смемо да ћутимо на сва ова сазнања.

ВЕЗА

Да постоји веза између бомбардовања пројектилима са осиромашеним уранијумом и повећаном стопом смртности од канцера на југу Србије, потврда нам је и велика одштета исплаћена породицама италијанских војника из састава Кфора – објашњава Алексић. – Њих 47 је умрло након боравка на Косову, на местима која су такође бомбардована осиромашеним уранијумом.

ПОМОЋ ИЗ РУСИЈЕ

Недавно је одржана Скупштина међународне асоцијације руских адвоката, који раде у 65 земаља и заступају своје суграђане – каже Алексић. – Руски адвокати желе да помогну и имаћемо у свим земљама где будемо слали тужбе, њихову подршку. Споразум о сарадњи смо потписали. Наредних дана ћу посетити Индију и тамо потражити подршку.

СПРЕМАЈУ ТУЖБЕ

У прилогу за кинеску телевизију, Срђан Алексић (на слици) је рекао да се спремају тужбе против свих 19 земаља које су, као чланице НАТО, учествовале у бомбардовању Србије, за материјалну и нематеријалну штету.

– План је да у наредне две године спремимо прву тужбу за свих 19 земаља, а циљ је да одговорне земље покрију трошкове лечења оболелих од рака, које је изузетно скупо, а породицама оних који су изгубили живот, плате одштету – каже наш саговорник.

Извор: Вечерње новости

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ШЕШЕЉ ПОВОДОМ ОРИЋЕВИХ ТВРДЊИ ДА НЕСМЕТАНО УЛАЗИ У СРБИЈУ И ИДЕ У ЛОВ: Полиција све да провери!

Путин потписао закон – страни медији као страни агенти

НАСЕР ОРИЋ ПРОВОЦИРА: Који српски цариници! Само мирно салутирају! Прођем, нема ту приче!

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
19°
28°
Tue
29°
Wed
29°
Thu
30°
Fri