Економија Србија

Кинези би да праве џипове у Крагујевцу

Кинески "Грејт Вол мотор" заинтересован је за крагујевачку фабрику "Фијат Крајслер аутомобили". Званичници кинеске компаније, нагласили су да желе у целини или бар део италијанско-америчког произвођача аутомобилских брендова, међу којима су "Џип" и камиони "Рам".

Спекулације о кинеској заинтересованости за ФKА трају откако је портал Аутомотив њуз прошле недеље објавио да је неименовани „познати кинески произвођач аутомобила“ почетком месеца доставио понуду за италијанско-америчку аутомобилску компанију, што је подстакло скок акција „Фијата“ на Миланској берзи. Тако су акције ФKА порасле за 3,9 посто на 11,12 евра , док су акције „Грејт Вол мотора“ ојачале за скоро 3,0 процента на берзи у Шангају.

– Што се тиче ове теме, тренутно имамо намеру за преузимање. Заинтересовани смо за ФKА – потврдио је званичник из Одељења за односе с јавношћу „Грејт Вол мотора“, истичући да званичних понуда засад није било, као ни састанака са бордом директора ФKА.

Британске агенције наводе да генерални директор ФKА Серђо Маркионе тражи партнера или купца за седмог највећег произвођача аутомобила на свету који би компанији помогао да реши растуће трошкове, да се усагласи с прописима о емисији гасова и да развије технологије за електричне и самоуправљајуће аутомобиле.

Аквизиција коју би учинила компанија „Грејт Вол мотор“ била би одважна и један од највећих кинеских индустријских уговора до данас.

Кинеска компанија контактирала је ФKА да би изразила заинтересованост посебно за бренд „Џип“.

– Наш стратешки циљ је да постанемо највећи светски произвођач СУВ-а, изјавио је портпарол додајући да би им „преузимање `Џипа`, глобалног бренда у категорији СУВ возила, омогућило да остваре циљ брже и боље, него да сами стварају бренд“.

Компанија ФKА није била доступна за коментар о заинтересованости за групу.

ПИТА СЕ И СРБИЈА

КОМПАНИЈА „Фијат-Крајслер“ је власник 67 одсто фабрике у Крагујевцу а остали, мањински део је у власништву Владе Србије.

– У случају да дође до ситуације у којој цела група ФKА мења власничку структуру судбина наше фабрике би првенствено зависила од договора руководства „Фијата“ и наше државе, сазнају незванично „Новости“.

Треба рећи и да је крагујевачка фабрика сасвим сигурно, један од адута у преговорима ФKА са Кинезима јер се ради о једној од најсавременијих и технолошки најнапреднијих погона „Фијата“ у свету.

СА ТРАКА ДНЕВНО ПО 440 ВОЗИЛА

После три недеље колективног годишњег одмора, у фабрици „Фијат Крајслер аутомобили Србија“, јуче је почела редовна производња аутомобила. Радници ове фабрике поново су у погонима, производња се одвија у две смене и са трака ће, по већ уобичајеном систему производње, силазити око 440 возила дневно. Председник Самосталног синдиката у ФKА Зоран Марковић каже да радници очекују да ће им у септембру, када се исплаћује августовска плата, зарада бити увећана за 3,15 одсто, како је и договорено са челницима компаније током јулских преговора који су организовани уз посредовање Владе Србије. Наредно повећање плата у износу од 6,3 одсто од основице предвиђено је за исплату у фабруару наредне године.

Извор: Новости

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

(ВИДЕО) КАО ДА СУ С НЕКЕ ДРУГЕ ПЛАНЕТЕ: Живе по 120 година, рађају са 65, а код њих нема ни тумора

Пјонгјанг: САД и Јужна Кореја неће избећи нашу немилосрдну освету и казну!

ПС: Зашто Шутановац и Јеремић нападају Србију?

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
19°
27°
Tue
29°
Wed
29°
Thu
29°
Fri