Аналитика

Кинеске инвестиције и европско лицемерје

Мантра ,,Европа нема алтернативу" није настала само као суманута пропагандна парола наших невештих политичара, него је она основни мото бриселске бирократије који одсликава решеност Европске Уније да протера све друге субјекте из своје империјалне сфере.

Јавност у Србији недавно је могла да чује да налази извесног Института ЕУ за безбедносна истраживања (EUISS) показују како,,кинеске инвестиције на Балкану подстичу корупцију“. Дотични институт, са седиштем у Паризу, чије анализе прате Европска комисија и друга тела Европске уније, такву тврдњу поткрепљује подацима да су досадашње кинеске инвестиције у путеве и железнице од 5,5 милијарди евра дошле у Македонију, Босну и Херцеговину, Црну Гору и Србију тако што су „кинеске компаније добијале уговоре директно од влада, а не преко тендера који налажу надметање“ више фирми. Овај душебрижнички Институт се још у свом извештају жали на то што ,,Кина учвршћује свој устаљени начин вођења послова иза затворених врата“, што је наравно противно многохваљеној транспарентности до које је Европској Унији тобоже стало.

Илустрација, извор: PixaBay

Кажемо ,,тобоже“ јер бриселску забринутост поводом наводних ,,закулисних радњи“ Кине није пратила иста забринутост поводом сличних поступања европских привредних субјеката на Балкану. Тако је Брисел водио истрагу против кинеског „Хестила” због пословања у Смедереву, а никада није покренуо поступак због субвенција европском „Фијату”. Иако је Влада Србије од Крагујевца само за италијански „Фијат” направила мали порески рај, Европска комисија никада није покренула истрагу против овог произвођача аутомобила. Са друге стране, због сумње да је челик из Смедерева продаван испод цене и да се тиме наноси озбиљна штета европском тржишту челика, званични Брисел је 7. јула 2016. покренуо истрагу против Србије. Европској Унији није сметало ни то што је Влада Србије потписала тајни споразум са ,,Фијатом“, па никакве транспарентности није ни било. Резултат тога је да ,,Фијат“ не плаћа доприносе, дивиденду, ни порез на добит, али пореским олакшицама и државним субвенционисањем радних места згрће огроман профит. Само у току прошле године италијански „Фијат” је, директно из буџета по основу субвенција, донација и дотација, добио 3,7 милијарди динара. Са друге стране, смедеревска железара, којом управљају Кинези, прошле године није добила ни динар из буџета, што показује финансијски извештај за 2016. годину.

Извор: Спутњик

Упркос томе, производња железаре је порасла 67% у поређењу са претходном годином, а њена добит је вртоглаво порасла. Како може да се види на сајту Агенције за привредне регистре, крај 2016. године компанија „ХБИС Србија ајрон енд стил” завршила је у плусу од 1,31 милијарду динара. Претходну 2015. годину, смедеревска челичана завршила је са губитком од 17,73 милијарди динара. Штавише, смедеревска железара под кинеским руководством послује толико успешно да Брисел забрињава могућност да ће она успоставити доминацију на тржишту челика у читавој источној Европи, па и шире.

Отуда и ови невешти и очигледно пакосни ,,извештаји“ разних ,,стручних“ тела поводом кинеског, руског или ма чијег другог незападног утицаја и присуства на Балкану. Не ради су ту о стрепњи Брисела због раста корупције на Балкану, него о стрепњи због настајања реалних и све атрактивнијих алтернатива Европској Унији.

Извор: Говори Србија

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Израелски професор: ,,Јасеновац је био ГОРИ ОД АУШВИЦА, канонизација Степинца ЈЕ ЗЛОЧИН!“

Патријарх Иринеј: ,,Државници не смеју дати Косово!“

МОНСТРУМ ТРАЖИ ДА МУ ОПЕТ СУДЕ: Сад се не сећа да је убио и силовао малу Анђелину (3)

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
25°
25°
Mon
25°
Tue
24°
Wed
18°
Thu