Александар Вулин на састанку са Ли Манчангом
Кина Политика Србија

Кина и Србија опредељене за јачање сарадње на свим нивоима

Министар одбране Александар Вулин састао се са амбасадором Народне Републике Кине Ли Манчангом и у њиховом разговору је оцењено да је свеукупна сарадња две земље одличан пример у међународним односима, јер се заснива на грађењу чврстих веза сагласно сопственим интересима, али уз највиши степен међусобног уважавања и поштовања.

Министар одбране је рекао да Србија пружа чврсту подршку политици једне Кине и захвалио се на принципијелном ставу Кине када је реч о очувању територијалног интегритета и суверенитета Србије на простору Косова и Метохије. Затражио је од кинеског амбасадора да та земља у Уједињеним нацијама подржи став Србије да се број војника КФОР-а на КиМ не смањује и позвао министра националне одбране Кине и начелника Генералштаба НОА Кине да посете Србију.

Кинески амбасадор пренео је министру Вулину поздраве и личну честитку министра националне одбране Кине генерала Чанга Ванквана на именовању на функцију министра одбране, наводи се у саопштењу Министарства одбране.

Традиционално пријатељство, разумевање и подршка су темељи односа Србије и Кине, због чега су обе земље истински опредељене за јачање сарадње на свим нивоима, сагласили су се саговорници.

Када је реч о области одбране, Вулин и Ли истакли су да војно-економска и војно-техничка сарадња представљају кључне сегменте у којима је могуће градити посебне везе како између два министарства, тако и када је реч о кинеским и домаћим компанијама и научним установама.

„Чврсто смо опредељени за јачање сарадње са Кином, у духу јасно дефинисаних стратешких смерница које су постављене током сусрета председника Републике Александра Вучића са председником и премијером Кине Си Ђинпингом и Ли Кећангом. Као министар одбране, трудићу се да, као и до сада, у духу посвећености и професионализма, учиним све за надградњу обострано корисних партнерских односа у области одбране“, рекао је министар Вулин.

Он је захвалио кинеском амбасадору на донацији чамаца, мотора и друге опреме која је недавно предата Војсци Србије, као и помоћи коју је Кина током низа претходних година упућивала нашој војсци, а чија вредност износи четири милиона и деветсто педесет милиона евра.

„Кина је још једном показала своје велико пријатељство, а коришћењем донираних средстава на најбољи могући начин биће промовисана сарадња две војске и државе и потврђена приврженост даљем развоју односа“, нагласио је министар одбране.

Амбасадор Кине је истакао значај високог степена разумевања и узајамне подршке по низу питања од виталног интереса за Србију и Кину.

Ли је нагласио да је Кина истински опредељена за продубљивање односа у области одбране и да је потврда те намере посета више кинеских компанија српском Министарству одбране у претходном периоду, као и континуирани сусрети државника две земље на највишем нивоу.

Он је потврдио да ће као амбасадор Кине наставити предано да ради на јачању веза две државе и војске.

Извор: Танјуг

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
21°
22°
Mon
22°
Tue
22°
Wed
21°
Thu