Европа Свет

Кијев: Екстремисти блокирали ТВ канал јер не води ,,проукрајинску политику“

Група радикалних украјинских националиста у војним униформама, која је данас блокирала зграду телевизијског канала „Њуз ван” у Кијеву, тражи од новинара да промене политику извештавања, преноси ТАС.

„Наша акција симболизовала је контролни пункт на линији фронта, контролни пункт који зауставља непријатеље са супротне стране. Наш контролни пункт такође је намењен томе да заустави непријатеље који раде на овом телевизијском каналу. Наравно, то је само симбол, али желимо да скренемо пажњу да је ратно стање и да када је ратно стање телевизијски канал мора да води проукрајинску политику”, казао је у преносу уживо један од националиста Алексеј Серђук.

ТАС преноси да је он поручио да „запослени могу да изађу из зграде на други излаз”.

„Њуз ван” је путем сајта раније саопштио да су мушкарци у информама блокирали зграду којој је у том тренутку било више од 150 људи, а у програму уживо објављено је да је једном од запослених позлило, али возило Хитне помоћи није могло да дође по њега.

Наводи се да ова телевизијска компанија сматра да је разлог блокаде у чињеници да је „Њуз ван” преносио „Марш за опозив” председника Петра Порошенка.

Тај скуп је у Кијеву организовао Михаил Саакашвили, некадашњи председник Грузије и бивши гувернер украјинског региона Одесе, а садашњи лидер украјинског опозиционог Покрета нових снага.

Сакашвили је на митингу у центру града позвао Украјинце да уклоне диктатуру олигарха и уместо тога успоставе „диктатуру средње класе”.

„Предлажем да не чекамо још 25 година и да уклонимо диктатуру олигарха како бисмо успоставили диктатиру средње класе”, рекао је Сакашвили.

Он је данас у центру украјинске престонице организовао „Марш за опозив” председника Порошенка, на којем се, према процени локалне полиције, окупило око 2.500 људи.

„Наш непријатељ је моћ коју имају олигарси, корупција потиче из ње, она је непријатељ средње класе. Наш непријатељ је Порошенко као неко ко представља моћ коју имају олигарси. Они користе нас и богатство Украјине. Уклонимо их”, викао је Сакашвили.

Он је позвао окупљене да „заплене новац олигарсима зато што је то поштено”.

„Они су пљачкаши који су узели ваш новац и ви сте сви жртве. Нећемо им дозволити да утекну са пленом. Питаћемо сваког од њих понаособ зашто су нас пљачкали”, поручио је Сакашвили.

Он је казао да је кључни захтев демонстраната доношење закона о опозиву који омогућава одлазак са власти шефа државе.

„Опозив (импичмент) је могућност којом се избегава револуција. Ми смо за мирну револуцију”, рекао је Сакашвили и обећао успостављање „централног комитета за импичмент” и регионалних структура.

Он је позвао демонстранте на нови митинг у центру Кијева 10. децембра.

Извор: Танјуг

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

УН покушавају да евакуишу хуманитарце из Сане, чекају дозволу

Михајловић: Новим законом новац за треће дете до пунолетства

Због снега отежано одвијање саобраћаја

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
33°
28°
Mon
28°
Tue
27°
Wed
29°
Thu