Друштво Србија

Казна за невезан појас била је 5.000 динара, а сада ће бити дупло већа: А ево колико алкохола возач сме да попије

Другог дана пролећног заседања данас је у Скупштини Србије министар унутрашњих послова Небојша Стефановић образложио измене и допуне Закона о безбедности саобраћаја, а ако се овај документ усвоји максимална количина алкохола у крви за возаче биће смањена са 0,3 на 0,2 промила, биће веће санкције за прекорачење брзине, док ће казне за невезивање појаса бити дуплиране.

Министар Стефановић је, образлажући измене тог акта у Скупштини Србије, рекао да су предвиђене строже казне за насилничку вожњу.

(ВИДЕО) НЕСТВАРАН СНИМАК СА УРАЛА! Ноћ се у тренутку ПРЕТВОРИЛА У ДАН!

Тако је, према његовим речима, за претицање колоне преко пуне линије, два или више пролазака кроз црвено светло за мање од 10 минута, вожњу са више од два промила алкохола у крви – предвиђена затворска казна од 30 до 60 дана или казна рада у јавном интересу од 240 до 360 сати, као и 14 до 16 казнених поена и девет месеци забране управљања возилом.

Према предлогу, казна за невезивање појаса, убудуће ће уместо 5.000 бити 10.000 динара.

Почело „чишћење“ у четири фазе: По рецепту Македоније, сломити кичму Српској

Предвиђено је да се малишани могу превозити само у одговарајућем безбедносном седишту, односно на подметачу за седење, у зависности од узраста и висине детета.

Стефановић је навео и да су за поједине прекршаје смањене казне, попут вожње у зауставној траци, или ако је возачка дозвола истекла за више од шест месеци, јер се сматра да је то пропуст који возач може да направи, а који нема везе са возачким знањем и способностима.

– Поједине радње се више не сматрају прекршајем – претицање бицикала, радних машина, тарктора, мотокултиватора, односно запрежног возила, преко пуне линије, под условима прописаним законом, јер смо уочили да лети то утиче на стварање колона, што смањује безбедност на путевима – рекао је Стефановић.

Када је реч о младим и неискусним возачима, Стефановић је навео да су пооштрени услови под којима они могу да дођу до возачке дозволе, као и услови у погледу возила којима могу управљати. Тако ће млади возачи моћи да управљају возилом снаге мотора до 80 киловата, све док по процени стручњака не стекну зрелост и искуство за самостално управљање осталим категоријама возила.

(ФОТО) ХТЕО 5.000 ЕВРА: Политичар уцењивао бившег фудбалера Звезде сликама пениса!

– За младе возаче предвиђена је нулта толеранција на алкохол, телефонирање, као и забрана вожње између 23 и шест сати, а моћи ће да превозе највише три особе, укључујући и особу под чијим надзором возе – навео је Стефановић.

Такође, предвиђене су и нове мере контроле за ауто-школе, како би се повећао квалитет обуке, и то кроз јединствени информациони систем у који ће се “сливати” сви подаци везани за оспособљавање кандидата, укључујући и аудио и видео запис полагања испита. Тиме се спречава манипулативно понашње било ког учесника у обуци.

Када је реч о техничком прегледу возила, предвиђено је обавезно успостављање видео надзора приликом вршења техничког прегледа који ће посебним програмом бити повезан са МУП-ом.

(ФОТО) НИКАД ОБЈАВЉЕНА ФОТОГРАФИЈА: Једна мајка је случајно ухватила тренутак после УДАРА АВИОНА у Куле близнакиње

– Важно је да возач буде способан, али важно је да и возило буде безбедно”, подвукао је Стефановић и додао да се посебно прописују услови за контролоре техничког прегледа – њихов број, радни статус, али и неспојивост послова, односно то да неће у радно време моћи да се баве одржавањем, поправком, осигурањем и регистрацијом возила.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ПУТИН: Дозволили смо уједињење Немачке, а НАТО нас је преварио и бомбардовао Југославију

Вучић у званичној посети Румунији

Возач курирске службе ухапшен јер је наводно пријавио лажно разбојништво да би задржао украдени новац

Извор: Танјуг/Телеграф

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
20°
24°
Mon
27°
Tue
25°
Wed
19°
Thu