Printscreen
Европа Свет

Каталонија данас о закону о референдуму

Очекује се да ће Каталонија данас усвојити закон којим се поставља темељ за референдум о независности 1. октобра, а којем се Мадрид жестоко опире, што наговештава најдубљу политичку кризу у Шпанији после више деценија.

Референдум ће данас званично бити расписан, рекао је неименовани извор близак каталонској регионалној влади, преноси АФП.

Очекује се да ће странке које су за отцепљење, а које контролишу регионалну скупштину у овом богатом североисточном региону, усвојити предлог закона, игноришући одлуку шпанског Уставног суда којом се референдум проглашава неуставним.

Предлог закона о референдуму о независности биће на дневном реду специјалне седнице парламента, без расправе, а потом ће га највиши званичници каталонске владе брзо потписати, наводи француска агенција.

Криза је на помолу у Шпанији три недеље након џихадистичких напада изведених у Барселони, главном граду Каталоније, и оближњем летовалишту у којима је убијено 16 особа и рањено више од 120 људи.

Каталонска телевизија од понедељка увече емитује рекламу у трајању од 10 секунди на којој је приказана железничка пруга са два колосека уз поруку: „Имаћете прилику да одлучите, хоћете ли је одбацити?“.

Циље рекламе је да се Каталонци охрабре да гласају на спорном референдуму, који ће тражити ако желе да „Каталонија буде независна земља у облику републике“.

Шпански премијер Маријано Рахој у понедељак је оптужио каталонску владу да тим законом покушава да „заобиђе све правне процедуре“ и обећао да ће закон одмах оспорити на суду.

Рахојева влада је, такође, запретила правном акцијом против највиших каталонских политичких званичника који су умешани у питање референдума.

Каталонија, регион са 7,5 милиона становника који има сопствени језик и обичаје и доноси око петину шпанских прихода на пољу економије, има значајна овлашћења по питањима као што су образовање, здравство и социјално осигурање.

Међутим, економске недаће Шпаније и виђење да та регион плаћа више пореза него што добија инвестиција и средстава од Мадрида, допринели су да питање отцепљења са маргине каталонске политике пређе у њено средиште, закључује АФП.

Извор: Танјуг

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Дикић жели да изнесе одбрану, адвокати тврде да му је здравље погоршано

Хаос у Канзасу: Побуна затвореника, горе зграде

Севернокореанци ће пре јести траву него да попусте

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
21°
25°
Wed
26°
Thu
28°
Fri
29°
Sat