Друштво Занимљивости Русија Свет

,,Касперски“ открио нови ВИРУС, ево које државе су у зони интереса

Вирус се не активира одмах по упаду у систем, како би избегао да га пронађу антивирус програми.

 

„Лабораторија Касперски“ је открила атипичну модификацију вируса Тројанац под називом ,,Neutrino“, који краде податке са банковних картица, саопштила је компанија ,,Касперски“ у понедељак.

„У Русији се активно шири модификација Тројанца ,,Neutrino“, који напада терминале преко којих се врши плаћање картицама и на тај начин краде податке. Од укупног броја оваквих напада само у Русији је регистрована чак једна четвртина. У зони интереса ,,Neutrinа“ су и Алжир, Казахстан, Украјина и Египат. Око 10% свих покушаја упада на рачуне чине напади на мала предузећа“- наводи се у саопштењу.

Према подацима лабораторије ,,Касперски“ ,,Neutrino“ верзија за ПОС терминале није баш типична верзија овог вируса. Она је одавно позната истражитељима и више пута је мењала своје функције и методе ширења. У овом тренутку Тројанац лови податке банковних картица које пролазе кроз заражене терминале.

,,Neutrino“ не започиње одмах активност и прикупљање информација. Када упадне у оперативни систем терминала, Тројанац чека неко време. Стручњаци верују да на овај начин злонамерни програм вероватно покушава да заобиђе безбедносне технологије.

,,Neutrino“ још једном потврђује чињеницу да сајбер претње стално еволуирају. Нове верзије познатих вируса постају сложеније, њихова функционалност шири и ,,апетит“ им расте. И као што број различитих дигиталних уређаја расте, области ширења злонамерних програма такође постају све веће. У таквим околностима, активна поуздана заштита од свих врста сајбер претњи је потребна као никада раније“, – каже антивирус аналитичар из ,,Касперски лабораторије“Сергеј Јунаковски.

Извор: govorisrbija.rs

 

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

БАЊАЛУКА: Забрањен скуп подршке генералу Ратку Младићу!

Провокације уочи 11. јула у Бањалуци

РЕТРОСПЕКТИВА: сусрети руских и америчких лидера (ФОТО)

 

 

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
23°
22°
Tue
22°
Wed
22°
Thu
20°
Fri