Извор: pixabay.com
Занимљивости

Кардиолози: Једите масно и живећете дуже

Канадски научници саветују људима да, супротно досадашњим уверењима, једу масну храну јер ће им то продужити живот, а не скратити како се до скоро веровало.

Часопис Лансет објавио је резултате студије по којој је после анкете спроведене међу 135.000 одраслих особа из разних делова света установљено да су они који су избацили масноће из ишране живели краће од особа које су конзумирале маслац, сиреве и месо.

До сада су нас учили да конзумирање превише засићених масноћа утиче на повећање нивоа холестерола, што може да резултира срчаним обљењима. Научници, међутим, подсећају да особе које из ишране избаце масноће често замену за њих пронађу у производима пуним угљених хидрата попут хлеба, тестенине и пиринча, што значи да у организам не уносе неке врло важне нутријенте.

Исхрана заснивана на угљенимхидратима једна је од најнездравијих, а студија коју су спровели канадски научници на 135.000 одраслих особа у 18 земаља показала је да је међу онима који су конзумирали рафинисане шећере и сухомеснате производе, односно месне прерађевине ризик од преурањене смрти био већи за 28 одсто.

Резултати истраживања канадских научника представљени су на конгресу Европског удружења кардиолога одржаном у Барселони.

,,Већ деценијама се смернице здраве исхране фокусирају на смањење масноћа и засићених масних киселина, али организму су потребне масноће… у њима су витамини и есенцијалне киселине које имају врло важну улогу за организам. Када унос масноћа смањите на најнижи ниво, лишавате организам свих тих важних минерала“, рекла је докторка Машид Дрган, вођа студије и научница на Универзитету Мекмастер.

Извор: Н1

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Кинези прогласили Лесковац светском престоницом роштиља

Вулин: Повећање плата за војску, нова опрема, модернизација

Премијерка похвалила предложене измене Закона о БИА

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
17°
19°
Sun
19°
Mon
12°
Tue
10°
Wed