Политика

Канцеларија за КиМ: Срамотна пресуда Србима из Штрпца

Срамотно изрицање пресуде групи радника Јавног предузећа "Национални парк Шар планина" још један је доказ зулумћарског односа привремених институција самоуправе на Косову и Метохији према српском народу, и јасно је да за циљ има застрашивање грађана покрајине лојалних Републици Србији, саопштила је Канцеларија за Косово и Метохију Владе Републике Србије.

У не тако давној прошлости они који су на Косову и Метохији исказивали лојалност својој домовини Србији били су убијани, а данас бивају малтретирани пред такозваним правосудним институцијама које им изричу понижавајуће и бесмислене казне, наводи се у саопштењу.

„Срби на Косову и Метохији не пристају на овакву страховладу и насилничко гажење њиховог достојанства. Уколико албанска политичка елита на Косову и Метохији жели да Срби буду конструктиван политички чинилац, са оваквом праксом се сместа мора престати. Основни суд у Урошевцу је данас одржао показну вежбу како правосуђе у једном друштву које претендује да се назове демократским не сме и не може да функционише“, наводи се у саопштењу.

Шесторо радника Ј. П. „Национални парк Шар планина“ српске националности осуђени су пред Основним судом у Урошевцу на услове казне затвора и наложено им је да плате 150.000 евра одштете Косову због кривичног дела пустошења шума, пренео је раније данас ТВ Мост.

Адвокат Дејан А. Васић каже да је на годину дана условне казне осуђена директорка Ј. П. „Национални парк Шар планина“ Виолета Стаменковић и још пет радника овог предузећа које је на Косову функционисало у систему Републике Србије.

„Одлука коју је донео суд у Урошевцу је изразито политичке природе, а усвајање имовинско-правног захтева је катастрофалан преседан. У жалбеном поступку адвокатски тим ће покушати да оспори ову пресуду“, рекао је Васић за Радио Контакт плус.

Косовски суд наложио је радницима да солидарно надокнаде штету у висини од 150.000 евра, док су у истом поступку ослобођени кривичног дела крађе шума, које им је стављано на терет.

Радници ЈП „Национални парк Шар планина“ из Штрпца управљали су површином од око 13.000 хектара шуме, од чега је половина шуме била изузетно квалитетна.

Рад тог јавног предузећа из Штрпца насилно је обустављен октобра 2015. године, само два дана након што је косовска скупштина усвојила Закон о националним парковима.

Предузећу, које је сматрано илегалном српском организацијом, одузета је имовина којом је газдовао, а шесторо радника се нашло пред судом, наводи ТВ Мост.

Извор: Танјуг

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
18°
25°
Sun
25°
Mon
26°
Tue
26°
Wed