wikipedia.org
Занимљивости

Камелеони: Симпатични створови који мењају боје, али не и навике

Камелеони су занимљиви гмизавци који се мењањем боје тела прилагођавају околини и тако крију од природних непријатеља.

Постоји око 160 врста које знатно варирају по величини, али и структури тела. Готово све врсте заштићене су у својим природним стаништима.

Камелеони су захвални кућни љубимци, али се за њихов смештај, без обзира на то о којој врсти је реч, не препоручује класичан акваријум или пластични тераријум, већ такозвани флексаријум за који је потребно издвојити нешто више новца.

Потенцијални проблем држања камелеона могао би бити тај што се храни живим пленом. Њихова храна би требало да буду цврчци који нису јефтини, као и винске мушице. Камелеона можете хранити и другим бескичмењацима, као што су различити црви, али треба припазити да нису већи од једне трећине главе камелеона.

Камелеоне треба хранити барем два пута дневно с по 7-10 инсеката од прва два до пет месеци старости, након чега се смањује храњење на једном дневно.

За време храњења инсекти би требало да буду смештени у посебне посуде за храњење рептила. Осим тога, потребно је да им дајете и витаминско-минералне суплементе. Ови додаци морају бити богати калцијумом и витамином Д3, с малом количином А витамина.

Не заборавите да свом камелеону дајете воду – можете му је давати у посудици или на великим листовима.

Извор: Б92

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Припреме за предстојећу вежбу са Американцима

Голим рукама се одбранио од ајкуле! (ВИДЕО)

Српска листа замрзава комуникацију с Тачијем

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
24°
29°
Tue
31°
Wed
30°
Thu
26°
Fri