panoramio.com
Регион

КАКВИХ 700.000 ЖРТАВА: Скандалозна „анализа“ немачког историчара о Јасеновцу

Водећи светски стручњак за НДХ Александар Корб сматра да српска страна преувеличава број страдалих Срба у Јасеновцу, односно да их није страдало 700.000.

Он у разговору за хрватски „Јутарњи лист“ истиче и да се не може говорити о геноциду који је НДХ починила, али ипак додаје да злочина над Србима, Римима и Јеврејима јесте било.

(ФОТО) ОДАЛИ СЕ У КАФАНИ: Фудбалери Звезде открили ко је запалио аутобус!

Корб је, иначе, предавач на Катедри за модерну европску историју на Универзитету у Лестеру и заменик директора Стенли Бартон центра за Холокауст и студије о геноциду. Спада међу водеће светске стручњаке за НДХ и аутор је књиге „У сенци светског рата: Масовно насиље усташа против Срба, Јевреја и Рома у Хрватској 1941—1945“, која је добила многе награде и у протеклих пет година објављена на немачком, енглеском и италијанском језику, а за неколико месеци следи и хрватско издање.

КАЛИНИЋ ОТКРИО ШТА СЕ ДЕСИЛО КАДА МУ ЈЕ ДРАГАН НИКОЛИЋ ДОШАО НА РОЂЕНДАН: Кад се појавио на вратима сви смо гледали у њега… ОВО ЈЕ ПРИЧА КОЈУ МАЛО КО ЗНА

Корб каже да НДХ није извршила геноцид јер ниједан документ не доказује да се радило о унапред смишљеном плану, какав је, рецимо, постојао у Немачкој према Јеврејима.

(ВИДЕО) РЕКЛИ СУ ДА ИМА ГРИП, А ПРОБУДИО СЕ БЕЗ РУКУ И НОГУ: Због лекарске грешке завршио у колицима, сада мора да скупи 200.000 евра за протезе!

„Важно је дефинисати шта значи геноцид. Није уопште спорно да су усташе покушале да униште Србе који су живели на подручју НДХ, али, исто тако, нема доказа како је постојао мастер план који је предвиђао системску ликвидацију српског становништва у тој држави. Геноцид у себи садржи концепт уништења неке групе, а усташе су често, и у врху власти НДХ и на локалним нивоима, покоље спроводиле без неког плана“, каже Корб.

НЕЗАПАМЋЕНА ДРАМА У БОРЧИ: Комшија на силу увукао девојчицу у кућу, па је додиривао по телу! Отац побеснео, отрчао да види шта се дешава, а онда је кренуо ХАОС!

На питање да ли су почињени злочини над Јеврејима, Србима и Ромима, Корб кратко одговара са „да“.

„Политички циљ био је уништење мањина које су живеле у НДХ и стварање етнички хомогене хрватске државе. Наиме, треба узети у обзир да је у тренутку настанка НДХ хрватско католичко становништво чинило само 60 одсто популације, али код термина геноцид треба бити пажљив“, додаје Корб.

(ВИДЕО) ПОТРЕСНА ПРИЧА ВИТОМИРА ИЗ КРЕМИНА: Једини је становник села код Фоче, а живи у штали! Да га ловци нису видели, за њега се не би ни знало!

На питање које је његово мишљење о спору Србије и Хрватске о томе колико је жртава било у Јасеновцу, с обзиром на то да Србија сматра да их је било 700.000, Корб каже да сматра да је то симболичан број.

„Тај број се вероватно не би користио да није било рата за хрватску независност током деведесетих и осталих ратова при распаду Југославије. Српски националисти га бране, иако већина историчара зна да су ти бројеви увећани јер постоје бројне студије које су то показале. За српске националисте тај је број постао симбол, тим више што су хрватски националисти почели да умањују број жртава“, каже Корб.

ШОКАНТНО ОТКРИЋЕ: БЛАГО ГАДАФИЈА СКРИВЕНО У СРБИЈИ

Као пример наводи да је бивши хрватски председник Фрањо Туђман тврдио да се ради о броју од 30.000. „То је, заправо, одвратна игра бројева међу националистима, али када се ради о стручњацима, међу које убрајам и своје колеге у Београду, они знају да се не ради о 700.000 људи у Јасеновцу. Број жртава је нешто већи од 100.000 људи у Јасеновцу, мишљења се разликују у томе ради ли се радио о броју од 130.000 или више, али то је консензус стручњака. Број од 700.000 жртава користе ултранационалисти и неки политичари, али не и стручњаци који се баве проучавањем Јасеновца или Другог светског рата“, закључује Корб.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ТЕМПИРАНА БОМБА: Језеро које сваке секунде може да експлодира

ОЛИМПИЈАДА И МУНДИЈАЛ: Сигнал да ратови почну!

РУСИЈА БРАНИ КРИМСКИ МОСТ с копна, с мора, под водом, из ваздуха и – ИЗ СВЕМИРА!

(ВИДЕО) ХИЛАРИ ЈАВНО СТАВИЛА НА ГЛАВУ РУСКУ ШУБАРУ: Ако не можеш да их победиш, придружи им се!

ЂИЛАСОВЦИ БИ САМО ДА ДИВЉАЈУ И РУШЕ! Сергеј Трифуновић Пашића назвао злотвором, ХОЋЕ ДА РУШИ ЊЕГОВ СПОМЕНИК!

Извор: rs.sputniknews.com

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
21°
28°
Fri
18°
Sat
20°
Sun
17°
Mon