wikipedia.org
Регион

Каква проклета комисија? Колиндин предлог за Јасеновац изазвао буру на Твитеру

Хрватска председница Колинда Грабар Китаровић залаже се за јединствену комеморацију у Јасеновцу и то би, каже, била колона заједништва, али и за ново утврђивање истине о томе шта се заправо догодило у том највећем усташком логору у Хрватској савременим методама, што је изазвало реаговања на друштвеним мрежама.

ИСПОВЕСТ ВЕРЕНИКА ВОЈНЕ БОЛНИЧАРКЕ КОЈА СЕ УБИЛА: Кад бих само знао зашто. То ће ме прогонити цео живот!

Питање Јасеновца, сматра, не сме да буде камен спотицања нити оружје у рукама било кога ко жели да промовише било какву кампању против Хрватске.

Председница је рекла да то није „нимало усмерено против владе и државне комеморације“ и позвала Србе и јеврејске организација у Хрватској, да се договоре да наредне године сви заједно иду у Јасеновац и у тишини се поклоне жртвама.

МАЈКА ПРИПАДНИЦЕ ВОЈСКЕ СРБИЈЕ КОЈА СЕ УБИЛА: Моја ћерка није имала разлога да дигне руку на себе! Како је могуће, да два пута нанесе себи смртоносне повреде?

То би, према њеним речима, била прилика да се покаже да је Хрватска зрела да о тој теми из прошлости размишља с временском дистанцом.

„Изузетно добрим у том смислу сматрам предлог челника Хрватског хелсиншког одбора за људска права (ХХО) Ивана Звонимира Чичка о формирању међународног поверенства, с члановима из Србије, Хрватске, те међународних стручњака, које би утврдило истину о Јасеновцу“, рекла је Китаровићева и на тај начин поручила, примећују хрватски медији, да би се и она убудуће придружила тој заједничкој комеморацији и више не би пошту одавала сама.

(ВИДЕО) Трамп покушао да ухвати Меланију за руку, њену реакцију тешко је и гледати

„У 21. веку модерном се форензиком, медицинском и форензиком документа, може утврдити не само број жртава, што је, нажалост, увек био камен спотицања и оруђе у рукама разноразних кампања, већ и истина шта се заиста догађало у Јасеновцу, не само од 1941. до 1945. године, него и касније“, рекла је председница.

Критике на Твитеру

Медији преносе да је ова изјава Китаровић изазвала бројне критике твитераша.

Саборски заступник из опозиционог СДП, Бојан Главашевић је написао да сматра да је овом изјавом Китаровић релативизовала Холокауст.

ШОК ИСПОВЕСТ ОМИЉЕНОГ БЕОГРАДСКОГ КОНОБАРА: Пијане госте терамо цевима од 2 цола, жене су ГОРИ ПИЈАНЦИ, а онда одговара на питање свих питања: Да ли келнери гостима ПЉУЈУ У ПИЋЕ!

„Колинда Грабар Китаровић релативизује Холокауст. Јер то је оно што се догађало у Јасеновцу. За утврђивање те истине није потребна никаква проклета комисија. Мицање Китаровићеве с Пантовчака након ове срамотне изјаве више није питање избора председника Хрватске, него народног ослобођења“, навео је Главашеви.

Огласила се и некадашња премијера Јадранка Косор, која поручила да је „заиста непријатно што ће се неке истине о прошлости утврђивати далеко од домовине“.

НИКАД ОБЈАВЉЕНЕ ФОТОГРАФИЈЕ: Овако су Руси унаказили Харадинаја!

И професор Факултета политичких наука у Загребу Дејан Јовић остао је прилично шокиран изјавом председнице, па је на Твитеру написао:

„Баш ме занима како би то изгледало када би Ангела Меркел предложила исто за Аушвиц“.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ХОЋЕМО и ДВЕРИ: Јеремић – договориће се опозиција, за столом озбиљни људи

ТУРИСТИ ИЗ СРБИЈЕ, ЗБОГ ОВИХ 5 СТВАРИ МОГУ ДА ВАС ВРАТЕ СА ГРАНИЦЕ: Креће сезона годишњих, а због ових папира одмор може и да вам преседне

ОВА СРПСКА ПОЛИТИЧАРКА ОБЈАСНИЛА КАКО СЕ БОРИТИ ПРОТИВ АНТИСРПСКИХ НВО!

Извор: Танјуг

Оставите коментар