Printscreen
Регион

КАКВА БАРАБА! МИЛО ТРИ ГОДИНЕ КРИО ДА ЈЕ ИЗГУБИО СПОР СА СПЦ: Милогорци даље руке од српских светиња!

Мишљење Венецијанске комисије, о чему се ћутало три године, са правног аспекта је практично сахранило намеру Владе Црне Горе да конфискује имовину Митрополије црногорско-приморске

Има више од три године откако власти у Подгорици крију од јавности да су Венецијанска комисија и ОЕБС још 2015. године доставиле влади Црне Горе мишљење у којем наводе да би конфискација цркава и имовине Српске православне цркве планирана Нацртом закона о вероисповести представљала кршење Европске конвенције о људским правима, којом се гарантује право на мирно уживање имовине.

ЉУДИНА! Потез овог новосадског таксисте натераће вам сузе на очи! ПРИДРУЖИТЕ МУ СЕ, ВЕОМА ЈЕ ВАЖНО!

У мишљењу на 22 странице, које је објавио подгорички ДАН, правни експерти Венецијанске комисије јасно препоручују да се све цркве и верске заједнице регистроване у складу са законом из 1977. године могу аутоматски препознати и стећи правни субјективитет. Тиме је, између осталог, обесмишљен и захтев власти у Подгорици да СПЦ, односно, Митрополија црногорско-приморска мора накнадно да се региструје, те да је СПЦ изван закона у Црној Гори.

Коментаришући чињеницу да је црногорска Влада од 2015. крила од јавности по њу неповољне закључке Венецијанске комисије и ОЕБС-а поводом Нацрта новог закона којим је превасходно била планирано одузимање имовине СПЦ стечене прије 1918. године, координатор правног савета Митрополије црногорско-приморске, протојереј ставрофор др. Велибор Џомић, за Спутњик каже да су и у Митрополији као гром из ведра неба примили ову информацију.

(УЗНЕМИРУЈУЋИ ВИДЕО) УБИСТВО У БУЛЕВАРУ КРАЉА АЛЕКСАНДРА: Тренутак када је пензионерка на улици пришла инвеститору и ХЛАДНОКРВНО ГА УПУЦАЛА

У том смислу, отац Џомић напомиње да је, сходно процедури Венецијанске комисије, мишљење првих годину дана било под степеном тајности, али и да је све до данас остало сакривено што се тиче предлагача (Владе).

– Нама то није било познато из простог разлога јер смо имали сазнање да је Влада Црне Горе као предлагач повукла из процедуре Нацрт закона, тако да у децембру 2015. то тело уопште није одлучивало и расправљало о томе. Ми смо то тада схватили као чињеницу да је због неповољног мишљења сугерисано да се тај нацрт закона повучен из процедуре, али за то нисмо имали никаквих доказа – каже отац Џомић.

(ФОТО) ОВО ЈЕ МЛАДИЋ КОЈИ ЈЕ ЈУТРОС ПАО СА 22. СПРАТА ЗГРАДЕ БЕОГРАДА НА ВОДИ: Имао је 26 година и био пословођа у једној фирми

Он додаје да је, након што је коначно пронађено ових дана, мишљење Венецијанаца изазвало велику пажњу јавности, јер је њиме, како се изразио, са правног аспекта практично сахрањена намера Владе да конфискује имовину Митрополије црногорско-приморске.

Public

– Правни експерти Венецијанке комисије и ОЕБС-а су сахранили и очитали опело, у правничком смислу речи, том нацрту закона за који смо ми од почетка тврдили да је не само неусаглашен са међународним правним актима о људским правима, него и са здравим разумом и цивилизацијским достигнућима – истиче Џомић.

(ВИДЕО) КОМАНДУЈЕ ИЗ ЗАТВОРА: Вођа навијача Наполија је шеф мафије од кога дрхти и премијер Италије

Саговорник Спутњка такође подсећа да су се против Нацрта закона о вероисповиести из 2015. изјасниле и Исламска верска заједница, Римокатоличка црква, као и бројни правни експерти.

Данас је пред нама тај документ Венецијанске комисије и ОЕБС-а и из њега се јасно види да су све кључне одредбе на којима је инсистирало Министарство за људска и мањинска права за вријеме министра Суада Нумановића дискриминаторне и да нису у сагласности са Европском конвенцијом о људским правима, и посебно са праксом Европског суда за људска права.

– Са сваке странице мишљења Венецијанске комисије и ОЕБС-а види се да је Нацртом закона о слободи веросиповести покушан недопустив државни интервенционизам у слободу вероисповести у њеним индивидуалном и колективном аспекту, и да су грубо нарушена аутономна унутрашња права цркава и верских заједница. Почев од захтева за тзв. територијалним држављанством, до захтева за подударањем граница епархија и граница државе Црне Горе, затим ригидним одредбама о Цркви која има седиште у иностранству, до чувеног и фамозног Члана 52, којим је било предвиђено да се сва црквена имовина, храмови, манастири, џамије и друга непокретна црквена имовина саграђена до 1918. године одузима у корист државе Црне Горе – наводи отац Џомић.

(ФОТО/ВИДЕО) ОВО ЈЕ ОСОБА КОЈА ЈЕ КРВНИЧКИ УБИЛА ПСА? Пеђа се сликао у војној униформи, тврде да је он недужној животињи СЛОМИО ВРАТ и све то СНИМИО!

Наш саговорник примећује да је негативним мишљењем на Нацрт закона црногорске Владе Венецијанска комисија прије свега „такву амбицију оценила као конфискацију која је у најдиректнијој супротности са чланом један Конвенције о људским правима који штити право својине“.

– Важно је да је Црна Гора кроз ово мишљење Венецијанске комисије добила инструкцију шта је међународни стандард у том делу осетљиве области људских права. То је суштина приче, и видећемо да ли ће је се Министарство за људска и мањинска права у будућем периоду придржавати. Ми као Црква сматрамо да треба донети нови закон којим ће се поштовати црква и верске заједнице, а не да се оне третирају као друштвено штетне и опасне појаве – закључује отац Џомић.

СРБИН ПРЕЖИВЕО ПРАВУ ДРАМУ Илији на крузеру поцрнела рука, када су стигли на копно уследио је хорор, а сада му стигла МИЛИОНСКА ОШТЕТА! НАЈЕЖИЋЕТЕ СЕ!

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

(ФОТО) НА ОДГОВОРНОЈ ФУНКЦИЈИ: Град у Калифорнији изабрао ПСА за ГРАДОНАЧЕЛНИКА!

(ВИДЕО) МАЛИ БОЖО ХИТ НА ИНТЕРНЕТУ: Нема ТВ, нема интернет, али зато јаше сам коња Зекана! ОВАЈ ВИДЕО ИМА ВИШЕ 300.000 ПРЕГЛЕДА

Лавров: Платићемо Савету Европе кад нам врати овлашћења

(ВИДЕО) ПОСЛЕДЊЕ УПОЗОРЕЊЕ! СЛЕДИ НАЈЈАЧИ УДАР УРАГАНА: Биће много мртвих, Флоренс ће убијати без милости! БЕЖИТЕ ДА СЕ НЕ ПОДАВИТЕ!

НАУЧНА ФАНТАСТИКА: НАСА лансирала нови топлотни штит, погодан за ОДЛАЗАК НА МАРС!

Извор: Informer

Оставите коментар