Регион

Како ми је Крунослав Фехир открио мучење цивила киселином у Главашевој гаражи

Јутарњи лист објављује најдраматичније дијелове нове књиге Драге Хедла о успону и паду најпознатијег политичара осуђеног за ратни злочин.

Нова књига Драге Хедла “Главаш: кроника једне деструкције”, бриљантна је и мучна. Бриљантна зато што је ријеч о једном од најбољих, најузбудљивијих и професионално најдовршенијих новинарско-публицистичких текстова што сам их прочитао задњих година. Мучна зато што болно детаљно описује злочине што су их у Осијеку чинили људи под заповједништвом Бранимира Главаша; мучна и зато што врло прецизно карактеризира главног налогодавца страшних осјечких убојстава, те описује социопсихолошке процесе којима један другоразредни, али преамбициозни локални политичар више него сумњивог кућног одгоја и очигледног вишка агресивности одједном постаје локални господар живота и смрти, па сасвим бескрупулозно и готово досљедно игра ту улогу.

Осим што је повијесно-политички изнимно значајна (и што је методолошки узорна), Хедлова је књига толико драматична да је напросто не можете престати читати.

Наравно, ако желите читати истину о ратним злочинима. ( Давор Бутковић)


ТРАГЕДИЈА КОД НИША! УБИО СЕ ОТАЦ ЧЕТВОРО ДЕЦЕ: Мирослав, избеглица с Косова, попио инсектицид због 22.000 динара ДУГА ЗА СТРУЈУ

Мјесец дана прије тога, 16. липња, док сам трпао ствари у кофере радујући се дугопланираном путу у Перу, зазвонио је телефон, а оно што сам чуо, сличило је на сцену какве се гледају у акцијским филмовима.

– Имам причу која би вас могла занимати – рекао је глас с друге стране жице. – Сјећате ли се онога текста из Слободног тједника о атентату на Главаша. Био сам тамо кад се то догодило. Знам детаље, знам цијелу причу.

Збуњени младић
Иако сам био усред припрема за далеки пут и за неколико сати требао кренути на загребачки аеродром па затим у Франкфурт, Сао Паоло и Лиму, рекао сам суговорнику да се одмах можемо наћи и кратко попричати. За десетак минута на тераси кафића Арома, тик уз трамвајску пругу бучне Улице Јосипа Јурја Строссмаyера и надомак зграде у којој станујем, разговарао сам с младићем којега никада прије нисам видио. Не бих му дао више од двадесет и пет. Кратко ошишан и преплануо, дјеловао је некако збуњен, готово уплашен. Из пластичне врећице почео је вадити ратне фотографије.

ОТКРИВАМО КО ЈЕ УЉЕЗ ИЗ АМЕРИЧКЕ БАЗЕ: Ово је Србин који је упао у Бондстил

– Ово сам ја – рекао је, гурајући ми под нос слику голобрадог младића у црној униформи и с беретком на којој је стршало слово У. Лијева рука била му је испружена и у њој је држао беџ ХОС-а. У позадини се видио снајпер и на зиду слика усташког поглавника Анте Павелића.

– И ово сам ја – рекао је вадећи из врећице још једну слику. На њој је био пред осјечком катедралом, у маскирној униформи, с оним истим снајпером, али сада је десна рука била уздигнута у нацистички поздрав. У њој је држао метално слово У које се цаклило на сунцу. Имао сам дојам да ми слике не показује због тога да би ме импресионирао, него да бих вјеровао у оно што ће ми испричати.

ПАМТИМО ЈЕ КАО АНКУ ИЗ ОТВОРЕНИХ ВРАТА, УДАТА ЈЕ ЗА ЧУВЕНОГ ГЛУМЦА КОЈИ ЈЕ 23 ГОДИНЕ СТАРИЈИ ОД ЊЕ: Ево како данас изгледа и чиме бави! А ЗНАТЕ ЛИ ЧИЈА ЈЕ ОНА ЋЕРКА

Мучили их и тукли
– На сликама које сам вам показао имао сам шеснаест и пол година – наставио је Фехир. – Сада знам да сам био још дијете, али тада се нисам тако осјећао. Био сам поносни припадник БОБ-а, Бранимирове осјечке бојне, јединице у коју ме довео мој отац Јосип. Оне вечери кад је убијен човјек кога су прозвали атентатором на Главаша, осигуравао сам зграду Секретаријата за народну обрану. Није то био никакав терорист, никакав атентатор. Био је цивил којега су, заједно с још једним, тога поподнева довели, затворили у једну од гаража и мучили. Тукли су их палицама и шакама и на крају натјерали да пију сумпорну киселину из акумулатора одложених у гаражи. Све сам то видио јер сам на томе мјесту чувао стражу. Изненада је један од двојице цивила, у самртном хропцу, излетио из гараже и ја сам запуцао јер сам имао наређење отворити ватру ако нетко покуша бјежати. Погодио сам га, затетурао је и пао. Настала је поприлична паника; из уреда Секретаријата истрчали су војници, а онда сам видио и Главаша. Избезумљено ме упитао: ‘Гдје је онај други?’ Одговорио сам да је остао у гаражи, а он је одрјешито заповједио: ‘Одмах га ликвидирајте.’ Тада су га војници утрпали у возило и више га нисам видио – изговорио је Фехир у једном даху. – Хтио сам вам све то испричати јер сте писали о томе и јер сам видио да вам мањкају кључне информације што се тога дана стварно догађало у дворишту и гаражама Секретаријата за народну обрану у којем је био Главашев уред – рекао ми је, помало збуњено, младић којега сам тај дан први пут срео.

ЈЕЗИВА СМРТ НА НОВОМ БЕОГРАДУ! МЛАДИЋА (24) ДВАПУТ ПРЕГАЗИЛА КОЛА: Шкода га бацила на паркинг ресторана, а онда га ударио пијани возач!

Језива Фехирова прича
Да је постојао иједан начин да одгодим дугопланирани пут у Перу, учинио бих то без крзмања и размишљања. Језива Фехирова прича уклапала се у дијелове мозаика који сам мукотрпно скупљао и склапао, но они кључни каменчићи, нужни за потпуну слику, нису ми били познати. Сада их је Фехир, у само неколико минута, сложио у јасну, језиву цјелину.

Враћао се догађајима
– Нажалост, немам више времена – рекао сам. – Ако можеш, причекај два тједна и кад се вратим, све ћеш ми потанко испричати. А дотад, молим те, никоме ништа не говори.

– Добро – изустио је помало разочарано и попут послушног дјечака испио свој сок од наранче прије него што смо се разишли на тераси кафића Арома у осјечкој Строссмаyеровој улици.

ЗАРАТИЛЕ АМЕРИКА И НЕМАЧКА! Ово стварно нико НИЈЕ ОЧЕКИВАО, а за све је крива, наравно, РУСИЈА!

Пењући се по перуанским Андама стално сам размишљао о ономе што ми је неколико дана прије тога испричао Фехир. Иако сам био жељан годишњег одмора и више од свега радовао се данима без мобитела и приступа е-маилу и интернету, настојећи испрати мозак свјежим планинским зраком, нисам се могао отргнути ономе што сам чуо. Стравична Фехирова исповијест помутила је радост путовања: умјесто у божанским призорима Анда, био сам у паклу ратног Осијека. Враћао сам се у Осијек 1991., у догађаје о којима се тада – док су се збивали – мало знало и о чему се тек послије невољко почело говорити.

Главашеви напади
Кад сам се у недјељу, 10. српња 2005., напокон вратио у Осијек, одмах сам назвао Фехира. – Јеси ли оно о чему смо разговарали икоме испричао? – упитао сам.

(ФОТО/ВИДЕО) ТАЈЛАНДСКА ПЕЋИНА КРИЈЕ ЈЕЗИВУ ТАЈНУ: За ослобађање заробљених дечака била је неопходна ЉУДСКА ЖРТВА, зато је спасилац погинуо!

– Да – рекао је оним истим збуњеним гласом као кад ме први пут назвао. Премда сам очекивао такав одговор, свјестан силне потребе коју је младић имао да то некоме исприча, ипак сам се потајно надао да је тих петнаестак дана о свему шутио. Његов одговор пецнуо ме као додир медузе. Била је недјеља, а Ферал излази тек у петак. Доврага, помислио сам, нетко од колега ће ме претећи и први објавити ту причу. Није то била професионална љубомора, још мање жал за изгубљеном ексклузивом, него жеља да завршим причу коју сам започео и за коју ми је мањкало тек неколико важних детаља које је знао Фехир. Дакако, желио сам и особну сатисфакцију због свих неприлика које сам имао пишући о том догађају, због силних Главашевих напада у којима ме оптуживао да објављујем лажи и измишљам непостојеће догађаје, називајући ме, њему омиљеном фразом, психичким болесником с подебљим психијатријским досјеом. Но, понајвише сам причу желио објавити због потпуне игноранције институција које нису показивале никакав интерес да истраже осјечка ратна убојства.

ШИПТАРИ покушали да направе хаос, па подвили реп: СРБИЈА ЗА ПЕТ САТИ РАЗБУЦАЛА ТАЧИЈА

– Све сам рекао главном државном одвјетнику – објаснио је Фехир.

Тада ми је лакнуло.

(УЗНЕМИРУЈУЋЕ ФОТО) ИЗА ОВИХ БРОЈЕВА СЕ КРИЈЕ СТРАВИЧНА ТАЈНА СЛУЧАЈА УБИСТВА ЈЕЛЕНЕ МАРЈАНОВИЋ!

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ДАНАС ЈЕ ПЕТРОВДАН!

ОПАСНО ЗАОШТРАВАЊЕ: Грчка протерује двојицу руских дипломата, МОСКВА НАЈАВЉУЈЕ ОДГОВОР!

МИЛО ЂУКАНОВИЋ ШАЉЕ ВОЈСКУ У ИРАК: Обрадоваће и Трампа, ИЗДВОЈИЋЕ ДВА ОДСТО БДП ЗА НАТО, није он као Меркелова!

„Мафија, силеџије, новац, моћ…“ Група америчких сенатора показала право лице у Русији

СПРЕЈЕМ ЋЕ УТВРЂИВАТИ КО СЕ ОД ЂАКА ДРОГИРА! Држава објављује рат дроги у ШКОЛСКИМ КЛУПАМА

Извор: jutarnji.hr

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
-7°
4°
Mon
9°
Tue
9°
Wed
14°
Thu