Uncategorized

Како је утврђена војна неутралност Србије?

Одлуку о војној неутралности Скупштина Србије донела је у оквиру Резолуције о заштити суверенитета, територијалног интегритета и уставног поретка Републике Србије, која је усвојена 26. децембра 2007. године са 220 гласова народних посланика.

Резолуција се односила на Косово и Метохију, а један њен члан утврдио је војну неутралност, на следећи начин: „Због укупне улоге НАТО-а, од противправног бомбардовања Србије 1999. године без одлуке Савета безбедности до Анекса 11 одбаченог Ахтисаријевог плана, у коме се одређује да је НАТО ’коначан орган’ власти у ’независном Косову’, Народна скупштина Републике Србије доноси одлуку о проглашавању војне неутралности Републике Србије у односу на постојеће војне савезе до евентуалног расписивања референдума на којем би се донела коначна одлука о том питању”.

СЕКС СА ДЕЦОМ ОД 13 ГОДИНА БИЋЕ ДОЗВОЉЕН?! У Европској унији се на мала врата ЛЕГАЛИЗУЈЕ ПЕДОФИЛИЈА!

На седници на којој је ова резолуција усвојена посланицима су се обратили тадашњи председник Србије Борис Тадић и тадашњи премијер Војислав Коштуница, а говорили су о државној политици према Космету. У посланичкој дебати је, међутим, доста времена потрошено на спорење око војне неутралности. Чедомир Јовановић, лидер ЛДП-а, казао је да је та одредба потпуно неприхватљива „тим пре што се зна да је свака земља која је ушла у ЕУ, претходно постала чланица НАТО-а”. Оштре критике на исти члан резолуције имао је и Г17 плус, чији су посланици гласали за резолуцију. Сузана Грубјешић, шеф посланичке групе, казала је да је за ту странку „неприхватљива одредба о војној неутралности”.

НЕВЕРОВАТНО: Ево како су се СРБИ ЛЕЧИЛИ ОД РАКА 1930. ГОДИНЕ (ФОТО)

И пре него што је дошла у парламент, резолуција је изазвала оштре полемике у јавности због одредбе о војној неутралности, а тадашњи министар одбране Драган Шутановац казао је: „Резолуцијом се само констатује де факто стање, а оно је такво да смо ми сада војно неутрални, али се не доноси одлука заувек и за убудуће”. Вук Јеремић, тадашњи министар спољних послова, рекао је да „Србија данас није члан ниједног војног савеза, а резолуција експлицитно наводи да Србија неће ни бити члан ниједног војног савеза све до директне одлуке грађана на референдуму”. Депеше Викиликса касније су откриле да је Јеремић у приватним разговорима са америчким представницима заступао став о посетепеном уласку Србије у НАТО.

Војни аналитичар Зоран Драгишић тада је казао да би, да је посланик, „са обе руке гласао за овакву резолуцију, јер она не забрањује улазак у НАТО, већ каже да ће се о томе одлучивати на референдуму, што је и Уставом предвиђено”.

Извор: Политика

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

(ВИДЕО) Далибор је ловац на педофиле на интернету: Одлучио је да исприча све ужасе дечије порнографије које је видео

(ФОТО/ВИДЕО) НЕВИЂЕНИ СКАНДАЛ: Погледајте како је Албански певач спотом разбеснео целу Србију!

(ВИДЕО) ПОСЛЕ 40 ГОДИНА: Руси модернизују српску пругу! Ево шта су урадили и шта још планирају

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
19°
29°
Wed
29°
Thu
29°
Fri
30°
Sat

Истакнуто