Друштво Србија

КАКО ЈЕ СРПСКА ПОЛИЦИЈА БИЛА ИСПРЕД АМЕРИЧКЕ: Имали смо форензичаре много пре него што је основан ФБИ!

Више од 10.000 људи је за протеклих месец дана посетило изложбу „Историја полиције у Србији“, која је послужила и као најава формирања будућег Музеја Министарства унутрашњих послова. Изложена возила, униформе, опрема, техника и оружје од почетка 19. века до наших дана изазивали су изузетну пажњу јавности, а највреднији посетиоци – пензионери и малишани, од раног јутра чекају пред вратима галерије на Андрићевом венцу да би видели изложбу, чију окосницу чине експонати из друге половине 20. века.

Био избацивач у ДС-у, крао гласове, а сада ће бити први човек града?

Бакама и декама изложени антикварни полицијски „фића“ буди успомене, али имају муке да унуцима из ере џипова и специјалаца у оклопима објасне да су у „заставу 650“ уопште могли да стану полицајци и да је ово службено возило пре пола века уливало страхопоштовање, пишу Вечерње новости.

Припадници генерације рођене после информатичке револуције с неверицом посматрају гломазну опрему криминалистичке технике од пре Великог рата, док им кустос објашњава да је Србија имала форензичке лабораторије много пре него што је уопште основан амерички ФБИ, чијим се форензичарима из крими серија диве.

НИЈЕ МОГАО ВИШЕ ДА ИЗДРЖИ – ПУТИН САСУО ИСТИНУ У ЛИЦЕ АМЕРИКАНЦИМА ПА ИХ ПИТАО: „И шта је проблем?“

Из стручног тима, који ради на формирању музеја, кажу да је изложба само припрема за велику поставку која ће открити важан и занемарен део историје модерне српске државе.

– Практично је непознато да стварање институција Србије почиње од Попечитељства внутрених дела, или данашњим речником Министарства унутрашњих послова“, каже историчар Бранко Богдановић, члан стручног тима музеалаца.

(ВИДЕО) ЗА ЕСКОБАРА ЈЕ ЛИКВИДИРАО 100 ЉУДИ, А ПАО КАО НАЈВЕЋА НАИВЧИНА: Плаћени убица ПОПАЈ није одолео овом ПОЗИВУ

– Већ у Првом српском устанку формира се стална полицијска служба, а 1811. и министарство. После признавања аутономије 1830. тадашње министарство унутрашњих дела дословно покрива целу унтрашњу државну управу. Било је задужено да се стара о јавном реду и миру, противпожарној заштити, народном здрављу, сиротињи, занатима, мерама за јавну употребу, поштама, шумама, подизању и одржавању болница и других корисних и хуманих установа.“

Тек 80-их година 19. века долази до формирања министарстава по делатности, каква данас познајемо. Од тад Министарству унутрашњих послова припадају само јавна и државна безбедност.

(УЗНЕМИРУЈУЋИ ВИДЕО 18+) СТРАВИЧАН ПРИЗОР У НОВОМ САДУ: Погледајте тренутак када возач аутомобилом улеће међу људе!

– Наш немар према сопственој историји показује се и у случају Министарства унутрашњих послова и полиције – каже Богдановић.

– Све европске државе већ дуже од века имају полицијске музеје који су међу најпосећенијима. Ми, с друге стране, немамо музеј, а имамо министарство, које је у организационом смислу међу најстаријима у Европи. Оно је створено пре чувеног Скотланд јарда, Србија је била међу оснивачима Интерпола и већ у 19. веку имала је службу за борбу против тадашњег тероризма.

(ВИДЕО) САСТАВИО ГА СА ЗЕМЉОМ! Полуголи хулиган малтретирао навијача Ливерпула, а онда је момак који продаје шалове узео ствар у своје руке!

– Мора се одати признање министру Небојши Стефановићу, јер је први дао иницијативу да се формира стручни тим, на челу с директором полиције Владимиром Ребићем, са задатком да озбиљно приступи раду на формирању збирке која треба да прерасте у музеј – каже Бранко Богдановић.

Пошто до сада нисмо имали системску традицију чувања предмета, окосницу садашње изложбе чине експонати из приватне збирке полицијског службеника Слободана Стојановића из Јагодине, који их је спасао од заборава.

(ВИДЕО) АМЕРИКАНЦИ УПУЦАЛИ ВУКОДЛАКА: Мистериозно створење уловљено у Монтани збуњује научнике

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ЈОШ ЈЕДНА МИСТЕРИЈА У БОНДСТИЛУ: Друга смрт војника САД у 2018, нашли га на столици

(ФОТО) ДАНАС ЈЕ НАЈПОЗНАТИЈА СТАРЛЕТА НА СВЕТУ: А ево како је Ким Кардашијан изгледала са 17 година!

Скок цене нафте — ново одмеравање снага великих играча

РАК УБИО 359 ИТАЛИЈАНСКИХ ВОЈНИКА КОЈИ СУ БИЛИ НА КОСОВУ: Ђузепе је нова жртва осиромашеног уранијума

Ђурић: Хитно спречити угрожавање Високих Дечана

Извор: Курир

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
27°
28°
Fri
17°
Sat
19°
Sun
19°
Mon