Србија

КАКО ЈЕ НАСТАО ЗЕМУНСКИ КЛАН: Досад необјављени детаљи! Шиптар и Кум од ситних дилера постали најмоћнија криминална група

Успон криминалне групе Душана Спасојевића какву је јавност упознала на њеном крају, после убиства премијера Србије Зорана Ђинђића, трајао је тек нешто више од две године.

Временско одређење настанка такозваног земунског клана, околности под којима се то десило, као и подршка која им је била неопходна за израстање у озбиљног такмаца државним институцијама, остали су неразјашњени, пре свега због бруталног краја постојање банде.

Јачи од државе

Сумирање њиховог „пословног“ учинка није компликовано. Спасојевић и Миле Луковић почели су као ситни дилери дроге код Љубише Бухе Чумета. Први озбиљан новац који су њих двојица као зачетници самосталног клана зарадили потицао је од трговине аутомобилима сумњивог порекла који су регистровани преко Белог Манастира. Тај посао им је такође омогућио Чуме. Када су се одмакли од њега и преузели трговину наркотицима на већем делу територије у Србији, недељно су зарађивали више десетина хиљада евра.

НАСЛЕДНИЦИ НАТАШЕ КАНДИЋ ЗАВРШИЛИ НА СУДУ ЗБОГ НАСИЉА! Србе називали злочинцима!

(ВИДЕО/ФОТО) ТАЈНО КОПАЛИ ТУНЕЛЕ У ЛЕДУ ЗА НАПАД НА МОСКВУ: Откривена америчка нуклеарна база на Гренланду, а оно што су тамо оставили може све да нас уништи!

Несхватљиву брзину којом су израсли у банду која је веровала да може да се мери с државном најбоље илуструју два примера. Почетком 2001. године Поскок, полицијска јединица оформљена за сузбијање организованог криминала и корупције, о клану зна готово све, али и то да криминалци, упркос прикупљеним подацима, остају недодирљиви. У белешкама Поскока пише:

„Поуздано се зна да имају своја упоришта у полицији на различитим нивоима, преко којих прикупљају информације о плановима полиције, активностима, појединим радницима… Врше сталне покушаје продора у правосудне и политичке структуре. За поткупљивање лица из наведених структура користе велике суме новца, поклањају аутомобиле, накит, мобилне телефоне… Покушавају да утичу и на кадровску политику и постављање својих људи на за њих битна руководећа места у полицији и правосуђу… Новац стечен криминалним активностима инвестирају углавном у некретнине, правећи себи огромне куће, пословне просторе у земљи и иностранству, а тако зарађен новац настоје да легализују…“

Играли се с министром

Полицајци из Поскока не користе термин „земунски клан“. У то време, сурчинска „Котобања“ је и даље централа ове криминалне организације.

И у лето 2001, у време највећих политичких притисака да се из притвора пусте чланови клана изручени из Француске због оптужби за фалсификовање пасоша и отмицу Мирослава Мишковића, тадашњи министар полиције Душан Михајловић записује у свој дневник: „Мафија, посебно сурчинска, игра се са мном…“ Ни у Михајловићевим белешкама из 2001. не постоји „земунски клан“.

(ВИДЕО) ТЕКСТ ИНДИЈАНСКОГ ПОГЛАВИЦЕ УЗБУРКАО ЈАВНОСТ НА ЗАПАДУ: “Србија је лекција модерном свету”

Заштићени сведоци

(УЗНЕМИРУЈУЋИ ВИДЕО) Терористи оборили авион изнад Хаме, убили пилота, леш показују као трофеј

Чуме и Багзи преживели све недаће
Од најкрволочнијег криминалног клана који је у Србији постојао ништа није остало. Вође су убијене током покушаја хапшења у Мељаку, поједини чланови су страдали у међусобним чисткама, остали су на одслужењу затворских казни. За разлику од њих, некадашњи чланови „сурчинског клана“ Љубиша Буха Чуме и Дејан Миленковић Багзи, преживели су све невоље. Чуме је у међувремену хапшен због других кривичних дела, али се и даље бави уносним пословањем. Багзи живи у некој од држава с којима је Србија склопила споразум о збрињавању заштићених сведока.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

(ВИДЕО) ДАЧИЋ СЕ ОПЕТ ЛАТИО МИКРОФОНА: Овога пута у дуету са Јошком Брозом запевао ” Са Овчара и Каблара”

Бубало ослобођен! Нико није крив – НАРОД ЈЕ ИЗГЛЕДА САМ СЕБЕ ОПЉАЧКАО!

(ФОТО) НОВО НАОРУЖАЊЕ ЗА ПОЛИЦИЈУ! Стефановић: На овај начин доприносимо ефикаснијем извршавању редовних задатака

Извор: Курир

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
26°
28°
Fri
29°
Sat
31°
Sun
31°
Mon