Извор: facebook.com
Друштво Србија

Како је Мишковић приватизовао правосуђе

Српску јавност узбуркала је вест о одлуци Апелационог суда у Београду да донесе ослобађајућу пресуду Мирославу Мишковићу, оптуженом за поткрадање путарских предузећа и утају пореза. И док ће суђење за утају пореза сасвим извесно бити поновљено, о поткрадању државних путарских предузећа донета је последња реч. Како је дошло до тога?

Аутор: Катарина Ђукановић

Вратимо се мало у прошлост. Контроверзни српски бизнисмен, или једноставније речено тајкун, Мирослав Мишковић рођен је 1945. у селу Бошњане код Крушевца, а економски факултет у Крагујевцу завршио је 1971. Радио је у Југобанци и Трајалу из Крушевца до 1977, да би отишао у Хемијску индустрију Жупа 1984. и постао извршни директор компаније 1987. На тој позицији је остао до 1990, када је изабран за потпредседника Владе Србије, али је ту функцију вршио само шест месеци, након што ју је напустио због неслагања са политиком Слободана Милошевића.

У међувремену, Мишковић је основао импорт-експорт компанију Делта М, која је постала врло успешна наредних година, у периоду ратова на простору некадашње Југославије и санкција против Србије. Убрзо потом оснива Делта банку (продата Банка Интези 2004) која постаје значајан део Делта Холдинг корпорације која се бави агробизнисом, дистрибуцијом, развојем имовине, осигурањем и др. У то време Мишковић постаје успешан, чак и богат, али под стриктном контролом државе и без могућности да је директно угрози својим пословним махинацијама. Како је желео много више од тога, Мишковић крајем деведесетих почиње да помаже ДОС-овске петоколонашке структуре у сарадњи са њиховим западним менторима. Резултат је свима познат – збиром деловања издајничких политичара, грамзивих бизнисмена, и пре свега тога – субверзивног страног фактора – долази 5. октобар и пад српске суверености.

Као председник компаније Делта Холдинг, Мишковић се у таквим условима сјајно снашао и направио право правцато царство. У томе су му много помогли његов пословни пријатељ Душан Михајловић (тадашњи министар полиције), његов сестрић Млађан Динкић (тадашњи министар финансија), као и други ДОС-овски лидери чији је долазак на власт обилато финансирао. Уследила је пљачкашка приватизација у којој је Мишковићу дозвољено да приграби велики број стратешких ресурса државе. Био је то капитализам на балкански начин, савршено у складу са колонијалистичким амбицијама Вашингтона према нашој земљи.

Како је пред судским већем Специјалног суда у поступку против стечајне мафије испричао Милан Беко, на иницијативу тадашњег премијера Војислава Коштунице, Мирослав Мишковић и он договорили су се са директором „Ц маркета“ Слободаном Радуловићем да се потпише меморандум по коме словеначки „Меркатор“ не би могао да купио „Ц маркет“, већ да ће то учинити Мишковић преко фирме „Пример Ц“. Осим што је на сумњив начин дошао до највећег трговинског ланца у земљи, Мишковић је тако свом „Делта Максију“ који је преузео све локале „Ц маркета“, обезбедио потпуни монопол у тој области. Зато се приватизација „Ц маркета“ налази на сада већ чувеном списку 24 спорне приватизације, на чијем разрешењу инсистира Брисел. Пре продаје „Делта Максија“ белгијском ланцу „Делез“ Делта је запошљавала око 26.000 радника, а фирма је своје пословање раширила у разним смеровима – од угоститељства до грађевинарства. Према наводима страних агенција, Мишковић је годинама финансирао више прозападних партија и организација, као и читав демократски режим, што му је омогућило да у привреди ради шта жели.

Тако је од 2002. до 2006. Мишковић купио Пекабету, Сунце, Јухор, ПЗП „Београд“, Аутокоманду, Подунавље, Базар, Семе, Обућу, пољопривредна добра Напредак, Јединство, „Сомбор“, постао је сувласник и ПИК-а „Бечеј“ и још низа других фирми. У Војводини има, што купљених, што закупљених око 20.000 хектара земље на којој, прича се, производи јабуке за руско тржиште. До краја прве деценије овог века, Мишковићева империја се протезала од Бугарске до Босне, преко Македоније и све до Кипра. 2008. године је отворио први тржни центар међународног карактера у Црној Гори, Делта Сити, и том приликом организовао догађај који су преплавиле познате личности, укључујући председника Мила Ђукановића.

Са акумулацијом економске моћи ишла је и она политичка. То је ишло до те мере да је тајни документ који је написала америчка амбасада, а објавио Викиликс, открио да је Мишковић понудио да ће извршити притисак на владу Војислава Коштунице како би омекшао њен став о Косову. Мишковић након Коштуничиног пада почиње да седи са председницима по Балкану, утиче на политику у Србији директно, а 2009. године је вечерао и са америчким потпредседником Џоом Бајденом као гост тадашњег председника Бориса Тадића.

Све у свему, Мишковић је након петооктобарског преврата постао један од најбогатијих људи у Србији, а 2007. се његово богатство процењивало на око 2 милијарде долара. Према подацима пољског магазина Впрост који сваке године објављује списак 100 најбогатијих људи посткомунистичких земаља, Мишковић је на 42. месту, а према извештају за 2008. годину је на тој позицији био са капиталом од 2,8 милијарди америчких долара. Данас поседује имовину у вредности од око 4 милијарде америчких долара.

Са толиким богатством и структурама створеним и купљеним током владавине ,,жутог“ режима, Мишковић данас поседује поуздане сараднике у свим порама друштва, па је веома тешко обуздати његову империју, која као канцер нагриза српско друштво. Најновија потврда овог погубног стања стигла је јуче несвакидашњом одлуком Апелационог суда о Мишковићевој невиности поводом пљачкања путарских предузећа. Овакво поступање суда не само да подрива поверење грађана у стабилност праве државе у Србији, него и шаље поражавајућу поруку да они који имају новац и симпатије западних амбасада једноставно не морају да брину о томе хоће ли их рука правде стићи. Остаје да се види хоће ли поновљени поступак поводом утаје пореза потврдити овај закључак.

Извор: Говори Србија

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Америчка ТВ Н1, Јанковић, Родић и Ђилас славе ослобађање Мишковића

Терориста у Ватикану: Хашим Тачи рекао папи да је ,,Косово пример верског суживота“

СКАНДАЛОЗНО: Вођа жуте патке Радомир Лазовић залаже се за легализацију тешких дрога

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
18°
25°
Wed
26°
Thu
28°
Fri
28°
Sat