Друштво Србија

КАКО ЈЕ ГЛОГОВАЦ ПРЕМИНУО ТАКО БРЗО? Рак плућа најчешће и најсмртоносније малигно обољење у Србији!

Великан српског глумишта и фимског платна Небојша Глоговац (49) један је од 10 до 15 особа оболелих од карцинома плућа код којих су се симптоми ове болести појавили касно када је већ било тешко изборити са њом. Победила је њена подмуклост.

Њега је болест однела за само два месеца. Агресиван канцер плућа који се „родио“ у његовим плућима, брзо је матастазама напао и његову јетру због чега није могао да се оперише упркос свим напорима лекара.

ЗБОГ ЊЕ ЈЕ ПРОМЕНИО ЖИВОТ: Љубавна прича Милице и Небојше Глоговца

„У негде 10 до 15 одсто карцином плућа не даје никаве симптоме већ се случајно открије прегледима другим поводом. То може да се догодио код свих врста крцинома плућа невезано за тип. Болест је таква, подмукла, а и када има симптоме, нажалост, она буде касно откривена. Јер, ти симптоми највише одговарају пушачком бронхитису или хроничном опструктивном бронхитису па људи када имају неку од те две болести не сумњају да је дошло до погоршања јер се знаци болести заиста преклапају“, каже један од стручњака за карцином плућа који је, иначе, био упознат са борбом Небојше Глоговца.

Ово обољење, које је описано још 1931. године као необична болест међу рударима који су копали руду бакра, гвожђа и других метала, било је доста ретко пре шест деценија.

ПОСЛЕДЊИ ДАНИ НЕБОЈШЕ ГЛОГОВЦА: Шетао је Калемегданом, а ћерка је била центар његовог света!

Данас је канцер плућа једно од најчешћих и најсмртоноснијих малигних обољења у Србији. Са више од 5.500 оболелих и више од 4.500 умрлих наша земља заузима неславно друго место у Европи.

Стручњаци кажу да број новооболелих последњих десетак година значајно расте у Србији, насупрот већини земаља у Европи у којима перманентно опада.

Рак плућа настаје неконтролисаним растом и размножавањема ћелија покровног и жлезданог епитела бронхија. Спада у злоћудније туморе јер само 5 до 15 одсто болесника преживи пет година и поред примењеног било ког вида терапије.

ПРОКЛЕТИ 9. ФЕБРУАР! Небојша Глоговац је ЧЕТВРТА ПОЗНАТА ЛИЧНОСТ која је у последњих 10 година ПРЕМИНУЛА ОВОГ ДАТУМА!

С обзиром на тенденцију његовог ширења, спада у изузетно агресивне болест. Наиме, убраја се у малигна обољења са лошом прогнозом јер се око 85 одсто нових случајева открива у касној, одмаклој фази болести, када је лечење много теже и мање ефикасно. Свега 20 одсто пацијената којима је болест откривена у поодмаклој фази може да се оперише, а јако велики број, нажалост, заврши смртно у првој години.

Најчешће је малигно обољење од кога оболевају и умиру мушкарци, али се бележи и значајан пораст оболелих жена. Процењује се да један од 12 мушкараца добије рак плућа, а једна од 18 жена. Углавном оболева популација старости од 40 до 70 година, али се граница све више помера ка млађим особама.

Симптоми ове болести, обично се јављају тек када је она захватила и друге органе. Другим речима, болест се уопште не испољава тегобама везаним за плућа, него за место где је канцер метастазарирао – бол у глави, несвестице, бол испод десног ребарног лука, бол у костима, стомаку…

Због своје подмуклости, заправо, карцином плућа је веома често дуго присутан без икаквих симптома. С обзиром на то да високи ризик од оболевања имају хронични пушачи, они би требало да се јаве лекару ако неки од следећих симптома трају дуже од пар недеља, иако не морају бити знак само ове тешке болести:

КАРАБУРМА ПРОКЉУЧАЛА ЗБОГ МЛАДИЋА КОГА СУ ЗВЕРСКИ ИЗБОЛИ И ПРЕТУКЛИ: Грађани блокирали Панчевачки мост, траже хитно хапшење насилника

– кашаљ који не пролази три недеље и дуже,
– отежано дисање,
– дуготрајни болови у грудном кошу,
– свирање у грудима нарочито ако је са једне стране,
– искашљавање сукрвице или крви,
– запаљење плућа и бронхитис који дуже трају, или се понављају са исте стране,
– промуклост која траје више недеља,
– отежан пролазак хране кроз једњак и отежано гутање,
– вишенедељни „општи“ симптоми – презнојавање или губитак апетита и телесне масе, малаксалост које раније није било, повремене повишене температуре…

​(ФОТО) КУМЕ МОЈ, НЕКА ТЕ АНЂЕЛИ ЧУВАЈУ! Слобода и Војин се потресним порукама поздравили са дугогодишњим пријатељем!

Најважнији фактор ризика за оболевање од рака плућа је пушење, а посебан значај има и генетска предиспозиција, затим пол, раса, аерозагађења… Скоро 90 одсто оболелих су пушачи. Уколико особа дужи низ година конзумира цигарете ризик обољевања је четири до пет пута већи. Пасивни пушачи, који иначе, удахну 40 одсто дуванског дима, такође, су у опасности. С тим у вези једина права такозвана примарна превенција јесте борба против пушења, јер престанак пушења након 10 година смањује опасност од обољевања за 30 до 50 одсто.

РЕКЛАМА
Заветници у Лазаревцу: Незапосленост је највећи проблем!

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

(ВИДЕО/ФОТО) Отворени сукоб Сирије и Израела, оборен Ф-16

(ВИДЕО) НЕБОЈШУ СУ СВИ ВОЛЕЛИ! Поред огромног глумачког талента био је један сасвим обичан ЧОВЕК ДОСТУПАН СВИМА!

ПАКЛЕНИ ПЛАН: НАСА ерупцијама вулкана жели да охлади Земљу – Шта то значи?

(ФОТО) ФОТОГРАФИЈА СА ИВИЦЕ СВЕМИРА КРИЈЕ ЈЕЗИВУ ТАЈНУ? Интернет преплавиле приче како је милијардер прикрио савршен ЗЛОЧИН

Извор: Телеграф/Курир

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
19°
17°
Tue
23°
Wed
24°
Thu
26°
Fri