pixabay.com
Економија Србија

Како ,,Икеа“ утиче на домаћу индустрију намештаја

Од отварања прве ,,Икеине" робне куће у Србији прошла су скоро три месеца, а још нема видљивих промена на домаћем тржишту. Долазак шведског џина у производњи и продаји намештаја примораће домаћу индустрију намештаја да повећа конкурентност, да се не би поновила искуства неких околних земаља у којима је забележен пад продаје и до 30 одсто, сматрају у ПКС-у. Нове анализе тржишта очекују се непосредно по завршетку новембарског Сајма намештаја у Београду.

За непуна три месеца, кроз београдску „Икеу“ прошло је више од 600.000 људи. Потрошачи су највише заинтересовани за текстил, дечји програм и дневне собе.

Потрошачи кажу да је „Икеа“ јефтинија, а да су од њеног доласка други произвођачи дали више акција.

У „Икеи“ не очекују драстичне промене на српском тржишту.

НИШТА НЕЋЕ БИТИ ИСТО: Криза „Агрокора“ куца на врата Србије

Маја Вујашковић Ђуреиновић из компаније „Икеа“ наводи да је у Хрватској и Румунији цела индустрија и продаја намештаја и производа за покућство порасла.

„У Румунији континуирано расте по стопи од десет одсто годишње и ми верујемо да је то резултат неке нове инспирације и знања о животу код куће које ‘Икеа’ донесе на тржиште и тиме подстиче да просто обраћају пажњу и да се више интересују за уређење дома“, наводи Вујашковић Ђуреиновић.

Власник компаније „Јела“ из Јагодине Мирољуб Радовановић сматра да је „Икеа“ донела једну здраву конкуренцију, један нови вид излагања намештаја, што је, како каже, можда и недостајало на нашем тржишту.

„Врло важна ствар је да никаквог поремећаја на тржишту нема. Људи нормално раде. Никакав пад продаје, чак се у неким сегментима јавља и неки раст“, наводи Радовановић.

Власник компаније „Хоум плус“ Бранислав Стојаковић каже да они који се не конфронтирају директно у програму са „Икеом“ немају никакав проблем.

„Онај ко је различит, ко је другачији, ко је повољан и посебно онај ко се ослања на домаће произвођаче, тај има перспективу и нема разлога да га присуство ‘Икее’ брине“, истиче Стојаковић.

У Привредној комори Србије истичу позитивну страну доласка компаније „Икеа“.

Јеша Ерчић из ПКС-а указује на сасвим другачији однос према купцу, мало другачије ослушкивање тржишта и шта је то што купци очекују.

„То је нешто што фали српској дрвној индустрији, а то је репозиционирање у правцу дизајн, цена, квалитет. Некада се купац опредељивао за само један сегмент. Некада је цена била главна ствар. Данас то више није“, рекао је Ерчић.

Иако последице за сада нису видљиве, највеће се очекују у производњи плочастог материјала.

У српској дрвној индустрији ради више од 30.000 људи.

Извор: РТС

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

УЖАС У САРАЈЕВУ: Оскрнављено ПРАВОСЛАВНО ГРОБЉЕ!

СВЕТСКИ ДОГАЂАЈ БРОЈ 1: Хоће ли се ПУТИН и ТРАМП срести у Београду?

Николић: Са Путином сам током три сата отворио много тема

Додик: Америчка амбасадорка се меша у унутрашње ствари Републике Српске

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
28°
30°
Wed
31°
Thu
25°
Fri
24°
Sat