Друштво Србија

КАКО ДА СПАСЕТЕ ЖИВОТ АКО ВАС УЈЕДЕ СТРШЉЕН: Смрт наступа за само неколико минута, а ево када је УБОД ФАТАЛАН!

Најновија жртва стршљенова је мушкарац из Малог Пожаревца који је јуче преминуо после пет убода. Ови опасни инсекти однели су за два месеца чак три живота, а ево како да се заштитите.

– После једног уједа или једног убода инсекта код преосетљивих особа, након неколико минута може наступити анафилактичка реакција са копривњачом, грчевима у трбуху, бронхоспазмом, отоком лица и глотиса, отежано дисање цијаноза, пад крвног притиска, кома и на крају – смртни исход – прича докторка Јовановић-Ненадић.

(ВИДЕО) Напад дроновима на Мадура – ИМА ПОВРЕЂЕНИХ!

Што се тиче реакција на самом месту уједа, ту долази и до оштрог бола који може трајати неколико минута. Ствара се папула са околним црвенилом и на крају остане изражен свраб. Ови симптоми повући ће се за неколико сати, али у самом тренутку, саветује докторка, треба потражити жаоку и одстранити је, како би се спречио даљи улазак отрова.

– Локалне реакције треба ублажити расхлађивањем, рецимо кесама са ледом, и оралним давањем антихистаминика. Уколико се ради о јачој реакцији, због бржих и потенцијалних фаталних последица пацијенти су едуковани да са собом носе ињекцију адреналина коју сами себи дају непосредно по убоду инсекта и обавезно се јављају првој здравственој установи – каже Јовановић-Ненадић.

КРВАВО УБИСТВО У БЕОГРАДСКОЈ КАФАНИ ВУК КАРАЏИЋ: Обрачун келнера и двојице шофера у Скадарлији

У сваком случају, најбоље је избегавати авантуре у природи на местима где има стршљенова. Уколико се бавите баштованством, будите на опрезу и заштитите отворене делове тела. Ако ипак дође до убода, одмах извадите жаоку и ставите хладан облог.

До анафилактичког шока долази из више разлога:

– Због тога што је особа алергична на ујед инсекта

– Због тога што је убод на незгодном месту (у пределу лица или врата) где оток изазива гушење

КФОР СЕ ОГЛАСИО ПОВОДОМ БЛОКАДЕ: Газиводе нису блокиране, нисмо преузели КОНТРОЛУ НАД БРАНОМ И ХИДРОЕЛЕКТРАНОМ!

– Ако је особу у протеклих неколико недеља већ ујео стршљен или оса, па је имуни систем постао преосетљив на алерген и у случају поновног убода долази до анафилактичке реакције организма

Потребно је нагласити да у случају анафилактичког шока треба одмах позвати хитну помоћ како би се спровела антишок терапија. Ту терапију могу да изведу само професионалци који праћењем симптома одређују дозе адреналина, антихистаминика и кортикостероида, како би неутралисали алергијску реакцију.

У случају да је човек у смртној опасности, а у том тренутку нема лекара који би му помогао, алергијска реакција се може ублажити ињекцијом адреналина која је унапред припремљена. Зато, ако сте изложени опасности од уједа стршљена, а посебно ако сте алергични на ујед инсеката, потребно је да имате једну такву ињекцију и таблете антихистаминика за сваки случај, а за све то се пре свега консултујте с лекаром.

ОГЛАСИО СЕ БРАТ НЕСТАЛЕ НОВОСАЂАНКЕ: Била је са мном у граду и од тада јој се ГУБИ СВАКИ ТРАГ!

У случају да нема алергијске реакције, већ је у питању само обичан оток, место убода треба третирати хладним облогама. У ту сврху можете употребити хладан предмат као што је метална кашика. Међутим, у неким случајевима, алергијска реакција може да закасни и 8 до 10 сати, па је ипак најбоље обратити се лекару, посебно ако вас је већ ујео инсект у последњих неколико недеља.

(ВИДЕО) НАЈВЕЋИ БАКСУЗ У ИСТОРИЈИ! Овакво извођење пенала у животу нисте видели!

За крај вам доносимо још један користан савет. Један искусан пчелар каже да оток и бол који настају због уједа пчеле, осе или стршљена, можете ублажити и помоћу таблете аспирина или андола. Потребно је једну таблету поквасити и прислонити на место убода, држати један минут, а затим склонити. То је потребно учинити одмах након убда и тако ћете смањити оток и ублажити бол и свраб.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ЛЕТО СЕ ВРАТИЛО У ПУНОМ СЈАЈУ: Недеља широм Србије сунчана, веома топла и спарна, наредних 7 дана заборавите на кишобране!

КИТАРОВИЋ: Олуја је била БЕСПРЕКОРНА АКЦИЈА, захваљујемо хрватским генералима!

ПОМЕН ЖРТВАМА ОЛУЈЕ, данас у цркви Светог Марка

ТУГА! ПРЕМИНУО МЛАДИЋ КОЈИ ЈЕ ПАО СА ЗГРАДЕ ДА БИ ЗАРАДИО ЗА ШКОЛАРИНУ: Борио се у болници данима, али није издржао…

(ФОТО) МОСКВА СНИМА ФИЛМ О КОСОВУ! Русија улаже милионе у екранизацију ЛЕГЕНДАРНЕ АКЦИЈЕ РУСКИХ ПАДОБРАНАЦА на приштинском аеродрому Слатина!

Курир

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
18°
29°
Sat
31°
Sun
31°
Mon
27°
Tue