MInistarstvo odbrane
Друштво Србија

КАДА ВОЈНИ ПОЗИВ СТИГНЕ НА КУЋНУ АДРЕСУ: Или на вежбу или у затвор на 60 дана! ЕВО КОЛИКЕ СУ НОВЧАНЕ КАЗНЕ

БЕОГРАД – Мушкарци млађи од 60 година и жене млађе од 50 година, који су служили војску, имају законску обавезу да прођу редовну обуку резервиста, а када позив стигне на кућну адресу за неодазивање следи новчана или казна затвора.

ЗАРАТИЛЕ АМЕРИКА И НЕМАЧКА! Ово стварно нико НИЈЕ ОЧЕКИВАО, а за све је крива, наравно, РУСИЈА!

На војну вежбу грађани могу бити позвани највише до 90 дана у току једне године, а да служе у резервном саставу обавезни су сви они војни обвезници који су одслужили војни рок са оружјем, без оружја и добровољно или су регулисали ову обавезу на други начин, ако и и жене које су у војној евиденцији.

Они који се не одазову по позиву за војну вежбу, како за лист кажу у Регионалном центру Министарства одбране (РЦМО), подлежу новчаној казни од 10.000 до 50.000 динара или казни затвора до 60 дана.

(ФОТО/ВИДЕО) ТАЈЛАНДСКА ПЕЋИНА КРИЈЕ ЈЕЗИВУ ТАЈНУ: За ослобађање заробљених дечака била је неопходна ЉУДСКА ЖРТВА, зато је спасилац погинуо!

Када стигне позив за војну вежбу, грађнин је обавезан да се јави у време наведено у позиву и да понесе потребне ствари и исправе. Ако је неко спречен због болести или другог оправданог разлога, дужан је да о томе извести надлежне.

– Ако се регрут или лице у резервном саставу не одазове позиву, а изостанак не оправда, биће принудно приведен – кажу у РЦМО.

Шта одлаже или прекида војну вежбу

Војна вежба може да се одложи или прекине ако је:

– грађанин поднео захтев због болести

ТРАГЕДИЈА КОД НИША! УБИО СЕ ОТАЦ ЧЕТВОРО ДЕЦЕ: Мирослав, избеглица с Косова, попио инсектицид због 22.000 динара ДУГА ЗА СТРУЈУ

– ако је из његовог домаћинства у исто време позван други члан домаћинства или се већ налази на служењу војног рока

– ако полаже испите и ако би одласком на вежбу био спречен да заврши школску годину

– ако се налази на припремама за европско и светско спортско такмичење и олимпијске игре

– ако учествује у међународним научним, истраживачким и уметничким манифестацијама или треба да обавља послове који су од изузетног значаја за Србију

ШИПТАРИ покушали да направе хаос, па подвили реп: СРБИЈА ЗА ПЕТ САТИ РАЗБУЦАЛА ТАЧИЈА

– ако би услед смрти или тешке болести члана домаћинства, оно било доведено у тежак материјални или социјални положај тиме што би особа била на војној вежби

ако у месту у коме позва особа живи влада заразна болест

– због потреба службе односно, ако одлагање тражи државни орган, привредно друштво, правно лице или предузетник

– вежба која траје дуже од три дана може пољопривреднику и привреднику бити одложена ако у домаћинству нема члана способног за привређивање

Закон предвиђа да се захтев за одлагање војне вежбе подноси у року од осам дана од дана пријема позива. Захтев се може поднети и када настане разлог за одлагање, као што је рецимо у случају болести или неких других, непредвиђених ситуација. У осталим случајевима, уколико закасните, захтев за одлагање се одбацује као неблаговремен.

ОТКРИВАМО КО ЈЕ УЉЕЗ ИЗ АМЕРИЧКЕ БАЗЕ: Ово је Србин који је упао у Бондстил

Плата и док траје вежба

Многи се питају шта се за то време док је грађанин на војној вежби дешава са послом, односно да ли ће добити плату. У РЦМО кажу да особи која је у радном односу за време вежбе припада накнада у висини његове просечне зараде у претходних 12 месеци.

Припада му и накнада у висини основице од које плаћа допринос за обавезно социјално осигурање. Незапосленима припада новчана накнада у износу који пропише Влада, кажу у РЦМО.

Које жене су у обавези да се одазову

Када су у питању жене, војне вежбе су обавезне за оне које су поднеле захтев за добровољно служење војног рока, које су одслужиле војни рок и које су биле професионални припадници војске, а којима је престала професионална војна служба.

ПАМТИМО ЈЕ КАО АНКУ ИЗ ОТВОРЕНИХ ВРАТА, УДАТА ЈЕ ЗА ЧУВЕНОГ ГЛУМЦА КОЈИ ЈЕ 23 ГОДИНЕ СТАРИЈИ ОД ЊЕ: Ево како данас изгледа и чиме бави! А ЗНАТЕ ЛИ ЧИЈА ЈЕ ОНА ЋЕРКА

Само жене које имају ратни распоред у јединицама Војске Србије могу бити позване на вежбе и обуку.

А самохрани отац?

Недавно је Суботичанину Атили Бартоку одложена војна вежба пошто се на капији касарне у Бачкој Тополи појавио са двоје малолетне деце којима је једини старатељ.

– То што се Атили Бартоку одложила војна вежба због тога што је самохрани отац двоје малолетне деце, не значи да исти неће бити позван на војну вежбу док му деца не постану пунолетна. Именовани до сада није био на војној вежби, иако лице у резервном саставу може бити позвано на вежбу. У сваком случају, он има право да када добије позив за војну вежбу увек поднесе захтев за одлагање војне вежбе – кажу у овој служби.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Освета због дрона: Израелске снаге напале сиријске код Голанске висоравни

ВАШИНГТОН ГАЗИ ЗБОГ РУСКОГ ГАСА: Отворено прете западним фирмама које граде Северни ток 2

Откривен тајни план Северне Кореје: Уцена за милијарду долара?

НИКОЛИЋ: Рекао сам – папа не може да дође без одобрења СПЦ

Како ми је Крунослав Фехир открио мучење цивила киселином у Главашевој гаражи

Извор: Kurir

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
-7°
4°
Mon
9°
Tue
9°
Wed
14°
Thu