Pixabay
Свет

Када ова одлука ступи на снагу, Фејсбук какав знамо ће престати да постоји

Независни Комитет за стандарде у јавној сфери који је формирала британска премијерка Тереза Меј објавио је јуче да би одговорност за илегални или друштвено неприхватљиви садржај који објављују друштвене мреже требало да сносе директори и руководиоци ових платформи.

ЈЕЗИВИ ДЕТАЉИ СМРТИ МЛАДЕ БОСАНКЕ У СИРИЈИ: Покушала је да побегне, а онда су је џихадисти ухватили и није јој било спаса!

У интервјуу за Спутњик, Тони Џафа, партнер у компанији „Фут Ансти“, једној од 100 најбољих правних фирми у Британији, изјавио је да таква одлука може у будућности да доведе до појаве грађанских или кривичних парница против технолошких фирми.

„Ако Влада прихвати препоруке и усвоји закон, компаније које су повезане са друштвеним мрежама имаће сличан или исти статус као издавачке куће у Великој Британији. То значи да ће интернет платформе сносити правну одговорност за објаве својих корисника, било по одредбама грађанских законика, било по одредбама кривичног закона. То нас доводи до главног питања, јер технолошке односно интернет компаније сматрају да су оне тек платформе, а не издавачка предузећа и да стога не могу да сносе одговорност за оно што објављују корисници. Други пак говоре да би интернет платформе требало пред законом изједначити са издавачким предузећима“, говори Џафа за Спутњик.

ИСПОВЕСТ СВЕКРВЕ ПОСЛЕ ТРАГЕДИЈЕ У ПОЖАРЕВЦУ: Поред мртве снаје нашла сам два крвава ножа

Ако препорука Комитета буде прихваћена, онда ће технолошке компаније сносити одговорност за материјале који су објављени на њиховим сајтовима и мораће значајно да измене процедуре контроле садржаја или ће се са друге стране суочити са грађанском парницом. Такође, како истиче Џафа, ако објављени материјал наруши одредбе кривичног законика, односно ако буде имао неприхватљив садржај попут распиривања расне мржње или позиве на насиље, то ће свакако бити пут ка кривичном гоњењу.

ВАТРЕНИ ОБРАЧУН КАО УСРЕД ДЕВЕДЕСЕТИХ: Мушкарац (27) убијен испред познатог београдског клуба, нападач у бекству

Према европском и британском законодавству, друштвене мреже могу да аргументују да оне не носе финансијску одговорност за илегалне или друштвено неприхватљиве објаве корисника. Поента је у томе што саме платформе и партнерске компаније немају могућност надзора или уређивања садржаја који објављују корисници, а то се посебно односи на коментаре. Па ипак, ово може да важи само ако интернет платформе и друштвене мреже у оквиру некаквог разумног временског периода не уклоне неподобне објаве или коментаре, након што добију захтев. „Мислим да ипак све ово може да буде врло проблематично за интернет платформе“, објашњава правни експерт.

Још раније је британска премијерка изјавила да су интернет компаније и друштвене мреже обавезне да удаље све што има везе са тероризмом у року од два сата, као и да у противном ризикују да буду кажњене. Ова одлука је иначе прихваћена од стране осталих државника Г7.

(ВИДЕО) ПОБИЛИ ИХ – ПА МРТВЕ ПРЕТРЕСАЛИ! СКИНУЛИ СУ ИМ ПРСТЕЊЕ, УЗЕЛИ ОРУЖЈЕ! Овако је изгледао шиптарски напад на караулу Кошаре!

„Да ли ће ово спречити објављивање увреда, позива на насиље, тероризам и остале облике друштвено неприхватљивог понашања? Засад можемо само да претпоставимо. Сумњам да ће интернет компаније и друштвене мреже хтети да се повинују оваквим правилима и на глобалном и на европском нивоу. Осим тога, сматрам да ће овако нешто тешко постати правило у САД, имајући у виду одредбе њиховог устава“, закључује Џафа.

Такође, наш саговорник додаје да није јасно да ли ће ово остати тек препорука или постати прави закон у Великој Британији.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

(ВИДЕО) ПРЕДВИДЕО ТРАМПОВУ ПОБЕДУ И МАСАКР У ВЕГАСУ: И не слути ништа добро за 2018. годину!

У ХАГУ СМО ЗАВРШИЛИ ДА БИ ОПТУЖИЛИ МИЛОШЕВИЋА! Генерал Драгољуб Ојданић без длаке на језику!

(ФОТО) ТВИТЕР СЕ УСИЈАО: Прште увреде између Бошка Обрадовића и Војислава Шешеља, бесни прави рат

Извор: rs.sputniknews.com

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
26°
28°
Tue
27°
Wed
28°
Thu
29°
Fri