Друштво

Када нотари не смеју да наплате оверу документа?

До петка родитељи имају времена да прикупе сва потребна документа за упис детета у средњу школу, овере сведочанстава основне школе код нотара, што је једна од услуга коју јавни бележници не би требало да наплаћују. Осим овере документа за упис у средње школе или први упис на факултет, нотари би требало да бесплатно оверавају и документа за ступање у први радни однос незапосленима као и оверу документа за остварење појединих социјалних услуга. То у пракси није увек случај.

Александар Митровић је ове године први пут запослен на неодређено време. И те добре вести захтевају одлазак код нотара и оверу дипломе. Да ли је реч о првом радном односу, да ли је претходно био запослен или не – нотари нису проверавали.

„Тражили су, дакле, само копију моје дипломе у два примерка, цена је била око 360 динара“, рекао је Александар.

Да таква услуга не би била наплаћена, у Јавнобележничкој комори кажу да је Александар требало да нагласи да је реч о првом запослењу, неким нотарима потребно је показати потврду Националне службе за запошљавање. Када је реч о документима за упис у школу или на факултет – ту дилеме нема.

„Комора ће ту заузети врло чврст, оштар и ригорозан став према свима који наплаћују оно што је ослобођено наплате. Сви грађани могу да се обрате Јавнобележничкој комори на било који начин, мејлом, писмено, притужбом, ми ћемо проверити сваку од њих. Имамо комисију за ванредни надзор, која по свакој таквој притужби излази на лице места, проверава. Грађанину ће бити враћен новац, а бележник ће одговарати дисциплински“, каже председник Јавнобележничке коморе Србије Миодраг Ђукановић.

Од првог марта до 15. јуна нотари су оверили 850.000 исправа, од тога 30 одсто бесплатно. С почетком уписа у школе и на факултете и тај проценат расте и сада се око 50 одсто докумената који прођу кроз руке нотара оверава бесплатно.

Извор: РТС

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
23°
22°
Tue
22°
Wed
22°
Thu
20°
Fri