srbin.info
Друштво Политика Србија

Када мере државе за помоћ родитељима ступају на снагу?

Од првог јула све мајке које роде прво дете добијаће једнократну помоћ од 100.000 динара, рекла је гостујући у Дневнику РТС-а министарка задужена за популациону политику Славица Ђукић Дејановић. Финансијска помоћ мајкама које роде друго, треће, четврто дете важе од почетка ове године.

Мере које је председник Александар Вучић представио у суботу на конференцији за медије имају за циљ да подстакну рађање и подигну стандард породице, рекла је министарка Славица Ђукић Дејановић.

За прво дете мајке ће добијати 100.000 динара једнократно, и та мера ће важити од 1. јула, рекла је министарка гостујући у Дневнику РТС-а.

ОГЛАС НАВИЈАЧА ЗВЕЗДЕ ЗАПАЛИО РЕГИОН: Продајем столицу коју сам поломио на Максимиру 1990. године! Она ми је спасла живот када су нас навијачи Динама каменовали!

За друго дете мајке ће добијати 10.000 динара месечно две године, за треће дете добијаће се 12.500 динара месечно у току десет година, а за четврто 18.000 динара за 10 година. Та мера владе важи за сву децу рођену ове године, односно од момента ступања на снагу Закона о финансијској подршци породици, крајем децембра, рекла је Ђукић Дејановићeва.

Министарка је најавила да ће се о трошку Републичког фонда за здравствено осигурање финансирати и други покушај вантелесне оплодње. За то су, најпре, неопходне измене законских и подзаконских аката.

„Бројка која је забрињавајућа је да 600.000 парова нема децу, а многи од њих би да се остваре као родитељи, поготово они који су већ из биомедицински потпомогнуте оплодње постали родитељи. Даће им се могућност да о трошку РФЗО-а имају и други покушај, односно да добију друго дете“, рекла је Ђукић Дејановићева.

Значајна су финансијска средства, али и знање о репродуктивном здрављу, сматра министарка.

ЛАЗАНСКИ ЈЕ БЕЗБЕДНОСНА ПРЕТЊА ПО БИХ: Сарајево напавило ЦРНУ ЛИСТУ СРБА И СРПСКИХ ОРГАНИЗАЦИЈА!

„Определили смо се као влада за финансијске мере и мислим да је председник и као председник Савета за популациону политику, али и када је био премијер, схватио колико је просечна жена сиромашна, и колико дете има право на неки оптималан стандард – зато су те мере важне, али нису једине. Треба више да се зна о репродуктивном здрављу, популационој политици, потребан је бољи квалитет живота свих, а пре свега људи у репродуктивном периоду. Локална самоуправа мора да преузме део активности на себе и да ради у свакој средини, која је специфична“, навела је министарка.

Запослени не користе законске могућности 

Славица Ђукић Дејановић је рекла да су мислили да ће морати да се раде нормативне промене када су почели истраживање на 128.000 запослених. Mеђутим, схватили су да ни запослени ни послодавци не користе законске могућности.

Као пример тих могућности наводи да до треће године детета један од родитеља не може да ради поподневну или ноћну смену, ако за то не да сагласност, постоји могућност рада од куће, да се не ради пуно радно време, да радно време не мора бити фиксно, да се бира смена, посебно за родитеље који имају децу од седам до 10 година.

„Држава ће послодавце стимулисати и подстицати да користе законске олакшице за своје запослене“, рекла је Ђукић Дејановићева.

СВЕТСКИ СТРУЧЊАЦИ ДАЈУ ЦРНЕ ПРОГНОЗЕ: Спрема се глобални економски колапс. На улицама ће бити хаос, људи ће се отимати за воду и храну

Навела је да закон не познаје разлику између приватног и другог послодавца. „Закон каже да жена током трудничког боловања и током одсуства због неге детета не може добити отказ“, рекла је министарка и додала да по повратку на посао за њу важе законске мере као и за остале запослене, али да се мора радити на подизању социјалне одговорности послодаваца.

Истакла је да Привредна комора прави програм за валоризовање тога што се неки послодавци коректно понашају.

Одлука о рађању – суверено право жене

Говорећи о абортусу, Ђукић Дејановићева је рекла да свака жена има суверено право да одлучи када ће постати мајка. Међутим, велики број жена због неадекватне помоћи приликом прекида трудноће касније не може да добије децу.

Министарка је указала да у Србији има много малолетничких трудноћа и да је проблем што се у породицама и школама о томе не прича. Потребно је подићи ниво рада на виши ниво, рекла је Ђукић Дејановићева.

(ВИДЕО) ЈОВАНА ЈОКСИМОВИЋ СЕ РАСПЛАКАЛА УЖИВО У ЈУТАРЊЕМ: Није могла да заустави сузе, па напустила емисију, а ви ћете се ЦЕПАТИ од смеха кад чујете зашто

Када је реч о реконструкцији владе, Славица Ђукић Дејановић је навела да ради сасвим коректно и да има коректну сарадњу са свима. Очекује, каже, од колега да износе свој став, који није увек исти, али да треба да раде као тим.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ЛИСИЦЕ ЗА СРПСКИ АУТОБУС УЖАСА: Двапут искључен из саобраћаја у Бечу, полиција му одузела таблице и наредила да не сме да настави путовање! Имао чак 28 кварова?!

Заев поручио Москви да Македонија иде у НАТО уз подршку грађана

Стиже ли из Берлина опаснији захтев Србији него што је испоставила Америка

Извор: РТС

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
18°
22°
Wed
21°
Thu
20°
Fri
23°
Sat