Свет

Јужна Кореја позвала Северну Кореју на преговоре

Јужна Кореја позвала је Северну Кореју на разговоре како би смирила тензије на полуострву након што је север недавно успешно лансирао интерконтиненталну ракету.

То је први предлог за дијалог од маја, односно од када је на власти председник Јужне Кореје Мун Џае-ин за кога се сматра да је наклоњенији идеји сарадње и помирења са Северном Корејом од својих претходника. Мун Џае-ин је истовремено познат по критикама на рачун америчке политике према Северној Кореји, па се тако залагао за уклањање америчког ракетног система THAAD са територије Јужне Кореје и ублажавање изолационистичке политике према северном суседу.

Црвени крст такође је предложио састанак званичника двеју Кореја због поновног приређивања сусрета рођака раздвојених још од Корејског рата (1950-1953).

Министарство одбране Јужне Кореје је предложило да састанак буде у петак на граници, док је Црвени крст сусрет рођака предложио за 1. август. „Предлажемо састанак да бисмо ставили тачку на непријатељске активности којима се повећава војна напетост“, наводи Министарство у саопштењу.

Северна Кореја је од почетка 2016. године извела неколико десетина ракетних и нуклеарних проба, иако јој је то забрањено резолуцијама Савета безбедности УН. У последњој таквој проби Пјонгјанг је доказао да поседује ракетне системе способне да погоде циљеве на Аљасци.

Извор: Говори Србија, Н1

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ И:

Вулин о враћању војног рока, наменској индустрији и војној неутралности

Најмрачнија ноћ руске историје — дан када су Романови ликвидирани

Чепурин: ,,Нико не сме да врши притиске на Србију!“

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
21°
22°
Mon
22°
Tue
22°
Wed
21°
Thu