Извор: flickr.com/euranet_plus
Европа Свет

Јункер: Проширење у наредном мандату Европског парламента

Председник ЕК Жан Клод Јункер каже да мора да се отвори перспектива за ширење ЕУ на западни Балкан. За време овог мандата ЕП неће бити нових чланица, али Европска унија ће у годинама иза овог мандата бројати више од 27 чланица, истакао је. Обраћајући се ЕП, представио је пет основних смерница ЕУ. Залаже се за заједничку обавештајну јединицу.

Јункер је, обраћајући се европосланицима, говорио о плановима Уније у наредних 16 месеци, тј. до краја мандата актуелног сазива Европског парламента (ЕП) 2019.

Свака нова чланица мораће претходно да испуни услове као што су деловање правне државе и успостављање темељних вредности ЕУ, додао је.

Председник ЕК навео је да је искључено чланство Турске у догледно време и да новинарима никако није место у затворима. Турска се „већ извесно време џиновским корацима удаљава од ЕУ“, каже.

„Апелујем на све у Турској, ослободите наше и не само наше новинаре. Престаните вређати наше шефове држава и влада као фашисте и нацисте“, истакао је. Рука Европе је пружена турском народу, и свима који преговарају на принципима Уније, додао је.

Каже да у наредних 16 месеци (до краја мандата) морају остварити „много иницијатива“, а пет основних су: да се оснажи европски трговински систем, да се представи нова индустријска стратегија, да ЕУ постане лидер кад су у питању климатске промене, да се Европљани боље заштите у дигиталном добу, и пето, мигранти и обезбеђење законитих путева миграција.

Јункер је у свом говору у Европском парламенту о стању у ЕУ рекао да је данас више људи запослено Унији, и да је Брисел заслужан што су европске банке добиле довољан капитал за кредитирање предузећа, како би он могла отварати радна места.

Он је навео да је смањен јавни дефицит, а да се десет година након кризе, европска привреда опоравља.

Треба да наставимо путем који смо почели прошле године – имамо 16 месеци да наставимо напредак, али и да зацртамо циљ за будућност, навео је.

Сада је време да изградимо уједињенију Европу, и не смемо допустити да се наш циљ промени, истакао је. Наш циљ је довршавање енергетске уније, тржишне уније, банкарске уније и уније дигиталног тржишта, наглашава председник ЕК.

До маја 2018. године спремни смо да представимо све наше иницијативе, рекао је. „Пет најважнијих предлога су – прво, да оснажимо наш европски трговински програм – Европа је отворена за трговину, али морамо да успоставимо ту реципроцитет“.

Европа је увек била привлачан економски простор, и партнери из света се гурају пред нашим вратима да склопе споразуме с ЕУ, рекао је и додао да је до сада споразум склопљен с Канадом, а да се Брисел договара и с Јапаном, у плану су споразуми са Мексиком, Јужном Америком…

Европски парламент ће имати задњу реч о свим тим трговинским споразумима, и посланици морају од првог дана да буду информисани о преговорима у вези с њима, истакао је. „Готово је са недостатком транспарентности и с гласинама“.

„Ми нисмо наивни заговорници слободне трговине, и зато предлажемо нови оквир ЕУ уније за анализу инвестиција. Ако неко страно предузеће жели да купи неку евопску луку од стратешке важности, или део наше енергетске инфрастуктуре, то се може обавити само транспарентно и путем дубинске анализе инвестиције“, навео је.

Комисија жели да наша индустрија постане снажнија и конкуретнија, додао је. Он је навео да ће зато представити нову индустријску стратегију. Јункер је искористио прилику да позове аутомобилску индустрију да призна своје грешке.

Треће, Европа жели да пуде предводница кад су у питању климатске промене, с обзиром на то да се смањују амбиције САД у вези с тим, каже Јункер.

Четврто, боље ћемо заштити Европљане у дигиталном добу – нова правила ће заштити правила интелектуалне својине, нашу културну различитост и личне податке, додао је. Европа није довољно до сада урадила у борби против кибернетичких напада, који су, како је додао, опаснији од ратова. Предлажемо нове инструменте како би се боље бранили од оваквих напада, навео је.

„Пето, миграције остају на нашем радару. Данас штитимо наше спољне границе на ефикаснији начин“, рекао је наводећи да су појачане патроле у Грчкој, Италији и Шпанији. „Заједничке границе и заједничка заштита морају ићи руку под руку“.

Смањили смо за 97 одсто број незаконитих долазака на Медитеран, захваљујући споразуму са Турском, додао је.

Европа ће се бавити отварањем законитих путева миграције, морамо сарађивати и помагати Африци, морамо хитно побољшати услове живота избеглица у Либији, додао је.

Иако ме растужује то што све државе чланице не показују исту солидарност, истичем да су државе ЕУ обезбедиле смештај за 720.000 избеглица, што је много више него то како су на мигрантску кризу одговориле САД и Канада, навео је. Само 36 одсто миграната који су дошли незаконито се враћају и очигледно је да морамо појачати напоре у том смислу, јер ћемо само тако показати солидарност са избеглицама којима је помоћ заиста потребна, навео је.

Незаконита миграција ће стати тек када мигранти буду имали другу опцију, осим опасних путовања, навео је. Јункер је истакао и да је ове године мање страдалих на Медитерану.

„Хитно отворити шенгенски простор за Румунију и Бугарску“

Председник ЕК је навео да у Европи сви морају да имају исту слободу говора, да буде исти квалитет хране у свим земљама, да је обавеза да постоји правна држава. „Слобода, једнакост и владавина права су темељи на којима морамо наставити да градимо ЕУ“, навео је.

Јункер је рекао да хитно треба да се отвори шенгенски простор Румунији и Бугарској. „Требало би и Хрватској омогућити пуно чланство у Шенгену, чим буду испуњени сви критеријуми“, додао је.

Требало би подстицати све земље чланице да приступе и банковној унији, навео је.

Јункер је говорио о безбедносним изазовима ЕУ.

Залажем се за заједничку обавештајну јединицу, да се подаци о терористима аутоматски размењују међу обавештајним агенцијама земаља чланица, навео је Јункер. Потребно је до 2025. године да постигнемо једну јачу европску одбрамбену унију, већ се ради на одбрамбеном фонду, каже председник ЕК.

Говорећи о европским изборима, истакао је да му се свиђа идеја транснационалних листа. „Током наредних месеци, национални парламенти и цивилно друштво се морају укључити у разговоре о будућности Европе“, навео је.

Рекао је да ће излазак Велике Британије бити један трагичан догађај, због кога ЕУ жали. „Али морамо поштовати вољу британског народа, а ми ћемо напредовати, јер Брегзит није будућност ЕУ“, казао је.

Извор:Н1

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Ватрогасци Хонг Конга у чизмама пиротског Тигра

Београдски Митинг солидарности са Венецуелом: Трг Републике 16. септембра у 16h

Руска ракета са астронаутима на путу до Међународне свемирске станице

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
30°
27°
Wed
30°
Thu
31°
Fri
26°
Sat