Извор: facebook.com
Друштво Србија

ЈОШ ЈЕДАН ПЛАГИЈАТ: Споменик Ђинђићу је копија?!

Извијена стрела која је у једном делу неповратно прекинута, али незаустављиво лети у висине је скулптура која је изабрана на међународонм конкурсу за идејно решење спомен-обележја Зорану Ђинђићу. Међутим, споменик је плагијат.

Аутор првонаграђене скулптуре је Мрђан Бајић, а сарадници су вајар Предраг Кешељ, архитекта Петар Саздановић, историчар уметности Марина Андрић, аутор звучне инсталације је Биљана Србљановић уз сарадњу са дизајнером звука Добривојем Миљановићем и Владимиром Ризнићем.

Од првог дана споменик је изазвао контраверзе јавности, уз оцене да решење нема никакву уметничку вредност, да је буквалистичко, а доста негативних критика је упућено и звучној инсталацији Биљане Србљановић са које ће се чути, ни мање ни више, него глас Зорана Ђинђића.

Да ствар буде још гора по Напредну власт у Београду, ових дана на друштвеним мрежама се појавила слика споменика из Барселоне који неодољиво подсећа на изабрано решење!

Извор: facebook.com

Председник жирија, архитекта Борис Подрека, рекао да је на конкурсу учествовало 40 радова, те да је изабрано прво и друго место, а да су уместо трећег места места изабрана четири откупа.

“Жири је констатовао да су сви радови високо квалитетни, професионални и апсолутно одговарају критеријумима. На (Студентском) Тргу ће се налазити три артефакта од којих ће један бити меморијал Зорану Ђинђићу. Ради се о меморијалу који по нашим критеријумима задовољава то што смо желели и шаље једну јасну и препознатљиву поруку. Прва два рада су различита али су јако блиског квалитета”, нагласио је Подрека.

Да ли је ово решење у потпуности оригинално процените сами:

Споменик који ће се налазити на Студентском тргу у Београду

Извор: facebook.com

Споменик из Барселоне:

Извор: facebook.com

Извор: Герила.рс

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

УЖАСАВАЈУЋЕ: Секте вребају и у Скупштини Србије!

Узбуна: 18.000 Хрвата добило позив за ратни распоред

Отац пререзао врат ћеркици (ВИДЕО)

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
16°
24°
Thu
23°
Fri
22°
Sat
15°
Sun