© AFP 2017 / Angela Weiss
Аналитика

ЈОШ 333 ПУТА О ,,ЗЛОМ ПУТИНУ“: Ко омета ,,тим Клинтон“ да краде

Аутор: Анатолиј Васерман - један од најпознатијих интелектуалаца на постсовјетском простору, новинар, политички саветник.

Бивша прва дама, бивши државни секретар и бивши кандидат за председника САД-а испред Демократске странке, Хилари Клинтон, тренутно активно рекламира своју књигу ,,Шта се десило“ (,,What happened“) у којој објашњава зашто јој руски лидер није дозволио да постане председник.

Према њеним речима, Владимир Владимирович Путин – слично скитници, који седи у јавном превозу раширених ногу са погледом који говори ,,ја постижем све што желим“ – жели лично да јој се освети.

Јер он, пре свега, презире жене, а као друго, као Бели Ауторитарни Лидер, он не може да трпи оне који му стоје на путу и верују у демократију и владавину права. ,,Тако сам постала двострука мета.“ – објашњава Клинтонова.

У књизи, у којој се понављају тезе о руској умешаности у америчке изборе, ,,претварању информација у оружје од стране Русије“ и тако даље, Клинтонова спомиње Русију и њеног председника тачно 333 пута.

Према мишљењу Клинтонове, Путина су годинама потцењивали као опасност, а Буш Млађи му је ,,погледао у очи“ и видео у руском председнику душу, што је била категоричка грешка.

Оно што је такође занимљиво, од промоције књиге Клинтонова почиње, према заједничком мишљењу стручњака, свој ,,четврти поход ка циљу“, а то је за њу власт. У књизи и интервјуу Хилари Клинтон објашњава да она више неће да се кандидује за председника, али да то не значи да напушта политику: ,,Нисам завршила са политиком, зато што је будућност нације у питању.“ Из тога следи да она не одустаје од борбе за контролу над америчком политиком.

…О томе бих желео да кажем нешто.

Почећу са тезом госпође Клинтон о томе да се кроз рад нашег председника протеже непоштовање према женама. Бићу слободан да кажем да човек који поштује жене, у принципу и не може и не мора да уважава Клинтонову. Јер, она својим изјавама и деловањем покушава да докаже да су жене неспособне да мисле и живе здраво и разумно, и да због тога стално теже ономе што Американци називају ,,позитивна дискриминација“, тачније, изузимање из општих правила у корист слабијег. И самим тим она веома марљиво доказује да су жене, по њеном мишљењу, толико слабе да не могу да живе у свету где се игра по јединственим правилима.

Стога, судећи по поступцима председника Руске Федерације, он се према женама односи уз пуно поштовање, које оне безусловно заслужују, и то је сасвим довољно да се претпостави да је њему веома тешко да поштује госпођу Клинтон.

Но, ради се и о томе да не постоје и не могу постојати никакве основе за личну освету нашег председника Клинтоновој. У време када је госпођа Клинтон била прва дама и пажљиво доказивала да је њен супруг прави џентлмен, управо тај џентлмен се са пуним поштовањем односио према, на пример, А. А. Собчаку, што је више пута показивао. И, дакле, тешко да је имао жељу, не говорим о могућностима. да на неки начин покаже непријатељство према најближим сарадницима градоначелника Санкт Петербурга. А онда, када је Собчак престао да врши функцију градоначелника, Владимир Владимирович је отишао у Москву, доспео на неприметну позицију у Администрацији председника и, сходно томе, нестао из поља интересовања председника САД-а. Вратио се он у то поље интересовања, на таквој позицији да би било просто неприлично исказивати према њему било каква негативна осећања. Чак било која лична изјава на рачун шефа руске Службе безбедности била би сматрана наставком застарелих страхова.

У принципу, ја не могу да наведем ни случај када је Бил Клинтон изражавао било какав негативан став према Путину, а ни повод за то.

Тачније, мотива за крвну освету, која би се догодила у прошлом миленијуму, Владимир Владимирович није могао да има.

Што се тиче претходног миленијума – важно је нагласити једну смешну нијансу. Госпођа Клинтон је још од 2015. године изјављивала да ,,Путин нема душу“. Да је она у праву, онда он не би имао разлога за личне емоције: за то је потребна управо душа. А ако емоције постоје, онда она није у праву и Путин има душу. И како је она физичко лице, без сумње је заслужила тужбу за клевету, јер је чак  и њене сопствене речи оповргавају.

Друга ствар је у томе што, по једном од америчких такозваних ,,чудних закона“, изјаве које су настале током предизборне кампање, у Америци не подлежу законима, дакле, све увреде Клинтонове на рачун Путина остају такве.

У принципу, Владимир Владимирович је могао да се са саосећањем односи према ,,међусобно искључивим параграфима“ Клинтонове. Јер човек који противречи себи, доказује да не уме да мисли, а то је такав проблем који заслужује саосећање.

Међутим, нешто друго је занимљивије у новој активности Клинтонове. Јасно је да она представља у садашњој унутарамеричкој опозицији такозване глобалисте, то јест људе, који извлаче корист из тога што светска производња не само да је подељена између разних држава, него су и могућност сваке те државе у оквиру поделе вештачки ограничене.

Глобалисти, на пример, довољно прецизно одговарају фрази из једне минијатуре Жванецког: ,,Што крадете на губицима? Крадите на добицима.“ Нећу улазити у економске подробности, али В. В. Путин сада представља онај део светске политике, која смета глобалистима да вештачки стварају губитке, како би на њима крали.

И унутрашњој америчкој опозицији садашњи председник Трамп представља ту исту страну: ако и хоће да украде, онда од губитака. Клинтон је изгубио управо због тога што је та погубна крађа на губицима постала јасна великом делу америчких бирача.

Зато је Клинтонова принуђена да прибегне још бесрамнијој лажи, а посебно да окриви Трампа за то да он ,,ради за Русе“ и, сходно томе, демонизује Русе (како не би морала да објашњава зашто ако је добро за Русе, обавезно је лоше за Американце).

Лепота ситуације јесте у томе што су активности усмерене на ликвидацију глобализма у његовом тренутном поимању, и заиста корисне Русима – просто зато што су оне корисн за све народе без изузетака. А одбацивање система ,,крађа од губитака“ значи да ће у будућности бити повишени добици свих народа. Зато Трамп, покушавајући да ради за Американце – да, ради и ,,за Русе“.

Клинтонова ради против свих који желе да раде и зарађују. То је, укратко, политичко-економска суштина њеног тренутног супротстављања: све изјаве о ,,личној освети“ немају никакве везе са осветом, али са њеним личним инересима имају, да, зато што су њени лични интереси погоршање ситуације како у држави, тако и у целом свету.

Колике су заправо шансе да успе њен четврти поход на велику политику? Према индиректним подацима о здрављу недавне кандидаткиње за председника, следећи политички поход она ће моћи да изврши или на носилима, или у духу познате сцене из ,,Кавкаске заробљенице“: ,,Где нам је тужилац?“ – ,,Уседмој палати, где је некада био Наполеон.“

Но, ја не сумњам, да ће те исте силе, које су се 2016. године кладиле на њу, активно да траже оставку законски изабраног председника. А на следећим изборима ће се потрудити да се кладе, ако не на госпођу Клинтон, онда на неког другог тако лажљивог. Једноставно зато што циљ ,,крађе на губицима“ могу јавно да бране само лажови.

Извор: Говори Србија

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Зашто је деблокада Деир ез Зора ,,почетак краја“ сиријског грађанског рата

Русија и Сирија надомак уништења ДАЕШ-а

НАТО У СТРАХУ: Војна вежба Русије – припрема за велики рат

 

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
21°
25°
Wed
26°
Thu
28°
Fri
29°
Sat