Printscreen
Политика Србија

Ји позвао Србију да престане да балансира између Запада и Русије

Високи званичник америчког Стејт департмента Брајан Хојт Ји поручио је у Београду да се не може седети на две столице истовремено, наводећи да земља као што је Србија, која жели да постане члан ЕУ, мора да пошаље врло јасну поруку, а не да балансира између две стране. САД не разумеју зашто би особље руског хуманитарног центра требало да добије дипломатски имунитет, каже Ји.

„Важно је да земља начини стратешки избор, да то буде део званичне политике, као што је то урадила Хрватска кад је чланство у ЕУ ставила изнад свега или Црна Гора када је у питању НАТО. Важне су вредности, да дела буду јача од речи, да се пошаље јасна порука“, рекао је Хојт Ји.

Ји је навео да је битно и како Србија демонстрира опредељеност за европске вредности, јер је земља коју међународна заједница помно прати.

„Поруке балансирања нису јасне поруке. Битно је да држава не балансира између две стране“, сматра званичник америчког Стејт департмента.

Ји је учествовао на 17. српском економском форуму, где је рекао да је врло оптимистичан када је у питању регион Западног Балкана, укључујући Србију, посебно када је реч о наредној години.

„На европском путу потребно је испунити критеријуме и стандарде, али такође је потребно фокусирати се на оно што желе сами грађани“, рекао је амерички званичник.

Према његовим речима, важно је да се кључни проблеми реше у својој основи, а не само симптоми проблема, и оствари истински напредак.

„Потребно је схватити ургентност тренутка у суочавају са проблемима, да се ситуација не би погоршала. Важан је и тај концепт партнерства“, истакао је амерички званичник.

Кад је реч о ситуацији на Балкану, Ји је навео да је регион од рата прешао велики пут, да поређења нема, али да се поводом стабилности и безбедности ништа не може узимати здраво за готово.

„Свеукупан тренд је позитиван, али ризик од избијања сукоба и даље постоји, сматра Ји.

Према његовом мишљењу, руска визија Балкана разликује се од европске.

„На основу поступака Русије у региону, чини се да она жели да Балкан остане слаб и подељен, а не снажан и боље интегрисан у ЕУ“, поручује Ји.

Ји каже да је Александар Вучић, и као председник и као премијер, јасно рекао шта је циљ Србије, али и да жели добре односе са Русијом.

„Није баш очигледно како ће се то избалансирати“, рекао је званичник Стејт департмента, наводећи да је став САД да где год је могуће буде кооперативне, а где то није могуће, браниће своје интересе и интересе партнера.

Сматра да пројекат ЕУ неће бити комплетан без Западног Балкана.

Садашња америчка администрација је јасно показала да је посвећена региону, каже Ји, а што се тиче укључивања у дијалог Београда и Приштине, напомиње да су САД део тог процеса од почетка.

„Све док две стране то буду желеле, као и ЕУ, помагаћемо, али се нећемо наметати“, поручио је Ји.

„Зашто би руски центар имао дипломатски имунитет?“ 

Високи званичник америчког Стејт департмента Брајан Хојт Ји рекао је да САД не разумеју зашто би особље руског хуманитарног центра требало да добије дипломатски имунитет, истакавши да то није норма у међународној заједници.

„Зашто Русија то тражи, зашто врши притисак на Србију да јој да нешто што није норма у међународној заједници?“, рекао је Хојт Ји новинарима у паузи 17. српског економског форума.

Према његовим речима, циљ САД је да Србија буде просперитетна, стабилна и безбедна држава, интегрисана у ЕУ.

„Зато верујемо да треба да се окрене партнерствима, иницијативама које ће је приближити ЕУ“, рекао је Ји.

„Предлажем нашим партнерима у Србији да питају Русију шта она чини да јој помогне на путу ка ЕУ. Не видимо како би додељивање дипломатског имунитета персоналу у центру помогло Србији да испуни циљ – чланство у ЕУ“, закључио је високи амерички званичник.

Хојт Ји: Лазаревић предавач? Није добар знак

Да неко ко је осуђен за ратне злочине може да буде предавач на Војној академији, није добар знак опредељености Владе да ратни злочини буду кажњени, рекао је  Хојт Ји.

„Без обзира на то да ли су одслужили казну или не, они се сматрају одговорним“, рекао је Хојт Ји новинарима у паузи 17. српског економског форума.

Из разговора са лидерима на Балкану, јасно је да постоји опредељеност да они који су починили ратне злочине буду предати правди, каже Хојт Ји.

„Важно је да дела поткрепе речи. Настављамо да пратимо напредак на том пољу у свим земљама Западног Балкана где постоји питање ратних злочина. У Србији охрабрујемо такође власти да јавности покажу опредељеност да се дође до правде. Отуда и изјава амбасадора (Кајла) Скота (у вези са Лазаревићем)“, рекао је Хојт Ји.

Извор: Танјуг

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ТУЧА У ЦЕНТРУ ЗА АЗИЛАНТЕ У КРЊАЧИ: Један мушкарац убоден у ногу!

ДОКАЗАНЕ КРАЂЕ БЕБА ИЗ СРБИЈЕ?! Шкоти тражили порекло, кад су видели ДНК остали у шоку!

Помозимо снимање филма о Кнезу Лазару! (ФОТО/ВИДЕО)

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
16°
24°
Thu
23°
Fri
22°
Sat
15°
Sun