Foto: Foter/Flickr/dayblakelydonaldson
Блиски исток Свет

ЈЕЗИВИ ДЕТАЉИ ТЕРОРИСТИЧКОГ НАПАДА НА СИНАЈУ: ,,Пуцали су у главе онима који се још мичу!“

Нападачи на џамију на Синају стигли су у пет теретних возила и заузели позиције на вратима и прозорима богомоље, наводе преживели.

Како кажу, то се догодило у тренутку када се имам припремао за проповед петком са проповедаонице.

Тада су нападачи отворили ватру и активирали гранате док је око 500 верника било у богомољи.

У нападу у петак, најкрвавијем у модерној историји Египта, убијено је 305 људи, укључујући 27 деце, а 128 особа је рањено.

(ФОТО) РАТКО МЛАДИЋ ПИСАО ДЕЛИЈАМА: Навијачи Црвене звезде објавили оригинално писмо српског генерала!

Док је трајала пуцњава и ођекивале експлозије, верници су вриштали, а многи су у паници пожурили ка вратима које воде до просторије за прање ногу, док су поједини покушавали да побегну кроз прозоре.

Преживели су говорили и о деци која су вриштала када су видела родитеље и старију браћу покошене мецима.

Како наводе, нападачи су “методички проверавали жртве” не би ли нашли преживеле након прве рунде пуцњаве, а они који су се још мицали или дисали, гађани су метком у главу или груди.

Када су стигла возила хитне помоћи нападачи су пуцали и на њих да се врате одакле су дошли.

Напад у Египту догодио се у време док траје вишегодишња борба против побуњеника које предводи локална грана терористичке организације Исламска држава.

Кинези приказали злочине НАТО

Египатски главни тужилац Набил Садек рекао је да су нападачи, којих је било између 25 и 30, имали браде и дугу косу, да су били обучени камуфлажне панталоне у војничком стилу и црне мајице и да је један од њих носио црни барјак с поруком муслиманске вере: “Нема другог бога осим Алаха и Мухамед је његов пророк”.

Нападачи су запалили седам возила верника паркираних испред џамија, наведено је у саопштењу.

Саопштење тужиоца је најдетаљнији опис напада које су власти дале и углавном се слаже с оним што су очевици рекли Асошиејтед пресу у граду Исмаилији, где су неки од рањених хоспитализовани.

„Знали смо да с џамију напали( екстремисти)”, рекао је очевидац Ебид Салем Мансур (38) радник у оближњој фабрици соли, који се настанио у селу Бир ал – Абеду, поред кога је џамија, пре три године да побегне од крвопролићца и сукоба у другим деловима северног Синаја, додавши да су: „Сви легли на под и погнули главе. Ко подигне главу, погоде га. Пуцање је било насумично и хистерично на почетку, а после је постало промишљеније. За кога год нису били сигурни да је мртав или још увек дише, је убијен“.

Нападаћи су узвикивали „Алаху Акбар“ док су пуцали на вернике, а деца су вриштала усред пуцњаве и многи верници су изговарали своје последње молитве испричао је очевидац.

У џамији која је била мета напада окупљају се суфисти. Њих исламски екстремсти сматрају јеретицима. Председник Египта Абдел Фатах ел – Сиси се зарекао да напад неће проћи некажњен и да ће његова земља истрајати у свом рату против тероризма.

Није међутим навео које ће мере бити предузете, али је наредио да се подигне маузолеј у знак сећања на жртве напада и отказао је посету Оману, планирану за следећу недељу.

Војска и безбедносне снаге већ воде кампању против екстремиста у градовима, селима и планинама северног Синаја.

О осветничким нападима египатске војске против терориста можете погледати ОВДЕ.

Извор: Бета

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Јанковић остаје, бира се ново председништво ПСГ

Хрватска са стрепњом чека пресуду Хашког суда поводом случаја ,,Херцег-Босна“

Србима на Космету краду кола, краве, фрезе…

 

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
19°
28°
Tue
29°
Wed
29°
Thu
30°
Fri