Информер
Политика Србија

Јеремић и Јанковић зову странце да надгледају изборе

Уочи избора у главном граду, поједине опозиционе странке затражиле да пуна посматрачка мисија ОЕБС буде на свим биралиштима. Кажу да обезбеђују услове за фер гласање. Шешељ: Раде за стране интересе.

Опозициони двојац, Вук Јеремић и Саша Јанковић, тражи од председнице парламента Маје Гојковић да званично позове пуну посматрачку мисију ОЕБС да прати београдске изборе?!

КРИК-ОВ ПОХОД ПРОТИВ ПРОРУСКИХ МИНИСТАРА: Шта је у позадини хајке на Ненада Поповића?

Они су упутили и писмо на адресе седам опозиционих странака да подрже овај захтев. На тој листи су ДС, СДС, Двери, Нова странка, Доста је било, Покрет за преокрет и Левица Србије и сви, осим Бошка Обрадовића изјаснили су се да подржавају присуство странаца на изборима за нову власт у главном граду.

И док ове странке то аргументују потребом да се обезбеде услови за фер и поштене изборе, из партија власти поручују да је то очајнички потез и тражење оправдања за фијаско који ће доживети на изборима.

Лидер напредњака Александар Вучић данас ће, између осталог, говорити и о изборним темама, и очекује се да ће дати своје виђење ове замисли Јеремића и Јанковића.

(ВИДЕО) Још један случај вршњачког насиља у Аранђеловцу!

Покрет социјалиста оценио је да „лидери Народне странке и Покрета слободних грађана, заједно са осталим партијама досовског режима траже сваку прилику да блате своју земљу“:

– Иако избори још нису ни расписани, већ сада зову ОЕБС да би Србију приказали као недемократску земљу, измишљају изборне неправилности, баш као што су измислили нове бираче на Врачару и као што су измислили крађу на прошлим изборима, па су на крају морали да признају да су лагали.

Странке опозиције које се нису нашле на листи позваних да се придруже позиву ОЕБС – СРС и ДСС – још су оштрије у критици захтева да се „странци мешају у наше изборе“.

Тако Војислав Шешељ, лидер радикала, каже за „Новости“, да списак странака који позива ОЕБС представља не продемократску већ „издајничку опозицију, која је у служби страних интереса“:

– Радикали имају своје примедбе на условне изборног процеса, али смо изричито против било каквог страног мешања.

Из ДСС, којима такође позив од Јанковића и Јеремића није стигао, поручују да су спремни да разговарају са свим опозиционим странкама, али да се као „озбиљна странка и васпитани људи никоме неће нудити нити било где ићи непозвани“:

– Када је реч о идеји да странци надгледају изборе, наш начелан став је да српске проблеме, ипак, треба да решавамо међу собом и унутар сопствене куће – објашњава, за „Новости“, лидер ДСС Милош Јовановић.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић слаже се да је позив дела опозиције да ОЕБС надгледа изборе знак њихове немоћи:

– На њихов резултат неће утицати никакво надгледање избора. Овде је реч о њиховој слабости, а не о било каквој нерегуларности избора.

Ђорђе Вуковић, из ЦеСИД-а, сматра да је позив опозиције ОЕБС-у лош маркетиншки трик:

– Није моје да их саветујем, али мислим да ће овим сами себи забити аутогол, јер ће присуство ОЕБС дати додатни легитимитет изборним резултатима. Наиме, ОЕБС је позиван и за претходне изборне циклусе због тога, па су њихови извештаји констатовали да су процеси протекли демократски, уз неке замерке. Било би потребно да се на гласању за Београд десе неки невиђени проблеми, што не верујем да ће бити случај, па да их ОЕБС прогласи нерегуларним.

ОЕБС: ОДЛУЧИЋЕМО КАД НАС ДРЖАВА ПОЗОВЕ

КАНЦЕЛАРИЈА ОЕБС за демократске институције и људска права (ОДИХР) посматра изборе у државама чланицама ове организације, а на позив надлежних органа у држави у којој се спроводи гласање. Све државе чланице ОЕБС обавезале су се да ће звати ОДИХР да посматра изборе, и Србија је то увек чинила у прошлости. У овом тренутку, међутим, ОДИХР још није добио позив од надлежних српских власти – рекао је, за „Новости“, портпарол ОДИХР Томас Рајмер.

Он објашњава да ће ОДИХР, по пријему позива, послати мисију која ће се састати са представницима власти и политичких партија, цивилног друштва и медија, а како би се прикупиле информације и проценило да ли ће пратити изборе и на који начин.

Извор: Новости

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

(ВИДЕО) ТОДОРИЋ ТРКОМ ПОБЕГАО ОД НОВИНАРА: Тајкун спринтовао улицама Лондона

Заузето последње велико упориште ИД у Сирији

(ШОК ВИДЕО) ПОТРЕСНИ СНИМЦИ РАЊЕНИХ РУСКИХ НОВИНАРА И ВОЈНИКА: Налетели на мину ИСИС у Деир ез Зору!

 

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
24°
29°
Tue
31°
Wed
30°
Thu
26°
Fri