er.ru
Политика Русија Србија

Путинова странка подржава израду декларације за процес уједињења српског народа

Јуче је у домаћим медијима као бомба одјекнула вест да је Путинова странка, Јединствена Русија, подржала Српску листу и договоре са ратним злочинцем Харадинајем. Међутим, делегација из Србије је на овом састанку представљала Српску напредну странку, а не Канцеларију за Косово и Метохију или Српску листу. Јединствена Русија ради на јачању односа са Србијом, а то је и био повод овог билатералног састанка. Преносимо саопштење Јединствене Русије у целости.

,,Српске колеге увек могу да рачунају на пријатељску подршку по свим питањима која ће допринети развоју билатералне стратешке сарадње, истакао је Сергеј Железњак.

Централни извршни одбор Јединствене Русије одржао је консултације са делегацијом владајуће Српске напредне странке. Стране су разговарале о  међупартијској сарадњи у области билатералних економских, социјалних и хуманитарних пројеката, као и о развоју регионалне сарадње. На састанку је такође изражена свестрана подршка декларацији, усмереној на очување српског националног идентитета, коју српски и парламент Републике Српске планирају да усвоје ове јесени.

,,Наша странка је покренула иницијативу за припрему заједничке декларације са странкама балканских држава, која има за циљ очување српског националног идентитета, културе, језика и ћирилчног писма“ – изјавио је заменик секретара Генералног савета странке Сергеј Железњак.

Руска страна је изразила спремност да активно учествује у разради одговарајућег документа заједно са колегама из Државне Думе, одбором странке за међународне односе и групама за пријатељство са владама балканских држава. ,,Српска декларација се тиче важних питања очувања јединственог цивилизацијског кода српског народа и ћирилице, као основе те вишевековне културе. Ми подржавамо напоре српских колега за усвајање те декларације. Са наше стране спремни смо да учинимо све што је у нашој моћи, да пружимо одговарајућу страначку и политичку подршку, како би светска јавност имала увид у садржај тог документа“ – потврдио је Железњак.

При томе, заменик секретара Генералног савета странке истакао је активну и отворену позицију, коју заузима Српска напредна странка у дијалогу са другим странкама и српским народом. Посланик је такође указао на значајне напоре Српске напредне странке за подршку Србима, који живе у разним земљама. ,,Међупартијска сарадња и реализација партијских пројеката морају бити наш стални задатак. Ми ћемо наставити интензивни дијалог и показаћемо пример конструктивне сарадње“ – нагласио је он, мислећи на декларације са другим балканским политичким странкама, које је Јединствена Русија потписала током друге етапе XV Конгреса партије.

Заузврат, заменик председника Српске напредне странке, Марко Ђурић, захвалио се руским колегама на сарадњи, а такође је истакао огромно политичко искуство, које поседује Јединствена Русија, и значај братских веза између партија и народа две државе. ,,Русија и Србија имају вишевековну историју пријатељства и сарадње, наши народи имају заједничке цивилизацијске корене. Данас се Србија налази у веома компликованој геополитичкој ситуацији. Нама је веома важно што увек можемо да рачунамо на подршку и разумевање од стране руских партнера за решавање различитих питања, укључујући и Косово и Метохију“ – рекао је он. Руководилац фракције Српске напредне странке у парламенту АП Војводине, Миленко Јованов, је подржао став Марка Ђурића и истакао да ће пријатељски односи са руским колегама остати приоритет у даљем раду.

На састанку је било речи и о проблему Косова и Метохије. ,,Ми сматрамо да је једино решење косовског питања цивилизован мировни процес, који мора бити реализован уз обавезно разматрање интереса српског становништва у покрајини. Подржавамо дипломатске, политичке и хуманитарне напоре председника Србије, Александра Вучића, и Српске напредне странке у ширењу простора за цивилизовни дијалог за решавање проблема Косова и Метохије“ – рекао је Железњак.

Посланик је истакао значај чврстог става српске стране по питању очувања суверенитета државе. ,,Русија примећује озбиљан притисак који настављау да врше спољне силе из САД и НАТО на Србију и Балкан у целини, ми смо забринути  због драматичних догађаја у Црној Гори и Македонији. Притом, ми настављамо да предлажемо мировна, цивилизацијска решења чак и најстаријих и најкомпликованијих проблема“ – рекао је Железњак, изразивши увереност да је председнику Србије и Српске напредне странке веома важно да оствари поверење код српског народа, побољша квалитет живота људи, осигура безбедност и сачува суверенитет Србије.

Железњак је такође честитао српским колегама на оставерном добром резултату на ванредним парламентарним изборима у јуну, а такође пожелео успех на предстојећим локалним изборима 22. октобра. Политичар је напоменуо да српске колеге увек могу да рачунају на пријатељску подршку по свим питањима која доприносе развоју билатералне стратешке сарадње и учвршћују позиције две државе на међународној сцени.

Представници странака су такође разговарали и о међупартијској сарадњи на регионалном нивоу, посебно о развоју веза између српске покрајине Војводине, Нижњег Новгорода и Архангелска. ,,Сарадња на међурегионалном нивоу ће озбиљно проширити могућности за међупартијску сарадњу и допринети остваривању потенцијала српских и руских региона за добробит наших грађана“ – уверен је заменик секретара Генералног савета Сергеј Железњак.“

Оригинал на руском можете прочитати ОВДЕ.

Извор: Говори Србија

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
21°
29°
Sat
31°
Sun
30°
Mon
26°
Tue